Menu

Gotuję, bo lubię

Babeczki Mikołaje

kasiaaaa24

 

Z okazji zbliżających się Mikołajek, mam dla Was słodką propozycję :) 

Piernikowo pomarańczowe babeczki biszkoptowe w słodkich, mikołajowych czapeczkach. 

I uwierzcie mi, że wcale nie trzeba być dzieckiem, by z przyjemnością sięgnąć po jedną :)

 

Składniki na 12 babeczek

Ciasto:

 

* 4 jajka

* 4 łyżki cukru

* 4 łyżki mąki pszennej tortowej (z lekkim czubkiem)

* 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

* skórka otarta z jednej, sparzonej pomarańczy

 

Krem biały:

 

* 125 g mascarpone

* 125 ml kremówki

* 1 łyżka cukru pudru

 

Krem czerwony:

 

* 375 g mascarpone

* 250 ml kremówki

* 2 pełne łyżki cukru pudru

* 3 spore krople czerwonego barwnika w żelu

 

Dodatkowo:

 

* 12 pralinek Rafaello

* opcjonalnie - czerwony brokat spożywczy

 

Białka ubijamy na półpłynną pianę, a następnie dodajemy do niej po łyżce cukru. Miksujemy przez około 7-8 minut. Po tym czasie, cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku oraz skórkę z pomarańczy. 

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika i przesiewamy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie, do chwili połączenia się składników. 

Papilotki umieszczamy w formie na muffinki i napełniamy ciastem (u mnie sięgało do około 0,5 cm poniżej krawędzi). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy do suchego patyczka, ok. 15-18 minut. 

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Składniki białego kremu łączymy ze sobą i miksujemy do chwili powstania gęstego kremu (uwaga - zbyt długo ubijany zwarzy się i rozwarstwi), którym przy pomocy szprycy tworzymy białą obwódkę dookoła babeczki. 

W podobny sposób jak biały, przygotowujemy czerwony krem (barwnik dodając pod koniec miksowania) i wyciskamy z niego "czapeczki" na każdej z babeczek. Wierzch dekorujemy pralinką. 

Przed podaniem możecie też oprószyć je jadalnym brokatem. 

Smacznego :)

Komentarze (3)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci