Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
RSS
wtorek, 31 marca 2015

W piątek zepsuła mi się zmywarka. Świetnie, pomyślałam, nie ma to jak zostać ze stertą naczyń na Święta. A kto kiedykolwiek zastał mnie w kuchni podczas gotowania wie, że potrafię nabrudzić. Oj potrafię :)

W całej tej sytuacji czuwała nade mną chyba jakaś opatrzność, która postanowiła zadbać o moje małżeństwo (bo o ile ja uważam, że mycie naczyń to zdecydowanie zajęcie dla mężczyzny, tak już Grzegorz niekoniecznie podziela moje poglądy :) ) i dzień później żywot swój zakończył piekarnik. Skoro nie masz w czym myć, to i piec nie będziesz. 

Ja rozumiem, że nieszczęścia chodzą parami. Ale dlaczego w takim właśnie duecie i dlaczego przed Świętami?

Ostatnią rzeczą jaką zdążyłam jeszcze upiec był jeden z dwóch przygotowanych dzień wcześniej spodów pod mazurki. Pierwszy z nich miał być mazurkiem pomarańczowo migdałowym, a drugi kawowo malinowym. Po chwili wahania postawiłam na ten drugi. I muszę przyznać, że lepiej wybrać nie mogłam. To najlepszy mazurek jaki do tej pory upiekłam i najlepszy, jaki kiedykolwiek jadłam. Idealnie kruche ciasto, warstwa malin i delikatny, idealnie komponujący się z nimi mus kawowy na bazie białej czekolady. Poezja. I smak nie do opisania.

Nie jestem zwolenniczką tradycyjnych, lepkich i przesłodzonych mazurków i nie wiem, czy kiedykolwiek się do nich przekonam. Ale ten, z pewnością wpisze się na stałe w nasze wielkanocne menu bo dla mnie, jest po prostu idealny. 

 

 

Kruchy spód:

 

* 300 g mąki pszennej

* 180 g zimnego masła

* 70 g cukru pudru

* 1 żółtko

* 2 łyżki zimnej wody

 

Warstwa malinowa:

 

* 500 g gęstej, dobrej jakości marmolady malinowej

 

Mus kawowy:

 

* 150 ml śmietanki kremówki (najlepiej 36%)

* 200 g dobrej jakości białej czekolady

* 2 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej (najlepiej typu "delikatna")

* 1 pełna łyżka masła (ok. 2 płaskie)

 

Masło ścieramy do mąki wymieszanej z cukrem na grubych oczkach tarki a następnie dodajemy żółtko oraz wodę i zagniatamy gładkie ciasto. (Osobiście do przygotowania ciasta kruchego używam malaksera, nie trzeba wówczas męczyć się z zagniataniem). 

Miękkim ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy i wykładamy nim formę na tartę o średnicy 25 cm (również lekko podsypaną mąką). Nie przejmujcie się, jeśli ciasto podczas przekładania na formę rozerwie się. Jest ono bardzo plastyczne i bez problemu można nim wylepić formę. 

Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny (u mnie stało w lodówce całą noc) a następnie wstawiamy ją do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 - 25 minut. Ciasto powinno być rumiane, ale niezbyt mocno spieczone. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Marmoladę przekładamy do małego rondelka i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając przez około 7 minut. Gorącą, płynną marmoladę przelewamy na wystudzone ciasto i odstawiamy do całkowitego wystudzenia i zastygnięcia. 

Śmietankę oraz masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do chwili aż masło się rozpuści a śmietanka będzie gorąca (ale nie powinna się zagotować). Do gorącej śmietanki wsypujemy kawę i energicznie mieszamy rózgą do chwili, aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Do wciąż gorącej śmietanki dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do czasu aż się rozpuści. Gładką, jednolitą masę wylewamy na zastygniętą marmoladę. 

Kiedy masa kawowa wystygnie, mazurka wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, a następnie dekorujemy według własnego uznania. Mazurek ponownie umieszczamy w lodówce i chłodzimy cała noc.

Smacznego :) 

 

00:08, kasiaaaa24
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 30 marca 2015
niedziela, 29 marca 2015
czwartek, 26 marca 2015
środa, 25 marca 2015
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 228