Menu

Gotuję, bo lubię

Tarta z owocami

kasiaaaa24

 

Sezon na letnie owoce w pełni, więc dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na przepyszną (naprawdę - przepyszną!) tartę z owocami. 

Delikatne kruche ciasto, idealne połączenie jagód, porzeczek oraz czereśni i słodka kruszonka. 

Świetna na zimno (zwłaszcza na drugi dzień), ale też idealna na ciepło, z porcją lodów waniliowych lub bitą śmietaną. 

Dla mnie jej smak to kwintesencja lata, wakacji i babcinych - w najlepszym tego słowa znaczeniu - wypieków. 

 

Składniki na formę na tartę o średnicy 24 cm

Ciasto:

 

* 200 g mąki pszennej tortowej

* 120 g miękkiego masła

* 1 łyżka cukru pudru

* 1 łyżka cukru waniliowego

* 1 jajko

 

Nadzienie:

 

* 1,5 szklanki jagód

* 1 szklanka czerwonej porzeczki

* 2 szklanki wydrylowanych czereśni

* 3 łyżki cukru

* 1 łyżka mąki ziemniaczanej (z lekką górką)

 

Kruszonka:

 

* 60 g miękkiego masła

* 3 łyżki cukru

* 3 łyżki mąki

 

Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy w jednolitą kulę (najszybciej i najwygodniej jest wyrobić ciasto w malakserze).  

Formę na tartę oprószamy mąką i wykładamy rozwałkowanym ciastem, a następnie wstawiamy do lodówki na około pół godziny. 

Składniki kruszonki łączymy ze sobą (masło wcieramy w suche składniki do czasu powstania grudek). 

Owoce łączymy z cukrem oraz mąką i przekładamy na schłodzone ciasto. Wierzch posypujemy kruszonką. 

Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60-65 minut. 

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego :) 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci