Menu

Gotuję, bo lubię

Tarta z dynią i podgrzybkami

kasiaaaa24

 

Dzisiaj propozycja wytrawnej, jesiennej tarty z dodatkiem pieczonej dyni i świeżych, leśnych grzybów. 

 

Składniki na formę o średnicy 22-23 cm

Ciasto:

 

* 200 g mąki pszennej tortowej

* 110 g miękkiego masła

* 1 żółtko

* 2 pełne łyżki zimnej wody

* 1/2 łyżeczki soli

 

Farsz:

 

* 500 g podgrzybków

* 2 i 1/2 szklanki obranej i pokrojonej w niewielką kostkę dyni hokkaido

* 100 g sera pleśniowego typu Lazur

* 1 cebula

* 1 jajko

* 1 żółtko

* 7 łyżek kremówki

* 1 łyżka masła

* 1 łyżka oleju

* 1 płaska łyżeczka świeżych listków tymianku

* sól i pieprz do smaku

 

Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy. Spód oraz boki formy oprószamy mąką i wykładamy ciastem (ciasto jest bardzo miękkie, więc bez problemu daje się formować bez wcześniejszego wałkowania). Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Dynię wsypujemy do miski, dodajemy olej oraz dwie szczypty soli. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną dynię przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy do miękkości, ok. 20 minut.

Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle do miękkości, a następnie dodajemy do niej pokrojone w niewielką kostkę grzyby oraz 3 łyżki wody. Dusimy przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając. 

Kiedy dynia oraz grzyby przestygną, dodajemy do nich jajko, żółtko, kremówkę, drobno pokrojony ser, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. 

Schłodzone ciasto oprószamy mąką, wykładamy folią aluminiową (zakrywając również boki) i wysypujemy obciążenie (ja używam 1 kg grochu lub 1 kg drobnej fasoli). Ciasto z obciążeniem wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie delikatnie zdejmujemy folię z obciążeniem (które możecie wykorzystać do kolejnych tart) i dopiekamy ciasto przez kolejne 5 minut, do lekkiego zrumienienia. 

Na podpieczonym cieście umieszczamy farsz i pieczemy ok. 30-35 minut w 185 stopniach. 

Smacznego! 

 

INNE PRZEPISY NA WYTRAWNE TARTY

 

 Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami

 Tarta z cukinią

 Tarta żurkowa

 Tarta cebulowa

 Tarta porowo pieczarkowa

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Agnieszka] *.in.net.pl

    Zrobiłam na obiad- tarta wyszła bardzo dobra polecam

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci