Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
RSS
piątek, 22 maja 2015

Jakiś czas temu znajoma poczęstowała mnie mięsem które miało ciemny, praktycznie czarny kolor. Okazało się, że był to kurczak gotowany w zalewie z octu balsamicznego. Czarne mięso nigdy nie wygląda dobrze, więc postanowiłam spróbować go z czystej grzeczności. Jednak po pierwszym kęsie okazało się, że było ono po prostu przepyszne. Gdybym nie spróbowała u niej mięsa przygotowanego w taki sposób, ciężko by mi było uwierzyć, że może ono tak dobrze smakować. 

Kurczaka do dzisiejszej sałatki również gotuje się w zalewie z octu z dodatkiem sosu sojowego i cukru, dzięki czemu ma słodko kwaśny posmak i w duecie z sosem na bazie octu ryżowego nadaje całości niesamowitego smaku. 

Zapewne niektórzy z Was uznają tę kombinację za zbyt odważną ale zapewniam Was, że nie pamiętam kiedy ostatni raz sałatka z makaronem tak mi smakowała :)

 

 

Składniki na 4 porcje: 

Kurczak:

 

* 600 g filetu z kurczaka

* 1/2 szklanki wody

* 1/4 szklanki octu jabłkowego

* 2 pełne łyżki brązowego cukru 

* 1 łyżka sosu sojowego

* 1 łyżka oleju

 

Sos:

 

* 1/4 szklanki octu ryżowego

* 6 łyżek soku pomarańczowego

* 2 łyżki oleju

* 2 szczypty sproszkowanego imbiru

* 2 szczypty sproszkowanego czosnku

* 1 płaska łyżka brązowego cukru

* 1 pełna łyżka delikatnego w smaku majonezu (najlepiej Winiary, Kielecki jest zbyt pikantny)

 

Do sałatki:

 

* 350 g surowego makaronu

* 1 puszka mandarynek w zalewie

* 1 ogórek szklarniowy

* 250 g pomidorków koktajlowych

* 1 czerwona cebula

* 1 duża paczka młodego szpinaku (typu "baby")

 

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. 

Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i miksujemy przy pomocy blendera. 

W szerokim rondlu łączymy wodę z octem jabłkowym, sosem sojowym, cukrem i olejem. Kiedy zalewa zacznie się gotować dodajemy do niej pokrojone w kostkę mięso i gotujemy do chwili, aż cały płyn odparuje, a mięso pokryje lepki sos. 

W dużej misce łączymy przestudzony makaron oraz mięso, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojonego w niewielkie kawałki ogórka, przekrojone na pół pomidorki i odsączone z zalewy mandarynki. Dodajemy 1/2 sosu i dokładnie mieszamy. Sałatkę odstawiamy na kwadrans, mieszając ją kilka razy w tym czasie. 

Na dużym talerzu umieszczamy garść świeżego szpinaku i nakładamy na niego porcję sałatki, którą polewamy łyżką pozostałego sosu. 

Smacznego :)

 

09:06, kasiaaaa24
Link Komentarze (1) »
środa, 20 maja 2015
wtorek, 19 maja 2015
poniedziałek, 18 maja 2015
piątek, 15 maja 2015
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 233