Menu

Gotuję, bo lubię

Pierogi z czereśniami i sosem z białej czekolady

kasiaaaa24

 

Witajcie po urlopowej przerwie!

Przyjemnie jest dać się karmić, ale jeszcze przyjemniej wrócić do swojej kuchni i korzystać z letnich darów ogrodu :)

I dzisiaj mam dla Was propozycję takiego typowo letniego obiadu. 

Pierogi z czereśniami i sosem z białej czekolady. 

Bardzo, bardzo udane połączenie. Sos świetnie komponuje się zarówno z owocami jak i z ciastem i sprawia, że pierogi nabierają zupełnie nowego charakteru. Więc jeśli tylko nie straszne Wam lepienie, to gorąco polecam:)

 

 

Składniki:

 

* 1 kg wydrylowanych czereśni

 

Ciasto:

 

* 560 g mąki pszennej tortowej

* 250 ml gorącej wody (ok. 70-80 stopni)

* 1 duże jajko

* 2 łyżki oleju

* 1/2 łyżeczki soli

 

Sos:

 

* 175 ml słodkiej śmietanki (30 lub 36%)

* 100 g białej czekolady

 

Śmietankę podgrzewamy w małym rondelku do chwili aż zacznie się gotować, a następnie zdejmujemy ją z palnika, dodajemy drobno posiekaną czekoladę i mieszamy do chwili całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowany sos, mieszając od czasu do czasu, odstawiamy do wystygnięcia. 

Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy do chwili powstania gładkiego, jednolitego, odchodzącego od dłoni ciasta.

Ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy na cienki placek. Przy pomocy kubka wycinamy koła, nakładamy na nie po 2-3 czereśnie i formujemy pierogi.

Pierogi wrzucamy w 2-3 partiach na lekko osolony wrzątek i gotujemy na wolnym ogniu przez około 3 minuty od chwili wypłynięcia.

 

*  *  *  *  * 

Przepis ten powstał na bazie produktów dostępnych w supermarketach sieci Mila.

Zachęcam też do zapoznawania się z cotygodniowymi gazetkami reklamowymi sieci, w których znajdziecie więcej moich przepisów :)

Komentarze (2)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci