Menu

Gotuję, bo lubię

Sernik z solonym karmelem i karmelizowanym popcornem

kasiaaaa24

 

Witajcie w Nowym Roku :)

Mam nadzieję, że Święta były dla Was spokojnym, wolnym od trosk i pełnym radości czasem, który każdy z Was miał możliwość spędzić ze swoimi bliskimi. 

Mam też nadzieję, że na liście Waszych noworocznych postanowień nie znalazła się dieta, ponieważ moja lista mówi, że to będzie baaardzo słodki rok :) 

I już na początek mam dla Was przepis na idealnie kremowy sernik z solonym karmelem i karmelizowanym popcornem, którym my świętowaliśmy nadejście Nowego Roku. 

Brak spodu sprawa, że sernik jest delikatny i nic nie zakłóca tej kremowej konsystencji, jeśli jednak macie ochotę możecie przygotować cienki spód z około 180 g zmielonych herbatników, łyżeczki cukru pudru i 90 g stopionego masła. 

 

 

Masa serowa:

(wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki godzinę przed przygotowaniem)

 

* 1 kg gęstego twarogu sernikowego w wiaderku

* 250 g mascarpone

* 200 ml śmietanki 36%

* 3 czubate łyżki gęstej, kwaśniej śmietany 18%

* 6 dużych jajek

* 1 i 1/2 szklanki cukru

* 2 łyżki cukru wanilinowego

* 2 łyżki mąki pszennej 

 

Karmel:

 

* 1/2 szklanki cukru

* 1/3 szklanki wody

* 1/2 szklanki śmietanki 36%

* 70 g masła

* 1/2 płaskiej łyżeczki soli (użyłam drobnej himalajskiej)

 

Dodatkowo:

 

* popcorn w karmelu 

 

Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misce i miksujemy na średniej prędkości obrotach tylko do chwili połączenia się składników (raczej nie dłużej niż 30 sekund).

Spód tortownicy wykładamy podwójną warstwą papieru do pieczenia w taki sposób, by jego boki wystawały poza obręcz. Dzięki temu uzyskamy szczelność, której czasem brakuje wielokrotnie używanym tortownicom. 

Masę serową przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut, a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 1,5 godziny. W trakcie pieczenia nie należy otwierać piekarnika. 

Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim sernik na około pół godziny. Następnie studzimy go do temperatury pokojowej. W czasie, kiedy studzi się sernik przygotowujemy sos karmelowy. 

W garnku z grubym dnem łączymy wodę z cukrem i od czasu do czasu mieszając podgrzewamy do chwili, aż cukier całkowicie się rozpuści, a syrop zacznie wrzeć. 

Do gotującego się syropu dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło i całość gotujemy do chwili, aż masa nabierze bursztynowego koloru. (W trakcie gotowania masę należy od czasu do czasu zamieszać, a od momentu jak zacznie gęstnieć i powoli nabierać kolory cały czas mieszać energicznie trzepaczką.) 

Do odpowiednio przygotowanej masy, cały czas energicznie mieszając, wlewamy kremówkę i dodajemy sól. Po około 10 sekundach sos zdejmujemy z palnika i przelewamy do szklanej miseczki. 

Sos karmelowy odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia. (Ja wystawiłam go na balkon, na temperaturę około 2-3 stopni na 45 minut i po tym czasie miał idealną konsystencję.)

Sos karmelowy rozprowadzamy na schłodzonym serniku, a boki dekorujemy popcornem. 

Wstawiamy do lodówki na około godzinę, by mieć pewność, że sos nabierze właściwej konsystencji. 

Smacznego :)

Komentarze (17)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Dorota] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Obłędny!

  • Gość: [Kasia] 188.191.200.*

    Kasiu myślałam o diecie ale chyba ją przełoże bo ten sernik wyglada oblednie i pewnie tak smakuje więc koniecznie muszę wypróbować

  • Gość: [Katie] *.warmia.mazury.pl

    Piękny! A poprcorn w karmelu robisz sama?

  • Gość: [Iza] *.static.ip.netia.com.pl

    Jaka wielkość tortownicy do tego przepisu?

  • kasiaaaa24

    Katie - Ten jest kupny.

    Iza - 24 cm

  • Gość: [Emilia] *.elblag.dialog.net.pl

    Pieczenie góra/dół?

  • Gość: [maddie] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    1. Czy można samemu popcorn w karmelu? ?jak?
    2. Jak dokładnie spod przygotowac?

    3. No i...) czy ser z wiaderka...cy taki twaróg do mielenia?..dla pewnosci

  • kasiaaaa24

    Maddie -
    1. Ja nie robię sama karmelizowanego popcornu, więc nie posłużę sprawdzonym przepisem.
    2. Zmielone herbatniki (ja miksuję je na mąkę malakserem) łączę ze stopionym masłem, dokładnie mieszam i taką masą wykładam spód formy dociskając do dna. Należy jednak pamiętać, że forma musi być wyłożona papierem do pieczenia.
    3. Polecam twaróg z wiaderka, na przykład Pilos, Hej lub Piątnica.

  • kasiaaaa24

    Emilia - tak. Serniki nie lubią termoobiegu.

  • Gość: [maddie] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Dziękuję. .dziś robię 

  • Gość: [Ania] *.finemedia.pl

    Karmel mi wyszedł za jasny. Co źle zrobiłam?

  • Gość: [koala290] *.toya.net.pl

    Dzień dobry, chciałabym podpytać, gdzie kupiła Pani karmelizowany popcorn? Niestety nigdzie nie mogę go znaleźć :( Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Ja kupiłam go w Biedronce, ale bywa też w Aldi :)

  • Gość: [Beata] *.bb.sky.com

    Mniam mniam! uwielbiam solony karmel. Zapisuję ten przepis! <3

  • Gość: [green goodies] *.static.ip.netia.com.pl

    mniam, bardzo efektowne ciasto.. muszę je koniecznie zrobić! :)

  • Gość *.centertel.pl

    Chyba ten sernik jest mega wysoki skoro aż 1.25kg sera potrzeba

  • Gość: [Kasia] 91.210.240.*

    Przepyszny. Wspaniałe połączenie słodkiego i aksamitnego sernika z lekko słonym karmelem. Wszystkim bardzo smakował.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci