Menu

Gotuję, bo lubię

Bułki drożdżowe z maślakami

kasiaaaa24

 

Dziś mam dla Was pomysł na bułki z grzybowym farszem. Ja wykorzystałam maślaki, ale świetnie sprawdzą się też podgrzybki, a jeśli nie macie dostępu do grzybów leśnych, równie dobrze możecie przygotować farsz po prostu z pieczarek.  

Po upieczeniu i wystygnięciu polecam przechowywać je w szczelnym opakowaniu (ewentualnie w woreczku) gdzie zmiękną i moim zdaniem będą jeszcze lepsze.  

 

 

 

Składniki na 6 bułek

Ciasto:

 

* 330 g mąki pszennej tortowej 

* 15 g świeżych drożdży

* 175 ml mleka

* 3 łyżki stopionego masła (ok. 2 łyżki przed podgrzaniem)

* 1 jajko

* 2/3 łyżeczki soli

* 2/3 łyżeczki cukru

 

Farsz:

 

* 400-450 g maślaków

* 1 duża cebula

* 1 pełna łyżka masła

* sól i pieprz do smaku

 

Dodatkowo:

 

* 1 małe jajko

* 1 łyżka mleka

* 1 łyżeczka czarnuszki

 

Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle do miękkości. Następnie dodajemy pokrojone w niewielką kostkę grzyby i dusimy je do czasu, aż zmiękną, a nadmiar płynu odparuje. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (w tym czasie grzyby dodatkowo zgęstnieją). 

Mleko podgrzewamy do 40 stopni, dodajemy cukier, pokruszone drożdże oraz 3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. 

Wyrośnięty zaczyn łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. (Ciasto nie powinno być zbyt twarde by bułki po upieczeniu były puszyste i delikatne.)

Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. 

Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i dzielimy na 6 równych części. Formujemy z nich placki na które nakładamy farsz i sklejamy. 

Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i oprószamy mąką. Układamy na niej bułki, sklejeniem do spodu. Odstawiamy na 20 minut, a następnie smarujemy je jajkiem rozmieszanym z mlekiem i posypujemy czarnuszką. 

Blachę wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni i pieczemy do zrumienienia, ok. 20-25 minut. 

Smacznego!

 

INNE PRZEPISY NA BUŁKI DROŻDŻOWE

 

 Mleczne bułki

 Najlepsze bułki pszenne

 Bułki cytrynowo miodowe z makiem

 Bułki czosnkowe

 Bułki gruszkowo karmelowe

 Bułki miodowo owsiane

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Zuza] *.pool90-75-215.dynamic.orange.es

    poproszę na kolację :D

  • Gość: [Różowa Patera] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Jeeej ale pychota ! Uwielbiam wszystko co drożdżowe, zarówno na słodko jak i słono, a nawet i bez nadzienia zjem :) pozdrawiam :)

  • Gość: [Lena Gotuje] *.internetdsl.tpnet.pl

    Akurat mam trochę grzybów - może zrobię w weekend, bo wyglądają bardzo smacznie :)

  • karii10

    Muszę tego spróbować, dość ciekawe połączenie. Samemu raczej nie skusiłbym się na dodanie grzybów do takiej bułki. Ale skoro dobre to muszę spróbować :)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci