Menu

Gotuję, bo lubię

Ravioli z podgrzybkami

kasiaaaa24

 

W tym roku wrzesień wyjątkowo sprzyja grzybiarzom, więc tylko kwestią czasu było, kiedy teść poinformuje mnie, że pierwsza partia darów lasu czeka już na odbiór. 

Ich ilość była naprawdę imponująca, więc nie tylko poczyniłam zapasy na Święta, ale też powstało kilka fajnych propozycji, z których pierwszą mam dla Was już dziś :)

Pomysł na ravioli z grzybami, świeżą szałwią i parmezanem chodził mi po głowie już od jakiegoś czasu, więc oczywistym było, że przygotuję je w pierwszej kolejności. Postanowiłam też podać do nich bardzo prosty, ale niezmiernie istotny dla całokształtu sos, który dodatkowo podkreśla ich grzybowy charakter. I nic dodać, nic ująć - wyszły przepyszne :)

Proponuję Wam też udusić grzyby dzień wcześniej, abyście nie mieli wrażenia (spowodowanego oczekiwaniem aż wystygną), że przygotowanie ravioli zajmuje Wam sporo czasu. Swoją drogą jest to mój patent na wszelkiego rodzaju pierogi, do robienia których przez długi czas byłam mocno zniechęcona właśnie czasem, jaki musiałam im poświęcić :)

 

 

Ciasto:

 

* 550 g mąki pszennej typ 450

* 250 ml wody o temperaturze 70-80 stopni

* 1 jajko

* 2 duże łyżki oliwy

* 1/2 łyżeczki soli

 

Farsz:

 

* 700 g podgrzybków

* 40 g tartego parmezanu

* 10 liści świeżej szałwii

* 1 cebula

* 1 łyżka masła

* sól i pieprz do smaku

 

Sos:

 

* 2 pełne łyżki uduszonych podgrzybków

* 5 łyżek słodkiej śmietanki 30%

* ok. 100 ml wody

* sól i pieprz do smaku

 

Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle do miękkości, a następnie dodajemy posiekaną szałwię oraz pokrojone w drobną kostkę grzyby. Dolewamy 3-4 łyżki wody, dodajemy szczyptę soli i dusimy do czasu aż grzyby zmiękną, a cały powstały podczas duszenia płyn odparuje. Z porcji grzybów odkładamy 2 pełne łyżki na sos. 

Przestudzone grzyby łączymy z parmezanem, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz odstawiamy w chłodne miejsce na około 20 minut, a w tym czasie przygotowujemy sos.

Odłożone grzyby łączymy z wodą oraz śmietanką i miksujemy blenderem. Podgrzewamy w niewielkim rondelku do czasu, aż sos zacznie się gotować. Po zdjęciu z palnika doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.  

Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy przez około 10 minut. Ciasto dzielimy na dwie równe części i każdą z nich wałkujemy na na cienki placek. Na jednym z nich układamy porcje grzybów, a następnie przykrywamy je drugim płatem ciasta i dociskamy. Ravioli wycinamy szklanką w taki sposób, by farsz pozostał w centralnej części. 

Ravioli wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez około 2-3 minuty od chwili, aż wypłyną na wierzch. Ja w tym czasie dodatkowo delikatnie odwracam je na drugą stronę.

Odcedzone ravioli podajemy z sosem. Ja dodatkowo oprószam je świeżymi liśćmi tymianku. 

Smacznego!

 

INNE PRZEPISY Z GRZYBAMI

 

 Sos z grzybów leśnych

 Pieczone pierogi z kaszą i sosem kurkowym

 Zupa z maślaków

 Królik w sosie kurkowym

 Placki ziemniaczane z sosem kurkowym

 Zupa kurkowa

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci