Menu

Gotuję, bo lubię

Piernik kawowo daktylowy

kasiaaaa24

 

Ja wiem, że jeszcze nawet nie ma listopada, ale wyjrzyjcie przez okno i powiedźcie, czy nie zjedlibyście piernika. 

Aromatycznego, wilgotnego, wypełnionego rozpływającymi się w ustach daktylami i z delikatną nutą kawy. Tak pysznego, że nie będziecie w stanie poprzestać na jednym kawałku. 

I ja właśnie taki przepis mam dzisiaj dla Was :) 

 

 

Składniki na keksówkę o wymiarach 11x25 cm:

 

* 275 g mąki

* 250 g cukru trzcinowego

* 6 łyżek oleju

* 2 małe jajka

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 pełna łyżeczka przyprawy do piernika 

* 1/2 łyżeczki cynamonu

* 250 ml mocnej kawy

* 300 g suszonych daktyli

 

Daktyle kroimy na mniejsze kawałki (przekrawałam je na 3-4 części, w zależności od wielkości). 

W garnka wsypujemy cukier i wlewamy gorącą kawę. Cały czas mieszając podgrzewamy na niewielkim ogniu do chwili rozpuszczenia cukru (około 2 minuty). Gorącą kawą zalewamy daktyle i odstawiamy je na około 15 minut. 

W dużej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cynamon. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy kawę z daktylami i roztrzepane z olejem jajka. Mieszamy energicznie rózgą do chwili uzyskania jednolitego ciasta. 

Spód i boki keksówki wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 50-60 minut (do suchego patyczka).

Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. 

Smacznego :)

Komentarze (23)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Ada1984] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Ja chętnie zjem :-) ale nie mam daktyli, czy mogę je pominąć albo dodać co innego? Rodzynki bądź skórkę otarta z pomarańczy?

  • kasiaaaa24

    Myślę, że daktyle można zamienić na 200-300 g rodzynek lub żurawiny. To właśnie moczone w kawie bakalie dają mu tę wilgoć :)

  • Gość: [Ada1984] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    To do dzieła :-* dziękuję

  • algaria

    Ja się zastrzelę. No nie mogę, nie mogę normalnie... Kolejne ciasto do mojej kolekcji Twoich ciast. Uwielbiam takie - szybkie, łatwe i bez kłopotu. Może nawet na Święta zrobię próbując na 1 listopada. I tylko pytanie czy cukier trzcinowy można zastąpić zwykłym. A inne "suszone" owoce można dodać - śliwki, morele, rodzynki?

  • kasiaaaa24

    Oczywiście, możesz dodać zwykły cukier.
    Jak chodzi o suszone owoce, to myślę, że zarówno śliwki, morele, rodzynki czy żurawina sprawdzą się, ale nie jestem pewna, czy morele tak szybko nasiąkną kawą. A to bardzo istotne w tym cieście.

  • Gość: [Mariola] *.dynamic.chello.pl

    Na jaką inną mąkę mogę zamienić tą z przepisu (pszenna).

  • kasiaaaa24

    Przyznam szczerze, że nie jestem przekonana, czy inne mąki będą się równie dobrze sprawdzać. Może mąka orkiszowa o niskim typie? Na przykład jest od niedawna dostępna mąka orkiszowa Basia, tortowa typ 450. I wydaje mi się, że powinna być w Tesco.

  • Gość *.centertel.pl

    Ilość cukru (250 gr cukru na 275 gr mąki ) w tym wypieku mnie przeraża. Czy ciasto nie jest zbyt słodkie? A przecież są jeszcze daktyle.

  • Gość: [kasiaaaa24] *.dynamic.chello.pl

    Na mój gust nie jest za słodkie. Po pierwsze, cukier trzcinowy jest trochę mniej słodki niż zwykły, a po drugie proszę mieć na uwadze, że do ciasta dodajemy jeszcze całą szklankę mocnej, gorzkiej kawy.
    Jeśli uważa Pani, że będzie za słodkie, proszę zmniejszyć ilość cukru do 2/3 szklanki (250 g to pełna szklanka o pojemności 250 ml).

  • algaria

    To jeszcze zapytam o kawę - zaparzona mocna rozpuszczalna czy sypana, do daktyli dolana bez fusów? Która lepsza... kuszą mnie te urocze ciasteczka z kawą mieloną stąd się jakoś zamotałam, o której kawie mówisz w tym przepisie.

  • kasiaaaa24

    Ja dałam kawę z ekspresu (w wersji najmocniejszej). Możesz dać też kawę rozpuszczalną, wówczas na szklankę wody proponuję 3 pełne łyżeczki. Jeśli wolisz dać kawę sypaną, a nie masz ekspresu, to po zaparzeniu odlej ją w taki sposób, by do daktyli nie dostały się fusy.
    Do ciasteczek idzie kawa sypana, nieparzona, a do tego piernika kawa zaparzona, ale bez fusów :)

  • Gość: [ewanie] *.ericsson.net

    Witam, jak długo może stać ten piernik?

  • Gość *.centertel.pl

    Bardzo dziękuję za odpowiedź, co do ilości cukru. Jak tylko "popełnię" to wyglądające niezmiernie apetycznie ciasto, nie omieszkam opisać doznań smakowych.

  • kasiaaaa24

    ewanie - jeśli będzie owinięty folią spożywczą, to spokojnie nawet 5 dni.

  • Gość: [lena81] *.play-internet.pl

    Mąż wrócił z pracy, zjadł obiad i pyta: Kochanie mamy coś do kawy? Odpowiedziałam, że wejdę na blog Kasi i za nieco ponad godzinkę będzie pyszne ciacho :-) Piernik z daktylami właśnie się piecze. Dziękuję Kasiu za inspirację :-) Pozdrawiam serdecznie

  • kasiaaaa24

    Czekam na recenzję :)

  • Gość: [lena81] *.play-internet.pl

    Kasiu, recenzja może być tylko jedna: PETARDA :-) zresztą tym mianem mogę określić każdy z Twoich przepisów :-)

  • kasiaaaa24

    Zatem niezmiernie mi miło, że smakuje :)

  • Gość: [Ewka] *.dynamic.mm.pl

    Pyyyyszny! Miał być na jutro, ale nie mogłam się opanować i po nocy skubnęłam :)

  • algaria

    Upiekłam i muszę z przykrością stwierdzić, że piernik nie doczekał wystygnięcia - towarzystwo pożarło jeszcze ciepły.
    Już mam zaklepany na Święta tylko zrobię z podwójnej porcji i mieszanych "suszków". Pewnie będę musiała go schować by wystygł w spokojności i może wówczas zdążę go po pudrować.
    Przepis cudo, a efekt jeszcze lepszy.
    P.S Dodałam przyprawy do piernika z Twojego przepisu.

  • balicka95

    Muszę przetestować, jeśli będzie tak dobry to na pewno zrobię na święta dla całej rodziny :) Na zdjęciach wygląda smakowicie.

  • Gość: [ewka246] *.dynamic.chello.pl

    P. KASIU PRZEPIS REWELACJA. PANI BLOG JEST DLA MNIE WIELKĄ INSPIRACJĄ.

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakuje :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci