Menu

Gotuję, bo lubię

Kawowa babka majonezowa

kasiaaaa24

 

Jeśli mieliście już okazję piec babkę majonezową, to wiecie, że to jedna z najsmaczniejszych babek. Na blogu znajdziecie już wersję klasyczną (tutaj) oraz kakaową (tutaj). Dziś pora na wyśmienitą wersję kawową. 

 

Składniki (odmierzane szklanką o pojemności 250ml):

 

* 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 szklanka cukru

* 4 duże jajka

* 3/4 szklanki majonezu (o łagodnym, słodkim smaku)

* 2 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej (typu Velvet lub Crema)

 

Lukier:

 

* 1,5 szklanki cukru pudru

* 1 kopiasta łyżka miałkiej kawy rozpuszczalnej

* 3-4 łyżki wody

 

Dodatkowo:

 

* krokant orzechowy (użyłam gotowego)

 

Wszystkie składniki babki łączymy ze sobą (jednocześnie) i miksujemy przez 5 minut. 

Formę smarujemy olejem i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy do suchego patyczka (u mnie było to 45 minut). 

Po wyjęciu z piekarnika babkę odstawiamy na około 20-30 minut, a następnie wyjmujemy ją z formy i postawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Składniki lukru łączymy ze sobą i energicznie mieszamy. Polewamy wierzch babki i zanim lukier zastygnie posypujemy go orzechami. 

Smacznego :)

Komentarze (7)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Zuza] *.pool90-75-215.dynamic.orange.es

    rozpłynęłam się :) taka wilgotna i kawowa... mniam :)

  • Gość: [Bg] *.ipv4.supernova.orange.pl

    Jaki np majonez ma łagodny smak?

  • Gość: [Bg] *.ipv4.supernova.orange.pl

    Czy forma na babkę bez komina tez może być? Jeśli tak to czy zmienić czas i temperature pieczenia?

  • kasiaaaa24

    Bg - np. Winiary. I możesz użyć formy bez komina, tylko koniecznie sprawdź w środku patyczkiem, czy jest upieczona. W formie z kominem babka piecze się szybciej.

  • Gość: [slamahalina@yahoo.com] 107.77.70.*

    Gdzie można znaleźć majonez słodki ???

  • kasiaaaa24

    Pisząc "słodki", mam na myśli majonez nie pikantny. Sprawdzi się tu np. Winiary.

  • Gość: [kasia] 178.213.161.*

    Szkoda, że nie ma po przekrojeniu pokazanego tego ciasta.
    Nie wiadomo jak wygląda w środku.

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci