Menu

Gotuję, bo lubię

Kawowa panna cotta z musem z rabarbaru

kasiaaaa24

 

Całkiem niedawno zorientowałam się, że jest już rabarbar. 

Uwierzycie? Ale tak to już jest. Jak człowiek zapracowany, to umykają mu tak istotne fakty :) 

Na szczęście kilka dni temu, w drodze do domu, dosłownie wyłonił się przede mną wypełniony intensywnie czerwonymi łodygami stragan. 

No i nie umiałam się oprzeć. Zresztą po co? Kupiłam dużo. Stanowczo za dużo. Ale ugotowałam już pierwszy w tym roku kompot, przygotowałam puree na roladę i szykuję się na coroczny klasyk, czyli drożdżówki z rabarbarem i kruszonką.

Ale również, jako że od długiego czasu chodziła już za mną panna cotta, to zdecydowałam się na taką oto kawową wariację na rabarbarowym musie. 

I wyszła przepyszna. Lekka, kremowa i aksamitna. Słodko kwaśna, z intensywną nutą kawy i karmelu. 

Jeśli nie dodacie do niej wspomnianej w przepisie Inki, podwójcie ilość kawy i zwiększcie odrobinę ilość cukru. 

 

 

Składniki na 3 porcje:

 

* 250 ml kremówki (30%)

* 125 ml mleka 3,2%

* 1 małe espresso (ok. 40 ml)

* 2 łyżeczki Inki (użyłam karmelowej)

* 1-1,5 łyżki cukru pudru (w zależności od preferencji słodkości)

* 2 łyżeczki żelatyny

* 50 ml wrzątku

 

Mus rabarbarowy:

 

* 4-5 łodyg mocno dojrzałego rabarbaru

* 2-3 łyżki cukru

* 1 płaska łyżeczka żelatyny

* 50 ml wrzątku

 

Do dekoracji:

 

* 3 bezy

* 3 truskawki

 

Rabarbar kroimy w plasterki, umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 15 minut. Kiedy zacznie puszczać sok wstawiamy go na palnik i gotujemy do czasu aż się rozpadnie i zgęstnieje. 

Odmierzamy 6 pełnych łyżek musu. W razie potrzeby dosładzamy  go i dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Dokładnie mieszamy, a następnie mus przekładamy do pucharków (po 2 łyżki na pucharek). Wstawiamy do lodówki do czasu aż mus zastygnie. 

Kremówkę łączymy z mlekiem, dodajemy espresso, Inkę oraz cukier. Podgrzewamy na niewielkim ogniu do chwili pojawienia się pierwszych oznak wrzenia i od razu zdejmujemy z palnika. 

Do śmietanki dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i odstawiamy do wystygnięcia. 

Na zastygnięty mus rabarbarowy wlewamy delikatnie mocno schłodzoną śmietankę i odstawiamy do lodówki na całą noc. 

Przed podaniem dekorujemy pokruszonymi bezami i truskawką.

Smacznego :)

Komentarze (5)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Zuza] *.pool85-61-105.dynamic.orange.es

    jakie ciekawe połączenie :)

  • Gość: [helpik] *.tktelekom.pl

    Uwielbiam wszystko co wiąże się z rabarbarem. Na okres wiosna-lato to mój must have w kuchni.

  • Gość: [Thomas] *.25.157.171.static.3s.pl

    Rabarbar jest strasznie niedoceniany.

  • Gość: [Bg] *.ipv4.supernova.orange.pl

    mam pyt. odnosnie przepisu którego nie mogę znaleźć na Pani stronie. Ciasto czekoladowe z malinami w galaretce na ciemnym biszkopcie i z musem czekoladowym. Czy moze mi Pani pomóc go znaleźć?

  • kasiaaaa24

    Dzień dobry,
    Czy chodzi o ten przepis?
    gotowaniecieszy.blox.pl/2016/07/Torcik-czekoladowo-malinowy.html

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci