Menu

Gotuję, bo lubię

Czekoladowa tarta z porzeczkami i masłem orzechowym

kasiaaaa24

 

Dziś przepis na pyszną tartę. 

Na spodzie z ciasteczek Oreo (wybrałam wersję z nadzieniem o smaku brownie) oraz tworzącym smakowite trio wypełnieniem z masła orzechowego, porzeczek oraz czekolady. 

Pamiętajcie tylko, że najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, więc wyjmijcie ją z lodówki pół godziny przed podaniem. 

 

Składniki na formę na tartę o średnicy 22-23 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem)

Spód:

 

* 28 ciasteczek Oreo 

* 80 g masła

 

I warstwa:

 

* 2 pełne łyżki masła orzechowego typu crunchy 

 

II warstwa:

 

* 600 ml obranej, czerwonej porzeczki 

* 2 kopiaste łyżki cukru pudru

* 2 płaskie łyżeczki żelatyny

* 80 ml wrzątku

 

III warstwa:

 

* 100 g gorzkiej czekolady

* 100 g mlecznej czekolady

* 175 ml kremówki

 

Dodatkowo:

 

* owoce do dekoracji

 

Ciasteczka umieszczamy w malakserze i miksujemy na mąkę. Dodajemy stopione, przestudzone masło i ponownie miksujemy. Tak powstałą masą ciasteczkową wykładamy, dość mocno dociskając, spód oraz boki formy. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. 

Kiedy masa ciasteczkowa zastygnie, na spodzie rozsmarowujemy masło orzechowe i ponownie wstawiamy ją do lodówki, także na 30 minut. 

Porzeczki łączymy z cukrem i miksujemy blenderem na mus, który następnie przecieramy przez gęste sito, by pozbyć się pestek. Łączymy go z rozpuszczoną we wrzątku żelatyną i przelewamy na masło orzechowe. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. 

Kremówkę przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Kiedy tylko zacznie się gotować zdejmujemy ją z palnika i dodajemy drobno posiekane czekolady. Mieszamy do czasu całkowitego rozpuszczenia. Jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodajemy kilka kolejnych łyżek (zimnej) śmietanki. 

Masę czekoladową przekładamy na zastygniętą masę porzeczkową i wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny (lub na całą noc). 

Przed podaniem tartę dekorujemy świeżymi owocami. 

Smacznego! :)

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Wypieki Beaty] *.ip-point.pl

    Brzmi cudnie - jestem ciekawa jak to połączenie porzeczek i masła orzechowego smakuje :) szkoda, że nie ma zdjęcia przekrojonego kawałka, żeby zobaczyć jak to w środku wygląda

  • Gość: [Bg] *.centertel.pl

    No szkoda. Tez bym chciała zobaczyć przekrój

  • kasia.koczwara

    Piękna!
    Idealna na lato...
    :)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci