Menu

Gotuję, bo lubię

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

kasiaaaa24

 

Dziś prezentuję Wam mój wczorajszy wypiek. 

Typowo jesienne ciasto, z masą makową i śliwkami. Idealne właśnie na niedzielę. Spokojną, rodzinną, pod ciepłym kocem i z kubkiem herbaty imbirowej.

Bardzo proste w przygotowaniu, a przy tym smaczne i efektowne. 

Śliwki i mak stanowią świetne połączenie smakowe, więc zachęcam do wypróbowania. 

 

 

Składniki na formę o wymiarach 23x28 cm.

Ciasto:

 

* 2 szklanki mąki pszennej tortowej (po 250 ml)

* 100 ml tłustego mleka

* 70 g masła

* 1/3 szklanki cukru pudru

* 1 jajko

* 1 łyżka cukru waniliowego

* 1 szczypta soli

* 40 g drożdży

 

Dodatkowo:

 

* 1/2 puszki masy makowej (ok. 400 g)

* 1 żółtko

* 6 dużych śliwek (u mnie odmiany president)

* cukier puder do oprószenia


Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, 1 płaską łyżkę mąki i 4 łyżki letniego mleka (ok. 35-40 stopni). Zaczyn mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 25 minut.

Jajko roztrzepujemy energicznie z pozostałym cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym, a następnie dodajemy do niego wyrośnięty zaczyn, sól, ciepłe mleko, przesianą mąkę oraz stopione i przestudzone masło. Wyrabiamy gładkie, dość luźne ciasto (przez około 8 minut), a następnie przekładamy je do wysmarowanej olejem miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 40x30 cm i rozsmarowujemy na wymieszaną z żółtkiem masę makową. (Jeśli masa po dodaniu żółtka nadal będzie bardzo gęsta, dodajemy łyżeczkę mleka.)

Ciasto zwijamy w rulon (zaczynając od dłuższego boku) a następnie dzielimy na 12 równych części. 

Spód i boki formy wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej 4 rzędy gniazdek.

W środek każdego z nich wbijamy połówkę śliwki.

(Zdjęcie wykonane przed wstawieniem do piekarnika)

Blachę odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20-25 minut, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 25 minut (do zrumienienia). 

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je do przestygnięcia, a następnie oprószamy cukrem pudrem. 

Smacznego :)

 

INNE PRZEPISY ZE ŚLIWKAMI

 

  Oldschoolowe ciasto ze śliwkami

 Kremowy sernik ze śliwkami

 Jesienny torcik z musem śliwkowym

 Torcik czekoladowo śliwkowy

 Sernik z musem śliwkowym 

 Tarta ze śliwkami

 Śliwkowa panna cotta

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Dorota] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ostatnio "chodzi" za mną ciasto z makiem. Dziś nawet pobiegłam do cukierni po wypełnioną masą makową drożdżówkę. Twoje ciasto wygląda wspaniale, więc przy najbliższej okazji upiekę:)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci