Menu

Gotuję, bo lubię

Pieczona biała kiełbasa

kasiaaaa24

 

Mam wrażenie, że pomijając okres Świąt Wielkanocnych, biała kiełbasa nie cieszy się zbyt wielką popularnością. A szkoda, ponieważ przygotowana w odpowiedni sposób stanowi naprawdę ciekawą alternatywę dla tradycyjnych, mięsnych dań obiadowych. 

Co mam na myśli pisząc o odpowiednim przygotowaniu? A na przykład sposób, jaki Wam dziś zaprezentuję :)

Pieczona w cebuli, z dodatkiem jabłka i słodkiej, miodowo musztarodwej marynaty świetnie komponuje się z ziemniaczanym puree. I w zasadzie sam powstały podczas pieczenia sos jest już wystarczającym dodatkiem zarówno do samej kiełbasy, jak i do ziemniaków, ale jeśli chcecie dodatkowo wzbogacić smak tego dania, to polecam podać do niej borówkę do mięs (a najlepiej tę, którą można zakupić w sieci szwedzkich sklepów meblowych ;) ). Co prawda jest to kolejny słodki element, ale sprawdza się tu idealnie. Natomiast jeśli chcielibyście zaostrzyć smak, to możecie podać do niej wymieszany z odrobiną śmietany chrzan. On również stanowi świetny dodatek do białej kiełbasy. 

Więc jeśli planowaliście przygotować w najbliższym czasie białą kiełbasę, to może skusicie się na ten przepis? :)

 

 

Składniki:

 

* 1 kg białej, surowej kiełbasy

* 5 dużych cebul

* 2-3 jabłka

* 2 łyżki płynnego miodu

* 1 pełna łyżka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)

* 2 łyżki soku jabłkowego (można zastąpić wodą)

* 2 łyżki oleju

* sól

* pieprz

 

Pokrojone w piórka cebule podsmażamy na oleju do chwili, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Pod koniec smażenia cebulę doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu, a następnie wykładamy ją na dno naczynia żaroodpornego. 

Na cebuli układamy pojedynczo kiełbaski, a między nimi umieszczamy pokrojone w ósemki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka. 

Musztardę łączymy z miodem oraz sokiem i tak powstałą marynatą smarujemy kiełbaski oraz jabłka. 

Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut. 

Smacznego :)

Komentarze (6)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Ela] *.dynamic.chello.pl

    Brzmi pysznie. Jedno pytanie: czy pieczemy bez przykrycia?

  • Gość: [jola] *.dynamic.voo.be

    Jakie pyszności od rana. Wygląda bardzo apetycznie,przepis prosty ,ale w prostocie siła.

  • kasiaaaa24

    Ela - tak, piekłam bez przykrycia.

  • Gość: [GosiaJ] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Pani Kasiu, czy można zrobić to danie na kiełbasie parzonej?

  • kasiaaaa24

    Myślę, że jak najbardziej.

  • Gość: [Magda] *.internetdsl.tpnet.pl

    Bardzo spodobała nam się taka wersja świątecznej kiełbaski. Jabłko dodaje fajnego aromatu, a cebulka dodatkowo podkreśla słodycz :D

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci