Menu

Gotuję, bo lubię

Dżem z truskawek i rabarbaru z chia

kasiaaaa24

 

Być może uznacie, że to stanowczo za wcześnie na przetwory, ale mimo wszystko mam nadzieję, że uda mi się namówić Was do przygotowania tej niewielkiej w zasadzie porcji naprawdę pysznego dżemu. 

Przygotowanie go zajmie Wam 30 minut, a jako dodatek do gofrów, naleśników czy rolady biszkoptowej sprawdzi się naprawdę doskonale. 

Pamiętajcie jednak, że kluczowy wpływ na smak dżemu ma stopień dojrzałości zarówno truskawek jak i rabarbaru, więc wybierajcie tylko te mocno dojrzałe. 

 

 

Składniki na 2 słoiczki:

 

* 400 g truskawek

* 400 g rabarbaru (tylko czerwone części)

* 1/2 szklanki cukru (lub więcej, według uznania)

* 3 pełne łyżka nasion chia

 

Pokrojone na ćwiartki truskawki oraz pokrojony w plastry rabarbar przekładamy do garnka z grubym dnem i zasypujemy je cukrem.

Gotujemy przez około 8-10 minut, a następnie owoce rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków i gotujemy kolejne 10 minut. 

Po tym czasie dodajemy chia i dość często mieszając gotujemy przez około 15 minut. Dżem nie musi być bardzo gęsty, ponieważ zgęstnieje po wystygnięciu. 

Niepasteryzowany dżem przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 2 tygodnie.

Smacznego!

 

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Zuza] *.pool85-61-105.dynamic.orange.es

    ciekawie tak z dodatkiem chia :)

  • Gość: [Ally] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Pycha! Czy taki dżemik z dodatkiem chia można normalnie zapasteryzować?

  • mornana

    Przyznam szczerze że nie byłam przekonana co do tego przepisu, ten rabarbar z nasionami chia jakoś nie bardzo mi współgrał z truskawkami. No i myliłam się. Zaryzykowałam i dżem okazał się na prawdę smaczny. Smaki się przenikają i uzupełniają co jest dla mnie lekkim szokiem. Nie często widuję takie konfitury. Pozytywnie mnie zaskoczyłaś, na pewno jeszcze nie raz tu zajrzę. Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci