Menu

Gotuję, bo lubię

Mazurek porzeczkowo migdałowy z matchą

kasiaaaa24

 

Był już mazurek w niespotykanym, purpurowym kolorze (klik klik), a dziś mazurek w kolorze soczystej, wiosennej zieleni. 

Nie jest to taki typowy, bardzo słodki mazurek, więc powinien przypaść do gustu osobom, które ogólnie nie przepadają za słodkimi wypiekami.

 

Ciasto:

 

* 260 g mąki

* 40 g cukru pudru

* 150 g zimnego masła

* 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany

* 1 żółtko

* 4 łyżki wody

 

Masa migdałowa:

 

* 100 g mascarpone

* 100 g masła migdałowego

* 2 łyżki cukru pudru

 

Masa z matchą:

 

* 200 g mascarpone

* 200 ml kremówki

* 1 pełna łyżka cukru pudru

* 2/3 łyżeczki matchy

 

Dodatkowo:

 

* 2 spore łyżki konfitury z czarnej porzeczki

 

Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. (Jeśli posiadacie malakser, to zdecydowanie polecam Wam przygotowanie w nim ciasta. Zajmuje to około 30 sekund.)

Ciasto przekładamy na oprószony mąką papier do pieczenia, wałkujemy na grubość około pół centymetra i wykrawamy z niego kształt jajka. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy i formujemy z niego rulon o średnicy około 1-1,5 cm. Brzeg jajka smarujemy wodą i przyklejamy do niego rulon. Ciasto (pomijając brzeg) nakłuwamy widelcem i przekładamy razem z papierem do pieczenia na blachę z piekarnika. 

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy do lekkiego zrumienienia, ok. 15 minut. Studzimy. 

Mascarpone miksujemy z masłem migdałowym i cukrem pudrem.

Przestudzone ciasto smarujemy konfiturą, a na niej (delikatnie) rozsmarowujemy masę migdałową. 

Kremówkę łączymy z mascarpone, matchą oraz cukrem pudrem. Miksujemy do chwili powstania gęstego kremy, który następnie wyciskamy szprycą na masę migdałową. 

Mazurek przechowujemy w lodówce, ale wyjmujemy z niej pół godziny przed podaniem. 

Smacznego :)

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Zuza] *.pool90-75-215.dynamic.orange.es

    wygląda obłędnie :)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci