Menu

Gotuję, bo lubię

Rolada piernikowa

kasiaaaa24

 

Dziś propozycja dla tych, którzy lubią w ciastach dodatek korzennych przypraw, ale nie koniecznie gustują w tradycyjnych piernikach. 

Rolada z aromatycznego biszkoptu z masą śmietanową i przełamującym słodycz kremu kwaskowym dżemem porzeczkowym, zwieńczona cienką warstwą polewy z białej czekolady i odświętnie ustrojona bitą śmietaną, żurawiną oraz pierniczkami nie tylko pięknie się prezentuje, ale też stanowi ciekawe urozmaicenie tradycyjnych, bożonarodzeniowych wypieków. 

Ale wiecie co? Myślę, że wcale nie musicie czekać z przygotowaniem jej aż do Świąt :) Zbliżający się weekend to świetna okazja by przekonać się, że jest to godna świątecznego stołu propozycja :)

 

Ciasto:

 

* 3 duże jajka

* 70 g cukru

* 65 g mąki

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

* 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Masa:

 

* 175 g mascarpone

* 175 ml kremówki

* 2 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

 

* 3-4 łyżki gęstego dżemu z czarnej porzeczki 

 

Polewa:

 

* 100 g białej czekolady

* 4 łyżki kremówki

 

Dekoracja:

 

* 75 g mascarpone 

* 100 ml kremówki

* 1 łyżka cukru pudru

* pierniczki/żurawina/zielone elementy dekoracyjne

 

Spód blachy o wymiarach 40x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nie natłuszczamy ani papieru, ani boków blachy. (Ewentualnie, aby papier nie ślizgał się podczas rozprowadzania ciasta, co znacznie utrudnia tę czynność, delikatnie natłuszczam blachę zanim położę na niej papier.)

Białka ubijamy na półpłynną pianę, a następnie dodajemy do niej po łyżce cukru. Miksujemy do chwili powstania gęstej, błyszczącej masy (przez około 8 minut). Do białek dodajemy po jednym żółtku, a następnie do masy jajecznej przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz cynamonem i od tej chwili miksujemy na najwolniejszych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników (nie dłużej niż 10 sekund).

Ciasto równomiernie rozprowadzamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika (opcja góra + dół). Pieczemy 10-11 minut (wbity w środek patyczek powinien wychodzić suchy, a wierzch biszkoptu powinien być tylko lekko zarumieniony).

W czasie kiedy piecze się biszkopt przygotowujemy czystą ściereczkę, układamy ją krótszym bokiem do siebie i oprószamy, przy pomocy sitka o drobnych oczkach, cukrem pudrem.

Po wyjęciu biszkopt od razu odkrawamy od boków formy i gorący przekładamy na ściereczkę - papierem do góry. Papier zdejmujemy, a biszkopt zwijamy razem ze ściereczką w roladę. Zwijanie zaczynamy od krótszego boku. Tym sposobem rolada będzie krótsza, ale grubsza.

Zwiniętą roladę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Wystudzone ciasto rozwijamy i smarujemy dżemem. Dżemu nie powinno być zbyt dużo, by nie było problemów z nałożeniem kremu.

Mascarpone, kremówkę oraz cukier puder łączymy w misce i miksujemy do chwili powstania gęstego kremu, który rozprowadzamy delikatnie na cieście. Pomagając sobie ściereczką roladę ponownie zwijamy i owiniętą ściereczką wstawiamy na całą noc do lodówki. 

Drobno posiekaną czekoladę zalewamy gorącą kremówką i mieszamy do chwili powstania gładkiej, jednolitej polewy, którą pokrywamy schłodzoną roladę. 

Kremówkę, mascarpone oraz cukier puder przeznaczone do dekoracji łączymy w misce i ubijamy do chwili powstania gęstego kremu, który następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim wierch rolady. W śmietanie umieszczamy dodatkowe dekoracje. 

Smacznego :) 

Komentarze (5)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Kuchnia w czekoladzie] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Właśnie ostatnio robiłam biszkopt z dodatkiem przypraw korzennych Rolada brzmi smakowicie

  • Gość: [Dorota] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Nie wpadłam na to, by do ciasta na biszkopt dodać trochę piernikowej przyprawy. Dość często za to robiłam masę do ciasta z utartymi piernikami. Rolada wygląda wspaniale:)

  • Gość: [Oldzia] *.centertel.pl

    Przepiękna jest ta rolada!!! *_*

  • Gość: [Kasia] 188.191.200.*

    Kasiu czy do konkursu podawać calyprzepus czy tylko jego nazwę ? Ostatnio dodalam przepis ale do tej działkipory sie nie ukazal nie wiemco jest przyczyną?

  • kasiaaaa24

    Kasia - wystarczy opis :)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci