Menu

Gotuję, bo lubię

Śledzie z morelami

kasiaaaa24

 

 

Proste, szybkie i bardzo smaczne śledzie z morelami w aromatycznej zalewie. 

Ich przygotowanie jest proste i naprawdę ekspresowe, a efekt końcowy cieszy w takim samym stopniu zarówno oko jak i podniebienie, więc idealnie sprawdzą się na świątecznym stole :)

Jeśli nie przepadacie za suszonymi morelami możecie wykorzystać na przykład żurawinę.

 

Składniki:

 

* 500 g filetów śledziowych w oleju

* 150 g suszonych moreli

 

Zalewa:

 

* 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego

* 1 łyżeczka ziół prowansalskich

* 2/3 łyżeczki majeranku

* 2 szczypty ostrej papryki

* 2 łyżeczki płynnego miodu

* ok. 250 ml oleju

 

Morele zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny by zmiękły. Po tym czasie kroimy je cienkie w paseczki. 

Odsączone na ręczniku papierowym śledzie również kroimy na mniejsze kawałki. Łączymy z morelami i przekładamy do słoika. Delikatnie dociskamy.

Składniki zalewy łączymy ze sobą, energicznie mieszamy rózgą, a następnie zalewamy nią śledzie. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Smacznego :) 

 

INNE PRZEPISY NA ŚLEDZIE

 

 Wigilijne śledzie

 

 Wigilijna sałatka śledziowa

 Śledzie na słodko

 Korzenne śledzie z orzechami

 Śledzie w sosie musztardowym

 Śledzie z pieczarkami

 Śledzie w sosie tatarskim

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Monika] 185.13.106.*

    Super przepis. Chciałabym wiedzieć, bo zawsze mam tak zwanego cykora o zepsucie się produktu...ile czasu takie śledzie moga stać? W sensie takie w zalewie z oleju??

  • Gość: [Dorota] *.centertel.pl

    Kasiu, czy jeśli robimy z żurawiną to też zalewać ją wcześniej wrzątkiem? Planuję zrobić te śledzie na święta, kiedy najwcześniej można je zrobic? :-)

  • kasiaaaa24

    Monika - Myślę, że do tygodnia na pewno.

    Dorota - tak, należy z nimi postąpić tak samo, jak z morelami. A proponuję je zrobić nie wcześniej niż 3-4 dni przed Świętami.

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci