Menu

Gotuję, bo lubię

Babka z gotowanymi cytrynami

kasiaaaa24

 

Jeśli jesteście stałymi gośćmi bloga, to zapewne kojarzycie, że jakiś czas temu dzieliłam się z Wami przepisami na dwa ciasta z dodatkiem gotowanych pomarańczy. Oba bardzo przypadły Wam do gustu i w zasadzie nie ma się czemu dziwić. Są naprawdę świetne :) 

Dziś natomiast chciałabym Wam zaproponować przygotowanie babki z dodatkiem gotowanych cytryn. Wilgotnej, puszystej i bardzo aromatycznej. Nie wiem, czy można wyobrazić sobie bardziej cytrynowe ciasto. 

I chociaż mam na swoim koncie naprawdę sporo babek, to muszę przyznać, że tą jestem po prostu zachwycona. To idealny, godny wielkanocnego stołu wypiek. 

 

 

Składniki na dużą formę:

 

* 400 g mąki pszennej tortowej

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 300 g cukru

* 250 g miękkiego masła

* 8 dużych jajek w temperaturze pokojowej (osobno białka i żółtka)

* 2 cytryny (najlepiej niewoskowane, BIO)

* sok z 2 cytryn

 

Lukier:

 

* 2 szklanki cukru pudru

* 5-6 łyżek zimnej wody

 

Cytryny (w całości) zalewamy wodą i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 45 minut. Następnie delikatnie wyjmujemy je na talerzyk i odstawiamy do wystygnięcia. Przestudzone cytryny kroimy na mniejsze kawałki, wyjmujemy wszystkie pestki i łączymy je z sokiem. Miksujemy blenderem na gładki mus. 

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Mus z cytryn oraz cukier umieszczamy w misce i miksujemy do chwili połączenia się składników. Następnie dodajemy na zmianę po 1 żółtku i po łyżce masła. Kiedy składniki się połączą i powstanie gładki krem dodajemy do niego, ponownie po jednej łyżce, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. 

Na koniec, zwalniając obroty miksera do minimum, dodajemy partiami pianę z białek. 

Wnętrze formy smarujemy masłem i przekładamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, około 50 minut. 

Po wyjęciu z piekarnika babkę odstawiamy na około 20 minut, a po tym czasie delikatnie obkrawany ją od formy i wyjmujemy na talerz. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Przestudzoną babkę pokrywamy lukrem. 

Smacznego :)  

Komentarze (18)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Sylwia] 129.35.156.*

    Wyglada przepyszenie :) Czy cytryny miksujemy w calosci (razem z skorka)?

  • kasiaaaa24

    Oczywiście - całe, ze skórką :) To ona przede wszystkim daje ten intensywny smak.

  • Gość: [Zuza] *.pool90-75-215.dynamic.orange.es

    pysznie.. mi się marzyły cytrynowe muffinki w weekend. To sobie na złość Luby zażyczył faworki z nutellą:D

  • Gość: [Sylwia] 129.35.156.*

    Dziekuje, na pewno na Swieta bedzie na moim stole :)

  • Gość: [marcepanowy kącik] *.adsl.inetia.pl

    Babeczka wygląda niesamowicie smacznie.

  • Gość: [Dorota] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ciasto z gotowanymi pomarańczami piekłam i bardzo nam smakowało. Na święta postaram się przygotować cytrynową babkę wg Twojego przepisu:)

  • coco79

    Witam. Jakiej wielkości użyła Pani foremki do tej babki. Pozdrawiam Marta

  • Gość: [Marta] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Upiekłam, ale niestety wyszedł mi zakalec :(. Już przed pieczeniem ciasto było dosyć gęste i ciężkie i było go tyle, że piekłam w formie do babki i w keksówce. Tak się zastanawiam, czy gdyby np. dać olej zamiast masła, to nie wyszłoby trochę lżejsze? Albo chociaż rozpuszczone masło, bo długo nie chciało mi się połączyć z resztą masy. A może miałam za małe cytryny i stąd ta konsystencja? Może też za szybko wyjęłam z foremek i dlatego 'siadło'? Masz, Kasiu, jeszcze jakieś pomysły, co mogło być nie tak? Mimo wszystko w smaku bardzo dobre :)

  • kasiaaaa24

    Troszkę niepokoi mnie to, że masło nie chciało połączyć się z resztą masy.
    Ja odstawiam masło w ciepłe miejsce na całą noc i w rezultacie jest tak miękkie, że praktycznie samo się rozpływa. Może po prostu Twoje było za twarde?
    I też troszkę dziwi mnie gęste ciasto. Białka sprawiają, że staje się lżejsze.
    Wiem, że ciasta jest sporo - pisałam, że jest to przepis na dużą formę :)
    A czy przypadkiem w trakcie pieczenia nie otworzyłaś piekarnika?

  • Gość: [Asia] *.falcom.net.pl

    U mnie tak jak u Marty zakalec... :/ Przepyszny, ale zakalec. Robiłam dokładnie jak w przepisie. Nie wyciągałam od razu z piekarnika, ani z foremki. Jakieś pomysły...? Jest naprawdę smaczne, ale wolę żeby na przyszłość było dodatkowo puszyste, a nie taki gniot :)

  • Gość: [Joanna] *.centertel.pl

    Czyli razem potrzebujemy 4 cytryn? 2 do ugotowania + 2 do wyciśniecia soku?

  • Gość: [Marta] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Mi również nie wyszła :/ ale wina po mojej stronie bo chyba za krótko trzymalam. Mam specyficzny piekarnik i bałam się że się spali a tymczasem wyszło dość mokre i tak jakby nie puszyste tylko takie zbite ehh a miała córka zanieść na konkurs do szkoły :(

  • Gość: [kasia] *.play-internet.pl

    Niestety, u nas rowniez klapa. W smaku super, ale wyszedl zakalec. zastanawiam sie czy to nie przez miksowanie piany, nawet jesli na niskich obrotach...

  • Gość: [monika] *.play-internet.pl

    WYSZŁA I JEST PRZEPYSZNA!!! idealnie wilgotna przearomatyczna i tylko nie wiem czy przetrwa do świąt ::) zrobiłam ja na mące orkiszowej i jest idealna.

  • Gość: [Zenobia Czerkies] *.internetia.net.pl

    Dzień dobry, mam pytanie co z masłem do babki ucierane czy roztopione dodaje.Dziękuję
    Pozdrawiam

  • Gość: [Zenobia Czerkies] *.internetia.net.pl

    Przepraszam nie doczytałam z tym masłem.Pozdrawiam

  • Gość: [Marta] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Trochę obawiałam się ją pięć po wcześniejszych komentarzach, ale zaryzykowałam i wyszła idealnie. Zero zakalca (szkoda, że nie ma opcji wstawiania zdjęć)
    Właśnie gotuję kolejne 4 cytryny i zabiorę je w gości :)

  • Gość *.7-1.cable.virginm.net

    babka jest przepyszna ale niestety wyszedl zakalec juz 2gi raz. ciasto bylo bardzo geste nawet po dodaniu piany a y=uzylam maki tortowej jak w przepisie.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci