Menu

Gotuję, bo lubię

Sernik z gruszkami i słonym karmelem

kasiaaaa24

 

Październik to miesiąc, w którym gruszki są najsmaczniejsze, więc nie mogłam sobie odmówić wykorzystania ich do sernika. To jedne z moich ulubionych owoców do tego rodzaju wypieku, ponieważ pod wpływem pieczenia stają się jeszcze słodsze i bardziej aromatyczne. 

Idealnym dopełnieniem smaku sernika jest słony karmel, którego w tym przypadku nie polecam zamieniać na jakikolwiek inny dodatek. W połączeniu z kremową masą serową i otoczonymi cynamonem gruszkami stanowią idealne połączenie smakowe. I gwarantuję, że po pierwszym kęsie przyznacie mi rację ;) 

Pamiętajcie również, aby dać karmelowi co najmniej kilka godzin na zastygnięcie. Ja nie miałam takiej możliwości i jak widzicie, karmel miał jeszcze formę półpłynną, ale już po kilku kolejnych godzinach, kiedy sernik powędrował na talerze gości, miał idealną, zwartą konsystencję :) 

 

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

Spód:

 

* 200 g herbatników (użyłam po 100 gram zwykłych i kakaowych)

* 1 płaska łyżka cukru pudru

* 90 g masła

 

Masa serowa:

 

* 600 g gęstego twarogu sernikowego z wiaderka

* 250 g mascarpone

* 250 g gęstej śmietany 18%

* 1 szklanka cukru

* 4 jajka

* 1 budyń waniliowy

 

Dodatkowo:

 

* 3 dojrzałe gruszki (słodkie i dość miękkie)

* 1 łyżka mąki ziemniaczanej

* 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Karmel:

 

* 1/3 szklanki wody

* 1/2 szklanki cukru

* 70 g masła

* 1/3 szklanki kremówki

* 1/2 łyżeczki soli (użyłam różowej, ale może być zwykła)

 

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. 

Herbatniki łączymy z cukrem pudrem w malakserze i miksujemy na mąkę, do której dodajemy stopione i lekko przestudzone masło. Miksujemy do chwili połączenia, a następnie tak przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy i dociskamy ją do dna. Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 20 minut. 

Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie oprószamy je przesianą z cynamonem mąką i dokładnie mieszamy. Wykładamy schłodzony spód. 

Składniki masy serowej (najlepiej, aby wszystkie miały temperaturę pokojową) umieszczamy jednocześnie w misce i miksujemy na średniej prędkości przez około 20, maksymalnie 30 sekund. Masę serową przelewamy delikatnie do tortownicy i wstawiamy ją do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy około 75-80 minut. (Po tym czasie wierzch sernika nadal będzie jasny, ale dotknięty na środku nie będzie przyklejał się do palca.)

Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy na całą noc do lodówki. 

W rondelku z grubym dnem umieszczamy wodę oraz cukier. Od czasu do czasu mieszając podgrzewamy do chwili, aż cukier się rozpuści. Kiedy woda z cukrem zacznie mocno wrzeć dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i gotujemy (co jakiś czas mieszając) do chwili, aż masa nabierze bursztynowego koloru. Garnek zdejmujemy z ognia i od raz razu wlewamy śmietankę. Mieszamy energicznie rózgą do czasu, aż karmel przestanie się gotować. Następnie dodajemy sól i jeszcze chwilę mieszamy.

Gorący karmel przelewamy do kubka i co jakiś czas mieszając odstawiamy na około 2-3 godziny aby przestygł do temperatury pokojowej. Schłodzony karmel przelewamy na sernik i wstawiamy do lodówki do czasu aż stężeje. 

Smacznego :) 

Komentarze (14)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Goga] 185.160.48.*

    Kiedy dodajemy sól?

  • kasiaaaa24

    Po wmieszaniu śmietanki.

  • Gość: [Nieco Starsza Dziewczyna] *.tktelekom.pl

    Jestem wielką smakoszką serników :-)

  • Gość: [annaN] *.centertel.pl

    Czy ciasto pieczemy góra-dół,czy termoobieg? Właśnie zapełniam tortownicę :) karmel wspaniały,studzi się

  • kasiaaaa24

    Sernik zawsze na opcji góra + dół :)

  • Gość *.246.66.74.skyware.pl

    Moge zapytac jakiej firmy sera Pani uzywa?

  • kasiaaaa24

    Do tego sernika użyłam sera marki Pilos (dostępny w Lidlu).

  • Gość *.246.66.74.skyware.pl

    Dziękuje za odpowiedź :)

  • Gość: [Dorota] *.centertel.pl

    A czy zamiast sera z wiaderka można użyć przekręconego 3krotnie twarogu?

  • kasiaaaa24

    Tak, tylko wówczas sernik będzie cięższy i nie będzie tak bardzo kremowy.

  • Gość: [kasia] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Zrobiłam, polecam:) Musiałam pilnować lodówki przed mężem, bo był gotów zjeść wszystko od razu:) Problem miałam tylko z karmelem. Pierwszy raz robiłam taką metodą, by masło dodać do nieskarmelizowanego jeszcze cukru. Musiałam bardzo długo czekać na uzyskanie bursztynowego koloru (ok. 10min) i już byłam przekonana, że nic z tego, ale opłacało się zachować cierpliwość.

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że sernik smakował :)
    Ja również musiałam czekać ok 10-15 minut aż masło zbrązowieje :)

  • Gość: [Sosna] *.dynamic-ww-05.vectranet.pl

    Istna bajka :D

  • Gość: [Ola] 188.117.183.*

    Mam pytanie. Podczas studzenia sernik pękł w dwóch miejscach, dość głęboko. Nie chciałabym, żeby szczeliny wypełnił słony karmel. Co mogę zrobić?

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci