Menu

Gotuję, bo lubię

Multicooker Redmond

kasiaaaa24

 

Zastanawiając się jak rozpocząć ten wpis, jedyne co wydawało mi się słuszne, to napisanie, że od ponad 3 lat jestem zadowoloną z jakości i funkcjonalności użytkowniczką multicookera marki Redmond. Sprawdza się on nie tylko w mojej kuchni, ale również w miejscach, w których nie mam dostępu do tradycyjnej kuchni czy piekarnika. Kiedy więc zostałam poproszona o przetestowanie nowego modelu - RMC-M4510E nie miałam żadnych wątpliwości. Skoro starsza wersja tak dobrze się u mnie sprawuje, to i nowa z pewnością przypadnie mi do gustu. A jeśli jesteście działkowcami, posiadacie domek letniskowy lub spędzacie wakacje na kempingu, to i Wy będziecie nim zachwyceni :)

Jeśli nigdy nie mieliście styczności z multicookerem, to najistotniejszą dla Was informacją powinna być ta, że przy pomocy tego niewielkiego urządzenia jesteście w stanie przygotować w zasadzie każdego rodzaju danie. Multicooker daje Wam możliwość gotowania (w tym także na parze), smażenia, duszenia, pieczenia ciast oraz chlebów, przygotowania jogurtu, fondue, owsianki oraz pilafu, a także posłuży Wam do sterylizacji, pasteryzacji oraz odgrzewania posiłków dla dzieci. 

Testowany przeze mnie model posiada aż 40 różnych programów, z których 13 to programy automatyczne, a pozostałe 27 mogą być konfigurowane ręcznie i dostosowywane do potrzeb użytkownika. Ma też możliwość zmiany zarówno temperatury jak i czasu przygotowania w trakcie pracy programu. 

Ale nie byłabym sobą, gdybym nie odniosła się również do jego wyglądu :) Przede wszystkim jest to bardzo elegancki i wykonany z ogromną dbałością o jakość oraz detale sprzęt. Wykonany ze świetnej jakości materiałów, z łatwym w obsłudze, czytelnym wyświetlaczem i nieprzywierającą, pokrytą ceramiczną powłoką antyadhezyjną. 

I zanim przejdę do prezentacji dwóch przykładowych przepisów, jeszcze jedna ciekawostka. Model ten został wyposażony w technologię READY FOR SKY, który umożliwia sterowanie urządzeniem z dowolnego miejsca na świecie. Fajna opcja, prawda? :)

 

 

Jedną  z potraw, jaka powstała w trakcie testowania sprzętu, był przepyszny gulasz z indyka podany z kluskami drożdżowymi. Ogromny plus za to, że gotowanie klusek (dzięki dołączonemu do zestawu koszyczkowi) odbywa się w tym samym czasie, co gotowanie gulaszu. 

 

Składniki na 4 porcje

Gulasz:

 

* 800 g filetu z indyka

* 400 g pieczarek

* 1 czerwona papryka

* 1 cebula

* 3 ząbki czosnku

* 1 mały por (biała część)

* 2 marchewki

* 1 niewielka pietruszka

* 1 łyżka słodkiej papryki

* 2 łyżki słodkiej śmietanki 18%

* 2 łyżki oleju

* sól i pieprz do smaku

 

Dodatkowo:

 

* 12 pampuchów (kluski na parze)

 

Multicooker ustawiamy na opcji FRY (smażenie). W naczyniu rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i od czasu do czasu mieszając smażymy do miękkości. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i pokrojone w niewielką kostkę mięso. Smażymy około 7-8 minut, co jakiś czas mieszając.

Zmieniamy opcję na STEW (duszenie), dodajemy pokrojone warzywa, szczyptę soli oraz pieprzu i 2 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem przez 40 minut, dodając w połowie gotowania słodką paprykę.

Po tym czasie zmieniamy opcję na STEAM (gotowanie na parze) i na misie z gulaszem umieszczamy koszyk do gotowania na parze, a w nim pampuchy (jednorazowo po 6 sztuk). Zamykamy pokrywę i gotujemy przez 6 minut. Czynność powtarzamy z drugą częścią klusek. Jeśli w międzyczasie gulasz mocno zgęstnieje dodajemy ok. 1/3 szklanki wody.

Po zdjęciu koszyczka do sosu dodajemy śmietankę, sól oraz pieprz do smaku. Podajemy od razu. 

 

 

Kolejną z potraw były podane z sosem pomidorowym faszerowane papryki. 

 

Składniki:

 

* 5 wąskich, wysokich papryk

 

Farsz:

 

* 500 g mielonego mięsa wieprzowego 

* 250 g kurek

* 200 g ryżu

* 1 duża cebula

* 4 łyżki oleju

* sól i pieprz do smaku

 

Sos:

 

* 1 butelka passaty pomidorowej (ok. 700g)

* 100 ml słodkiej śmietanki 18%

* 1 łyżka mąki pszennej

* 100 ml zimnej wody

* 1 łyżeczka cukru

* sól i pieprz do smaku

 

Multicooker ustawiamy na opcji PASTA (makaron) i wlewamy 6 szklanek wody. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy płaską łyżkę soli oraz wsypujemy ryż. Gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, a następnie odcedzamy go.

Następnie Multicooker ustawiamy na opcji FRY (smażenie), dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki kurki. Smażymy kilka minut, do czasu aż grzyby oraz cebula zmiękną, a następnie przekładamy je do innej miski, w której łączymy je z surowym mięsem oraz ugotowanym wcześniej ryżem. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Z papryk odcinamy górną część oraz pozbywamy się gniazd nasiennych.  Wnętrze papryk delikatnie oprószamy solą i wypełniamy farszem. Papryki umieszczamy w misie, dodajemy 600 ml wody i ustawiamy opcję STEAM (gotowanie na parze), zamykamy pokrywę i gotujemy godzinę. Ugotowane papryki wyjmujemy z misy i przygotowujemy szybki sos pomidorowy. 

Passatę przelewamy do misy, ustawiamy opcję MULTICOOK i temperaturę 160 stopni. Do passaty dodajemy sól, cukier oraz solidną szczyptę pieprzu. Kiedy zacznie się gotować rozmieszaną z wodą mąkę oraz śmietankę. Sos gotujemy około 2-3 minuty. Przed podaniem polewamy nim papryki. 

 

 

Aktualnie na stronie marki Redmond możecie zakupić ten model w promocyjnej cenie, więc zachęcam do zapoznania się z ofertą (KLIK KLIK) 

Polecam :) 

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci