Menu

Gotuję, bo lubię

Chrzanowy pasztet jajeczno porowy

kasiaaaa24

 

Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty przepis na pasztet jajeczny z duszonym porem oraz serkiem chrzanowym. Jeśli jednak oczekujecie intensywnie chrzanowego smaku, to konieczne będzie dodanie również chrzanu tartego. Do masy jajecznej możecie też dodać 2-3 łyżki posiekanego koperku lub pęczek szczypiorku.  

 

Składniki:

 

* 12 jajek ugotowanych na twardo

* 4 jajka surowe

* 2 pory (biała część)

* 1 opakowanie serka chrzanowego (np. Almette)

* 1-2 łyżeczki tartego chrzanu 

* 2 łyżki masła

* 1,5 łyżki kaszy manny

* 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

* sól i pieprz do smaku

 

Pory kroimy w cienkie półtalarki i smażymy na maśle do miękkości, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. 

Ugotowane jajka kroimy w kostkę. 

Surowe jajka łączymy z serkiem oraz chrzanem i mieszamy energicznie do czasu powstania jednolitej masy, do której następnie dodajemy pora. Kiedy składniki się połączą dodajemy pokrojone jajka, kaszę, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. 

Keksówkę o wymiarach 10x25 cm wykładamy papierem do pieczenia, który dodatkowo smarujemy olejem. Przelewamy do niej masę jajeczną i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut. 

Po wyjęciu z piekarnika pasztet odstawiamy do całkowitego wystudzenia zanim wyjmiemy go z formy (najlepiej dodatkowo wstawić go na całą noc do lodówki). 

Smacznego :)

Komentarze (8)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Zuza] *.pool90-75-215.dynamic.orange.es

    chrzanowy! <3 <3 ale musi być pyszny

  • Gość: [Dorota] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Na pewno przygotuję ten pasztet:)

  • Gość: [gawka] 5.174.55.*

    I teraz nie wiem, który zrobić na święta - ten czy ten jajeczny z pieczarkami z Twojego starego przepisu.

  • kasiaaaa24

    Gawka - Oba! :)

  • Gość: [Monia] 193.240.192.*

    jak długo można przechowywać taki pasztet?

  • kasiaaaa24

    Myślę, że można go przygotować 2 dni przed Świętami, ponieważ 4 dni w lodówce, szczelnie zapakowany, powinien bez problemu wytrzymać.

  • Gość: [Iza] *.internetunion.pl

    Czym można zastąpić pora?

  • kasiaaaa24

    Na przykład startymi na grubych oczkach i podsmażonymi (aby całkowicie pozbyć się wody) pieczarkami.

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci