Menu

Gotuję, bo lubię

Sernik z matchą i malinami

kasiaaaa24

 

Dziś mam dla Was najbardziej wiosenne i optymistyczne ciasto, jakie zawitało do tej pory na blogu. I zdecydowanie jedna z najfajniejszych propozycji na zbliżające się Święta. No bo sami przyznajcie - czy ta zieleń w połączeniu z różem nie prezentowała by się pięknie na śnieżnobiałym obrusie? Ja myślę, że jak najbardziej :)

Oczywiście wygląd wyglądem, ale przecież liczy się też smak. A ten z pewnością przypadnie Wam do gustu.

Lekka, rozpływająca się ustach (dzięki dodatkowi bitej śmietany) masa serowa, soczyste, orzeźwiające maliny i delikatny biszkopt. Całość otulona aromatem herbaty matcha i wanilii. 

Tak. Smakuje tak dobrze, jak brzmi :) 

Do przygotowania ciasta użyłam dwóch produktów marki Dr. Oetker, które sprawdzają się w mojej kuchni już od jakiegoś czasu - cukru oraz naturalnego ekstraktu z wanilią Bourbon z Madagaskaru - które to nadają sernikowi aromatu prawdziwej wanilii. 

Jeśli skusicie się na niego, to chętnie poznam zarówno Waszą opinię o jego smaku, jak i Waszych bliskich :) 

 

 

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

Biszkopt:

 

* 1 jajko

* 1 żółtko

* 1/3 szklanki cukru

* 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej

* 1 łyżeczka herbaty matcha

* 1 opakowanie cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera 

* 2 łyżki zimnej wody

 

Warstwa malinowa:

 

* 400 g mrożonych malin

* 1 galaretka malinowa

* 350 ml wrzątku

 

Masa serowa:

 

* 750 g niezbyt gęstego twarogu sernikowego z wiaderka

* 300 ml kremówki

* 4 łyżki cukru pudru (z lekką górką)

* 2 płaskie łyżeczki herbaty matcha

* 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera

* 5 łyżeczek żelatyny (z górką)

* 1/3 szklanki wrzątku + 4 łyżki płynnej kremówki

 

 

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. 

Jajka łączmy z cukrem zwykłym oraz cukrem z wanilią i ubijamy na jasną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy wodę oraz mąkę wymieszaną z matchą. Miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera, tylko do chwili połączenia się składników. 

Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy do suchego patyczka, ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika tortownicę upuszczamy na podłogę z wysokości około 50 cm (dnem do podłogi), a następnie odstawiamy do wystygnięcia. 

Z wystudzonego biszkoptu zdejmujemy papier i ponownie umieszczamy go w tortownicy. 

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i przelewamy ją do miski. Dodajemy zamrożone maliny i cały czas mieszając czekamy, aż galaretka zacznie tężeć (zamrożone maliny sprawią, że proces tężenia zacznie się po około minucie, może dwóch). Tężejącą galaretkę szybko wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. 

Żelatynę zalewamy wrzątkiem i mieszamy do chwili, aż całkowicie się rozpuści. Gdy żelatyna przestygnie dodajemy do niej zimną kremówkę (4 łyżki) i dokładnie mieszamy. Powinna być chłodna, ale wciąż płynna. 

Kremówkę ubijamy.

Ser łączymy z cukrem, ekstraktem z wanilii oraz matchą i miksujemy do chwili połączenia się składników.Do sera dodajemy w 3-4 partiach ubitą śmietanę i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Kiedy składniki się połączą , cały czas miksując, wlewamy żelatynę. 

Masę serową wykładamy na galaretkę malinową i ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem na całą noc. 

Przed podaniem wierzch sernika można udekorować bezami, czekoladowymi jajeczkami, malinami lub świeżymi kwiatami. 

Smacznego :)   

 

 

 

Komentarze (15)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Maja] 193.240.160.*

    Przepiękne :D Podasz proszę nazwę lub link do tej herbaty? Czy ten kolor zawdzięcza tylko dodatku matchy? jestem zachwycona, bardzo bym chciala podać coś tak pięknego na wielkanony stół :D Pozdrawiam

  • Gość: [Anis] *.gdansk.vectranet.pl

    A gdzie można kupić tą herbatę? Sorry nie jestem znawcą herbat a sernik wyglada obłędnie. Mam nadzieje ze herbata jest nie wyczuwalna?

  • zauberi

    Kasiu gdzie kupujesz i jaką kupujesz herbatę matcha? :)

  • Gość: [Agnieszka] *.centertel.pl

    Kasiu a czym mogę zastąpić herbatę? Może szpinak? Szkoda mi kupować całego opakowania herbaty jak potrzeba tak niewiele...

  • Gość: [Zuza] *.pool90-75-215.dynamic.orange.es

    intrygujący :) a na kolory się napatrzeć nie mogę :)

  • Gość: [Karolina] *.play-internet.pl

    Z czego jest zrobiona ta zielona posypka na gorze ciasta?

  • Gość: [Marta] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Pani Kasiu ten sernik wygląda nieziemsko! W sumie jak wszystkie Pani wypieki :D Przepiękny kolor i świetne połączenie smaków. Koniecznie do wypróbowania. Wesołych Świąt!

  • Gość: [Dorota] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Sernik wygląda zjawiskowo! Połączenie zieleni i różu sprawia, że robi się i cieplej, i radośniej, przy szarudze za oknem.
    Matchy używałam wielokrotnie. W Polsce nie udało mi się kupić w sklepach internetowych takiej, która barwiłaby na soczysty zielony kolor. Ta przywieziona w małych puszeczkach z Japonii była idealna. Niestety, już nie mam:)

  • Gość: [Gosia] *.ipv4.supernova.orange.pl

    Ja dzisiaj kupiłam matche w five o clock. Można kupić na wagę :)

  • Gość: [Asia] *.dynamic.chello.pl

    Jakiego sera użyłaś? Trzeba zrobić zakupy przed świętami

  • kasiaaaa24

    Maja, Zauberi, Anis - użyłam herbaty marki Moya Matcha. Odpowiedni odcień da wersja kulinarna, a jeszcze bardziej intensywny luksusowa. Najwygodniej jest mi zamawiać ją na Allegro. Anis - jest wyczuwalny lekki posmak herbaciany. Takie było założenie, by nie był to tylko kolor, ale i smak :)

    Agnieszka - niestety szpinak się tu nie sprawdzi. I ja nie widzę żadnego innego zastępstwa dla matchy. I ze względu na kolor i na smak.

    Karolina - jest to właśnie matcha.



  • Gość: [Asia] *.centertel.pl

    Pięknie wygląda ciasto, pewnie jeszcze lepiej smakuje. Czy nie dałoby radę zastąpić matchę zielonym jęczmieniem w proszku?

  • Gość 212.160.106.*

    Witam. Pani Kasiu co to za posypka na tym przepięknym serniku. Pozdrawiam.

  • kasiaaaa24

    To jest właśnie herbata matcha :)

  • judik1119

    Te kolory! <3

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci