Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
RSS
poniedziałek, 25 maja 2015

Ciasto to przygotowałam na weekendowe spotkanie ze znajomymi. Zachwytów nad nim nie było końca. A kiedy w niedzielny poranek zapytałam ich co przygotować na na śniadanie, zapytali czy jest jeszcze "to wczorajsze ciasto". I to chyba najlepsza rekomendacja :)

Gorąco Wam je polecam!

 

Biszkopt:

 

* 3 niewielkie jajka (rozmiar M)

* 1/3 szklanki cukru

* 1/3 szklanki mąki pszennej

* 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 

* 2 łyżki zimnej wody

* 1 łyżka oleju

 

Masa kajmakowa:

 

* 500 g mascarpone

* 250 g śmietany kremówki

* 3 łyżki gotowej masy kajmakowej

 

Masa śmietanowa:

 

* 250 ml kremówki

* 1 pełna łyżka cukru pudru

* 2 łyżeczki żelatyny

* 100 ml wrzątku

 

Poncz:

 

* 120 ml ciepłej wody

* 2 łyżki soku z cytryny

* 1 łyżka cukru

 

Dodatkowo:

 

* 3 banany

* kilkanaście herbatników (w zależności od rozmiaru)

* kajmak pozostały po odebraniu z puszki 3 łyżek

* kakao do oprószenia 

* sok z połówki cytryny

 

Jajka ubijamy z cukrem przez około 7 minut na jasną, puszystą masę. Pod koniec miksowania dodajemy do białek wodę oraz olej. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną i przesiewamy do masy jajecznej. Miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do chwili połączenia się składników. 

Spód formy o wymiarach 25x32 wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczamy go olejem. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 20-23 minuty, do suchego patyczka.

Z przestudzonego biszkoptu zdejmujemy papier, ponownie umieszczamy go w formie i ponczujemy wodą wymieszaną z cukrem i cytryną.

Banany kroimy w plasterki i skrapiamy je sokiem z cytryny a następnie układamy ciasno na biszkopcie. Przygotowujemy masę kajmakową. 

Kajmak przekładamy z puszki do miski i dokładnie mieszamy łyżką aby stał cię gładki i bardziej płynny. 

Śmietanę łączymy z mascarpone i miksujemy do chwili uzyskania gęstej, puszystej masy. Następnie dodajemy 3 łyżki rozmieszanej wcześniej masy kajmakowej i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników, dosłownie kilkanaście sekund. 

Masę delikatnie wykładamy na banany, wyrównujemy wierzch i przykrywamy warstwą herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy pozostały kajmak i wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut. 

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem a następnie cały czas miksując wlewamy do niej małym żelatynę. Wykładamy ją na ciasto i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

Przed podaniem ciasto oprószamy kakao. 

Smacznego :) 

 

 

Inspiracja

00:08, kasiaaaa24
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 maja 2015
piątek, 22 maja 2015