Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
RSS
środa, 30 lipca 2014

 

Dziś mam dla Was przepis na szybkiego i smacznego kurczaka po chińsku, którego przygotujecie w nie więcej niż 30 minut. Danie jest lekkie, niskokaloryczne i świetnie nadaje się na obiad w upalne dni. 

Uprzedzając pytania o przyprawę "5 smaków" to ja kupiłam ją w sklepie z żywnością orientalną, ale o ile się nie mylę, jedna z firm której produkty są ogólnodostępne produkuje także ten rodzaj przyprawy. 

 

Składniki:

 

* 500 g filetu z kurczaka

* 1 opakowanie mrożonych warzyw chińskich/orientalnych

* 1 papryczka chili

* 3 ząbki czosnku

* 1 czerwona cebula

* 1/2 łyżeczki świeżego, startego imbiru

* 2 łyżeczki sosu sojowego

* 2 -3 łyżki oleju

* 1 łyżeczka soku z limonki

* 1 płaska łyżeczka chińskiej przyprawy "5 smaków"

* sól i pieprz do smaku

* 100 ml wody

 

Dodatkowo:

 

* ryż długoziarnisty

 

Kurczaka kroimy w cienkie paseczki i przekładamy do miski. Dodajemy do niego starty na tarce czosnek, imbir, posiekaną papryczkę (bez pestek), przyprawę i sos sojowy. 

W woku rozgrzewamy olej i dodajemy do niego mięso. Obsmażamy je przez kilka minut z każdej strony a następnie dodajemy rozmrożone warzywa, posiekaną w piórka cebulę i sok z limonki. Solimy, pieprzymy i smażymy przez około 5 minut dość często mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy wodę i gotujemy kolejne 2-3 minuty. 

Kurczaka podajemy z ugotowanym ryżem.

 

11:02, kasiaaaa24
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 28 lipca 2014
sobota, 26 lipca 2014
piątek, 25 lipca 2014
czwartek, 24 lipca 2014
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 208