Menu

Gotuję, bo lubię

Torcik makowo wiśniowy

kasiaaaa24

 

Jak to powiedział mąż: "Jakie fajne połączenie tortu makowego, czarnego lasu i tiramisu" :)

Potwierdzam, fajne. Nawet bardzo :)

Być może wyda się Wam, że ciasto jest skomplikowane, ale tak naprawdę przygotowanie go jest bardzo, bardzo proste. I stosunkowo szybkie. 

Zatem jeśli przemawia do Was takie połączenie smaku, to myślę, że zbliżający się weekend jest odpowiednią okazją by go przygotować :) 

Dodam jeszcze, że jeśli nie macie dostępu do wiśni z kompotu, możecie użyć owoców mrożonych (wcześniej rozmrożonych na ręczniku papierowym). Miejcie tylko na uwadze, że będą one kwaśniejsze. 

 

*  *  *  *  *  

 

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

Spód:

 

* 100 g suchego, mielonego maku (do kupienia w hipermarketach)

* 1 pełna łyżka mielonych migdałów

* 2 duże jajka

* 1 żółtko

* 1/2 szklanki cukru

* 1,5 łyżki mąki

* 1 łyżka kakao

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 150 ml gorącego mleka

 

Masa:

 

* 400 g mascarpone

* 200 ml kremówki (36%)

* 3 łyżki cukru pudru

* 1,5-2 szklanki drylowanych wiśni z kompotu

 

Warstwa biszkoptowa:

 

* kilkanaście podłużnych biszkoptów (jak do tiramisu)

* 2/3 szklanki mocnej kawy

* 4-5 łyżek wiśniówki

* 2 łyżeczki cukru

 

Polewa:

 

* 8 łyżek kremówki (36%)

* 200 g mlecznej czekolady

 

*  *  *  *  * 

 

Mak zalewamy gorącym mlekiem, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie odciskamy go w czystej ściereczce. (Ściereczkę umieściłam na sicie, a następnie utworzyłam z niej sakiewkę, co ułatwiło odciśnięcie nadmiaru mleka). 

Jajka, żółtko oraz cukier łączymy w misce i miksujemy przez około 5-6 minut na najwyższych obrotach miksera, do chwili powstania jasnej, puszystej masy.

Do masy jajecznej dodajemy mak, a kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i migdałami. Miksujemy na wolnych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka (ok. 25-30 minut). Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie zdejmujemy z niego papier i ponownie umieszczamy w tortownicy. 

Wiśnie odsączmy z kompotu i przekładamy na około 10 minut na kilka warstw ręcznika papierowego.

Mascarpone łączymy z kremówką (płynną) oraz przesianym cukrem pudrem. Miksujemy do chwili powstania gęstego kremu. 

Połowę kremu rozsmarowujemy na cieście, a następnie układamy na nim wiśnie. Delikatnie przykrywamy je resztą kremu i wyrównujemy wierzch. 

Kawę łączymy z cukrem i wiśniówką. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie maczamy w niej biszkopty i układamy je na masie. (Osobiście lubię mocno nasączone biszkopty, więc każdy z nich przetrzymuję w kawie przez około 5 sekund, lub już po rozłożeniu ich na cieście polewam delikatnie pozostałą kawą.)

Kremówkę podgrzewamy w malutkim rondelku i kiedy zacznie parować zdejmujemy ją z ognia i dodajemy do niej drobno posiekaną czekoladę. Odstawiamy na około minutę, a następnie mieszamy do chwili powstania gładkiej masy. Jeśli czekolada nie chce się do końca rozpuścić rondelek stawiamy na kilka sekund na ciepłym palniku. 

Gotową masą polewamy biszkopty, a ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki. 

Przed podaniem ciasto możemy udekorować wiórkami czekoladowymi, bitą śmietaną i kandyzowanymi wiśniami. 

Smacznego :)

Komentarze (8)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Ania] *.dynamic.mm.pl

    Kasiu. Mam pytanie o wielkość tortownicy. I drugie: czy bialy mak by się tutaj nadawał? Kupiłam i nie bardzo wiem,co z nim robić Pozdrawiam i życzę wszelkiej pomyślności w 2018 roku.

  • Gość *.elblag.vectranet.pl

    Napewno zrobię bardzo pysznie wygląda

  • Gość: [Waszak] *.dip0.t-ipconnect.de

    Można dodać inny alkohol zamiast wisniowki?

  • kasiaaaa24

    Ania - Rozmiar tortownicy jak w przepisie - 24 cm. Jak chodzi o mak biały, to pewnie się nada, tylko on na pewnie nie jest mielony, więc trzeba go zgotować, a potem zmielić. Być może jedno mielenie nie wystarczy.

    Waszak - tak, myślę, że może być likier kawowy, czekoladowy, Amaretto lub nawet wódka.

  • Gość 212.160.106.*

    Pani Kasiu czym mogę zastąpić mak?

  • kasiaaaa24

    Myślę, że w tym przypadku będzie ciężko go czymś zastąpić. Ewentualnie mielonymi orzechami. Tylko ich nie ma potrzeby namaczać.

  • Gość: [kaja] *.centertel.pl

    zrobilam ten torcik i bardzo nam smakowal. polecam:))

  • Gość: [Kura Domowa] *.dynamic-ww-07.vectranet.pl

    Apetycznie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje. Jak tu iść na dietę jak człowiekowi od rana ślinka leci patrząc na takie pyszności :)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci