Menu

Gotuję, bo lubię

Chłodnik litewski

kasiaaaa24

 

Upały nie dają za wygraną. I nie zapowiada się też, by w najbliższym czasie miało się to zmienić. Myślę więc, że nawet z najbardziej wyszukanego ciasta nie ucieszylibyście się tak, jak z przepisu na chłodnik ;)

Chłodnik litewski zna pewnie większość z Was. A już na pewno przynajmniej o nim słyszeliście.

To połączenie botwinki, ogórków, rzodkiewki oraz zieleniny z maślanką i jogurtem. Jeśli macie ochotę, możecie zamienić maślankę na kefir, ale mnie zdecydowanie bardziej smakuje ta pierwsza wersja. 

Pamiętajcie też, że kluczem do dobrego chłodnika jest domowy bulion. Wszelakie kostki kategorycznie odpadają! Ja przygotowałam swój z niewielkiej ilości warzyw i dwóch obranych ze skóry podudzi. 

 

Składniki:

 

* 2 pęczki botwinki z większymi buraczkami

* 500 ml bulionu 

* 500 ml maślanki

* 500 ml jogurty naturalnego

* 3 ogórki gruntowe

* pęczek rzodkiewki 

* pęczek kopru

* pęczek szczypiorku

* ząbek czosnku

* łyżeczka octu

* sól i cukier do smaku

 

Dodatkowo:

 

* jajka na twardo

 

Buraczki obieramy, kroimy w niewielką kostkę i gotujemy w bulionie przez około 15 minut. 

Do buraczków dodajemy drobno posiekane liście oraz łodygi botwinki (jeśli liści będzie bardzo dużo, odłóżcie trochę). Gotujemy kolejne 15 minut i odstawiamy do wystygnięcia. 

Do botwinki dodajemy starte na tarce ogórki, startą rzodkiewkę, drobno posiekany szczypiorek oraz koperek, maślankę, jogurt oraz ocet. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz cukrem. 

Chłodnik możecie podawać w temperaturze pokojowej, albo wstawić go do lodówki na około godzinę. 

Smacznego :)

Komentarze (7)

Dodaj komentarz
  • kpdwiejak

    idealny na gorące dni - jutro wjeżdża :)

  • Gość: [Zuza] *.pool85-61-105.dynamic.orange.es

    ojeju, cos wspaniałego na takie upały :)

  • anuszka68

    Ojej mój ulubiony chłodniczek a przepis widzę jeszcze prostszy od mojego. Na pewno wypróbuje ;)

  • Gość: [Dominika] *.play-internet.pl

    A co z czosnkiem? :)

  • anuszka68

    Super przepis, wyszło znakomicie!

  • kasiaaaa24

    Dominika - czosnek dodajemy w tym samym momencie co ogórki i rzodkiewkę :)

  • Gość: [Zuza] *.pool85-61-105.dynamic.orange.es

    Otaaak, przy obecnej pogodzie chlodnik to zbawienie :)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci