Menu

Gotuję, bo lubię

Chałwowiec

kasiaaaa24

 

Witajcie po świątecznej przerwie :) 

Dzisiaj mam dla Was przepis na ciasto, które pojawiło się na naszym świątecznym stole. Nie ma ono typowo wielkanocnego charakteru, więc możecie przygotować je na każdą okazję. A ponieważ stało się ono niekwestionowanym faworytem wśród naszych bliskich, to nie mogę nie podzielić się z Wami przepisem :) 

Przygotowanie go zajmie Wam niewiele ponad kwadrans (ze sprzątaniem może dwa), więc sprawdzi się ono zwłaszcza teraz, kiedy w końcu nastały piękne, słoneczne dni i nie koniecznie mamy ochotę spędzać je w kuchni :)

 

Składniki na formę o wymiarach 23x28 cm:

 

* ok. 350g herbatników kakaowych

* ok. 200 g podłużnych biszkoptów

* 1 słoiczek konfitury wiśniowej lub gęstego dżemu

 

Masa chałwowa:

 

* 750 g mascarpone

* 350 ml kremówki 

* 300 g chałwy waniliowej

* 2 łyżeczki żelatyny 

* 70 ml wrzątku + 70 ml zimnej kremówki

 

Poncz do biszkoptów:

 

* 300 ml mocnej, słodkiej kawy

* 100 ml wódki wiśniowej

 

Warstwa śmietanowa:

 

* 300 ml kremówki

* 1 łyżka cukru pudru

* 2 zagęstniki do bitej śmietany

 

Chałwę ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. 

Żelatynę zalewamy wrzątkiem i kiedy całkowicie się rozpuści dodajemy do niej kremówkę (70 ml). 

Mascarpone oraz kremówkę (płynną) łączymy ze sobą i miksujemy do chwili powstania gęstego kremu. Cały czas miksując do kremu wlewamy żelatynę, a kiedy składniki się połączą dodajemy też chałwę. 

Spód formy wykładamy herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarowujemy połowę masy. Na masie układamy zamoczone w kawie z alkoholem biszkopty. Biszkopty delikatnie pokrywany konfiturą i umieszczamy na niej drugą warstwę kremu, na którym układamy kolejną warstwę herbatników. 

Kremówkę łączymy z cukrem pudrem oraz zagęstnikami i ubijamy. Śmietanę wykładamy na herbatniki, a następnie ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. 

Smacznego :)

 

Komentarze (12)

Dodaj komentarz
  • algaria

    Cudowny przepis, ale czym (jakim innym alkoholem) można zastąpić alkohol wiśniowy? Czy on jest niezastąpiony w tym cieście?

  • Gość: [Zuza] *.pool90-75-215.dynamic.orange.es

    zapowiada się smakowicie :) i jak elegancko wygląda :)

  • kasiaaaa24

    Można w ogóle pominąć alkohol i użyć soku wiśniowego.
    A z alkoholi to jednak polecam wiśniówkę, można ją kupić nawet w małych, 100 ml butelkach.

  • Gość: [Patrycja] *.85-237-165.tkchopin.pl

    Witam
    Czy zagęstnik to może być śmietan-fix?

  • kasiaaaa24

    Patrycja - tak, dokładnie chodzi o śmietan-fix.

  • Gość: [kuc] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Rzeczywiście 15 minut? Potraficie tak? Wszystkie?

  • Gość: [rafau] *.ipv4.supernova.orange.pl

    Dobry przepis. Aż ślinka cieknie.

  • Gość: [rafau] *.ipv4.supernova.orange.pl

    Dobry przepis. Aż ślinka cieknie.

  • Gość: [marcepanowy kącik] *.adsl.inetia.pl

    Na sam widok ślinka leci :)

  • Gość: [Alicja] *.sferanet.pl

    Kocham ciasta, świetny przepis!

  • Gość: [Dorota] *.net.zeork.com.pl

    Czy jeśli od razu dodamy kremówkę i mascarpone to nam się ubije,?

  • kasiaaaa24

    Oczywiście :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci