Energym

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl
RSS
czwartek, 24 kwietnia 2014

 

 

Stęskniłam się za ciastami z owocami. Za ucieranym z truskawkami, sernikiem z malinami i jagodziankami. Nie mogę doczekać się już nawet ciepłego dżemu z czerwonych porzeczek i kompotu z renklod. Wyjątkowo ubogie miałam zapasy na zimę, więc z niecierpliwością czekam na lato.

W te Święta nie miałam ochoty na ciężkie ciasta. Postawiłam na lekkie, owocowe smaki - zdecydowanie bardziej letnie niż wczesnowiosenne. 

Jednym z nich była tartoletka. W początkowej wersji miała być bardziej klasyczna - z jasną masą i truskawkami. Ale szukając truskawek w zamrażarce znalazłam gotową mieszankę owoców leśnych - porzeczek, borówek, jeżyn oraz malin. A potem tylko uprosiłam Grzegorza, żeby oddał mi swój słoik Nutelli do masy. Łatwo nie było, ale się opłacało :)

I tym sposobem serwuję Wam dziś pyszne ciasto. Oczywiście w sezonie możecie użyć Waszych ulubionych świeżych owoców. Na pewno ciasto będzie super smakować z malinami i truskawkami. 

 

Składniki na formę o wymiarach 20x25 cm

Biszkopt:

 

* 1/2 szklanki cukru

* 1/2 szklanki mąki

* 3 jajka

* 2 łyżki wody

* 1 łyżka oleju

* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa

 

* 500 g mascarpone

* 350 g Nutelli

 

Warstwa owocowa

 

* 900 g mrożonych owoców leśnych (rozmrożonych na sicie) 

* 2 galaretki o smaku owoców leśnych

* 600 ml wrzątku

 

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia od czasu do czasu mieszając je, by żelatyna nie osadzała się na spodzie dzbanka.

Spód blaszki o wymiarach 20x25 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę łączymy z proszkiem.

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę przez około 6-8 minut a następnie dodajemy do nich wodę i olej. Kiedy składniki się połączą zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mąkę. Kiedy masa jest jednolita, przelewamy ją na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do suchego patyczka, ok. 20-25 minut. Studzimy przez około 2-3 godziny i zdejmujemy papier z ciasta. 

Mascarpone ubijamy z Nutellą na jednolity krem. Ubijajcie go tylko do chwili połączenia się składników ponieważ masa łatwo może się zważyć.

Masę rozsmarowujemy na biszkopcie szczelnie doprowadzając ją do brzegów. Zostawienie szpar między formą a masą sprawi, że galaretka przecieknie i rozmoczy biszkopt. 

Na masie układamy owoce i delikatnie zalewamy je tężejącą galaretką. 

Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.

Smacznego :)

 

(Film dostępny w opcji HD po zmianie ustawień)

00:15, kasiaaaa24
Link Dodaj komentarz »
środa, 23 kwietnia 2014
wtorek, 22 kwietnia 2014
środa, 16 kwietnia 2014
wtorek, 15 kwietnia 2014
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 197