Menu

Gotuję, bo lubię

Racuchy drożdżowe z owocami

kasiaaaa24

 

Kolejny tydzień, kiedy upały nie odpuszczają. 

Przy takiej temperaturze nawet nie chcę się myśleć o gotowaniu, ale dziś mam dla Was przepis, który może przekonać Was do wejścia do kuchni :) 

Drożdżowe racuchy z borówkami. Klasyka, prostota, smak dzieciństwa. Po prostu idealne, wakacyjne danie, któremu nie oprą się ani dzieci, ani dorośli. 

Oczywiście do ciasta możecie dodać również inne owoce. Wciąż jeszcze dostępny rabarbar, jabłka czy drobno pokrojone śliwki. Unikajcie natomiast miękkich owoców, jak maliny czy polskie jagody, ponieważ zabarwią całe ciasto i popękają pod wpływem mieszania. Oczywiście zawsze możecie podać je już z gotowymi racuchami, podobnie jak sos czekoladowy czy bitą śmietanę :)

 

Składniki: 

 

* 2 szklanki (po 250ml) mąki pszennej tortowej 

* 1 szklanka (250 ml) mleka

* 2 jajka

* 1 łyżka cukru

* 1 łyżka cukru waniliowego

* 50 g świeżych drożdży

* 1 szklanka borówki amerykańskiej

* olej do smażenia

 

Dodatkowo:

 

* maliny i borówki do podania

* cukier puder

 

Drożdże łączymy z cukrem (zwykłym), 4 łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. 

Pozostałe mleko podgrzewamy do około 30-35 stopni, a następnie łączymy je z pozostałą mąką, cukrem waniliowym, jajkami i wyrośniętym zaczynem. Zagniatamy przez około 8 minut (ciasto będzie dość luźne, ale takie powinno być). 

Wyrobione ciasto przekładamy do nasmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut. Przy obecnych temperaturach powinno szybko wyrosnąć :)

Do wyrośniętego ciasta dodajemy borówki i delikatnie mieszamy. 

Za pomocą łyżki wykładamy porcję ciasta na rozgrzany olej i smażymy z obu stron, na niewielkim ogniu, do czasu zarumienienia. 

Po zdjęciu z patelni racuchy przekładamy na ręcznik papierowy. 

Podajemy oprószone, z dodatkiem świeżych owoców. 

Smacznego :)

*  *  *  *  * 

Przepis ten powstał na bazie produktów dostępnych w supermarketach sieci Mila.

Zachęcam też do zapoznawania się z cotygodniowymi gazetkami reklamowymi sieci, w których znajdziecie więcej moich przepisów oraz do śledzenia zakładki "Smakuj z Milą", w której czeka na Was mnóstwo kulinarnych inspiracji, w tym między innymi przepis na równie idealną na upalne dni kaszubską zupę rybną :)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci