Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
RSS
sobota, 25 października 2014

 

-1

Tyle po nocy wskazywał u mnie termometr.

To już?

Gdzie ja mam zimowy płaszcz?

Gdzie zimowe buty?

Nie mając czasu na przeszukiwanie szaf w pośpiechu wybrałam się na targ zarzucając na siebie to, w czym przemieszczałam się po mieście w ostatnich dniach. I nie wiem, czy to ja robiłam większe oczy widząc tych wszystkich ludzi w rękawiczkach, czapkach i zimowych kurtkach, czy oni, widząc mnie w cienkim, wiosennym trenczu i szmacianych tenisówkach. Ale jeśli ktoś z nas zapłaci zdrowiem za swoją garderobę, to zapewne będę to ja.

Jest jednak jeden plus tej mojej porannej wizyty na targu. Szczęśliwie udało mi się jeszcze znaleźć węgierki. Drobne i wyjątkowo słodkie, idealnie nadające się do cudownej, gorącej czekolady z cynamonem i karmelizowanymi śliwkami, która od kilku dni chodziła mi po głowie.

Kiedy wróciłam do domu, miałam czerwone (niczym dzieci lepiące przez kilka godzin na siarczystym mrozie bałwana) policzki i zanim jeszcze rozpakowałam zakupy, w garnku bulgotały już śliwki. I chyba pierwszy raz zdarzyło mi się, że najpierw wypiłam swoją porcję, a dopiero później przystąpiłam do sesji zdjęciowej :) 

Polecam Wam zapamiętać ten przepis i zamrozić kilka woreczków śliwek, bo kiedy zima rozgości się u nas na dobre, ja z pewnością będę do niego powracać.

 

Składniki na 2 duże porcje:

 

* 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady

* 300 g słodkich i wypestkowanych śliwek węgierek 

* 2 płaskie łyżki cukru

* 350 ml mleka

* 150 ml śmietanki kremówki

* 2 spore szczypty cynamonu

 

Śliwki zasypujemy cukrem i podgrzewamy w małym rondelku dość często mieszając do chwili, aż owoce puszczą sok a cukier się rozpuści (ok. 5 minut). Do śliwek dodajemy mleko oraz śmietankę i gotujemy je na wolnym ogniu przez około 3 minuty po czym garnek zdejmujemy z ognia. 

Do gorącego mleka ze śliwkami dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy do chwili, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Gorącą czekoladę przelewamy do blendera lub malaksera i miksujemy na najwyższych obrotach. 

Podajemy natychmiast, lub po wcześniejszym podgrzaniu. 

Smacznego :)

 

Inspiracja 

16:02, kasiaaaa24
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 20 października 2014
czwartek, 16 października 2014
środa, 15 października 2014
poniedziałek, 13 października 2014
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 216