Menu

Gotuję, bo lubię

Ciasteczka kawowe

kasiaaaa24

 

O tym, że uwielbiam kawę pod każdą postacią chyba już wiecie.

Podobnie jak o tym, że jestem również fanką wszelkiego rodzaju kawowych wypieków i deserów.

Ale nawet dla mnie taka forma ciastek jaką prezentuję Wam poniżej jest nowością. 

Dlaczego?

Ponieważ nie dodaje się do nich, jak można by było się spodziewać, kawy rozpuszczalnej, cappuccino czy nawet kawy w formie płynnej. Smak tym ciastkom nadaje kawa w formie zmielonej. Tak, tak - tak zwana "parzucha" :) 

Dzięki niej ciastka przepięknie pachną i smakują zupełnie inaczej niż wszystkie kawowe ciastka znane mi do tej pory. 

A dodatkowo ich smak podkręca solidna szczypta cynamonu i czekoladowa polewa. 

Brzmi nieźle, prawda? 

Zwłaszcza dla Kawoszy :)

 

 

Składniki:

 

* 150 g miękkiego masła

* 1/2 szklanki cukru

* 1 żółtko

* 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

* 2 płaskie łyżki mielonej kawy (nie rozpuszczalnej!)

* 1/3 łyżeczki cynamonu

* 1 szczypta soli

 

Polewa:

 

* 150 g gorzkiej czekolady

* 1 pełna łyżeczka oleju

 

Masło łączymy z cukrem i miksujemy przez około 3 minuty. Mniej więcej w połowie miksowania dodajemy żółtko. Do masy maślanej wsypujemy mąkę wymieszaną w kawą, solą i cynamonem. Miksujemy przez chwilę, a następnie ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy z niego kulę. 

Stolnicę obficie oprószamy mąką, a ciasto wałkujemy do grubości ok. pół centymetra. (Jeśli ciasto będzie Wam pękać po bokach, złączcie je z powrotem i dociśnijcie dłonią.)

Wycięte ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy ok. 10-12 minut (tylko do lekkiego zrumienienia). Upieczone ciastka zdejmujemy z blachy dopiero, kiedy wystygną. 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do niej olej. Dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy ją do niewielkiej filiżanki - o średnicy niewiele większej niż rozmiar ciastek. 

Ciastka maczamy w czekoladzie, czekamy aż jej nadmiar spłynie i układamy je na papierze do pieczenia. Odstawiamy na całą noc do zastygnięcia. (Jeśli chcecie, aby czekolada na ciastkach szybciej zastygła, włóżcie je na około godzinę do lodówki.)

Smacznego :)

 

INNE PRZEPISY NA CIASTECZKA

 Ciasteczka jabłkowo owsiane

 Ciasteczka z orzechami i Nutellą

 Ciasteczka z płatków jaglanych

 Gwiazdki cynamonowo pomarańczowe

 Ciasteczka maślano cytrynowe

 Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i kokosem

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • kasia.koczwara

    Jak kawowe, to biorę w ciemno!
    :)

  • Gość: [wypiekibeaty] *.ip-point.pl

    Ooo, a ja mam w domu różne kawy smakowe do zmielenia, ciekawe jaki efekt dałyby w tych ciastkach :) myślisz, że dzieci mogłyby je jeść? W końcu kawa rozkłada się na wszystkie ciasteczka, więc może by im po jednym nie odbiło :)

  • Gość: [Joanna] 81.26.23.*

    Kasiu kawy 2 łyżki stołowe? czy łyżeczki? W przepisie napisałaś łyżki, ale wydaje mi się to dużo na taką ilość mąki, ale może tylko mi się wydaje ;) Czekam na wyjaśnienie i biorę się za pieczenie :)

  • kasiaaaa24

    Łyżki, ale płaskie :)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci