Menu

Gotuję, bo lubię

Kolorowe spaghetti z warzywami i mięsnymi klopsami

kasiaaaa24

 

Ja wiem, że w zasadzie jest jeszcze luty. I że to wciąż zima. No ale powiedzcie, czy nie czekacie już na wiosnę? 

Zwłaszcza, że w ostatnich dniach zima wyjątkowo mocno zaznacza swoją obecność. Dobrze, że chociaż tym srogim mrozom towarzyszą promienie słońca. A wraz z nimi pojawia się nadzieją, że może już niedługo. Tydzień. Góra dwa. 

Na pogodę co prawda wpływu nie mam, ale chętnie zabiorę Was, razem z marką Primo Gusto, w kulinarną podróż inspirowaną smakiem śródziemnomorskiego słońca. Zainteresowani? :)

Chrupiące warzywa, pomidory, czosnek, bazylia i parmezan w towarzystwie kolorowego spaghetti i mięsnych klopsów. Smacznie, kolorowo i tak jakoś wakacyjnie. Prawda? Niczym w uroczej, prowadzonej przez uśmiechniętego, starszego Włocha maleńkiej tawernie nad brzegiem turkusowego morza. 

 

 

Składniki na 5-6 porcji

Klopsy:

 

* 500 g mięsa mielonego 

* 1 jajko

* 1 sucha bułka (starta na tarce)

* 2 łyżki tartego parmezanu

* 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

* sól i pieprz 

* olej do smażenia

 

Sos warzywno pomidorowy:

 

* 2 opakowania pomidorów w kawałkach z bazylią Primo Gusto

* 1 cienka cukinia

* 1 duża papryka

* 1 duża cebula

* 4 ząbki czosnku

* 2 łyżeczki oleju

* sól, pieprz i cukier do smaku

 

Dodatkowo:

 

* 1 opakowanie makaronu Tricolore Primo Gusto

* świeża bazylia

* parmezan

 

Wszystkie składniki klopsów łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej formujemy niewielkie kulki (mniejsze niż orzech włoski) i obsmażamy je ze wszystkich stron na oleju. 

Na łyżeczce mocno rozgrzanego oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę (w połowie smażenia dodając pokrojony w plasterki czosnek). Kiedy cebula zacznie się rumienić zdejmujemy ją z patelni. W podobny sposób obsmażamy pokrojoną w paseczki paprykę i również kiedy zacznie się zarumieniać zdejmujemy ją z patelni. Na koniec podsmażamy cukinię. 

(Wszystkie warzywa wrzucamy na mocno rozgrzany olej i smażymy krótko, często mieszając, ale w wysokiej temperaturze. Tym sposobem wyciągamy z warzyw smak zbliżony do warzyw opiekanych na grillu.)

Do miękkiej cukinii dodajemy oba opakowania pomidorów i całość zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem (ja dodaję około 1 płaską łyżeczkę). Do sosu warzywnego dodajemy usmażone wcześniej klopsy. 

W osolonej wodzie gotujemy makaron. Po odcedzeniu łączymy go z sosem i odstawiamy na kilka minut by smaki się połączyły. 

Przed podaniem każdą porcję posypujemy parmezanem i liśćmi świeżej bazylii. 

Smacznego :)

 

Komentarze (5)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Adam] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Będę musiał dzisiaj spróbować

  • Gość: [Zuza] *.pool90-75-215.dynamic.orange.es

    pysznie :)
    uwielbiam takie makaronowe dania :)

  • Gość: [Dorota] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ostatnio prawie codziennie jadłam komosę ryżową, więc z ogromną przyjemnością wciągnęłabym porcyjkę pysznego makaronu:)

  • Gość: [Monika, zresetowani.pl] *.interkonekt.pl

    Rewelacyjny przepis! Akurat coś podobnego miałam dzisiaj robić na obiad, ale jednak zmienię plany i wypróbuję twój przepis :D

  • Gość: [Danka] *.icpnet.pl

    Lubię makaron w każdej postaci, ten przepis jest fajny, mogłabym raz zrobic trochę inaczej.

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci