Bułki drożdżowe z maślakami
Dziś mam dla Was pomysł na bułki z grzybowym farszem. Ja wykorzystałam maślaki, ale świetnie sprawdzą się też podgrzybki, a jeśli nie macie dostępu do grzybów leśnych, równie dobrze możecie przygotować farsz po prostu z pieczarek.
Po upieczeniu i wystygnięciu polecam przechowywać je w szczelnym opakowaniu (ewentualnie w woreczku) gdzie zmiękną i moim zdaniem będą jeszcze lepsze.
Składniki na 6 bułek
Ciasto:
* 330 g mąki pszennej tortowej
* 15 g świeżych drożdży
* 175 ml mleka
* 3 łyżki stopionego masła (ok. 2 łyżki przed podgrzaniem)
* 1 jajko
* 2/3 łyżeczki soli
* 2/3 łyżeczki cukru
Farsz:
* 400-450 g maślaków
* 1 duża cebula
* 1 pełna łyżka masła
* sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
* 1 małe jajko
* 1 łyżka mleka
* 1 łyżeczka czarnuszki
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle do miękkości. Następnie dodajemy pokrojone w niewielką kostkę grzyby i dusimy je do czasu, aż zmiękną, a nadmiar płynu odparuje. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (w tym czasie grzyby dodatkowo zgęstnieją).
Mleko podgrzewamy do 40 stopni, dodajemy cukier, pokruszone drożdże oraz 3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Wyrośnięty zaczyn łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. (Ciasto nie powinno być zbyt twarde by bułki po upieczeniu były puszyste i delikatne.)
Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i dzielimy na 6 równych części. Formujemy z nich placki na które nakładamy farsz i sklejamy.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i oprószamy mąką. Układamy na niej bułki, sklejeniem do spodu. Odstawiamy na 20 minut, a następnie smarujemy je jajkiem rozmieszanym z mlekiem i posypujemy czarnuszką.
Blachę wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni i pieczemy do zrumienienia, ok. 20-25 minut.
Smacznego!
INNE PRZEPISY NA BUŁKI DROŻDŻOWE
Komentarze (4)
Dodaj komentarzpoproszę na kolację :D
Jeeej ale pychota ! Uwielbiam wszystko co drożdżowe, zarówno na słodko jak i słono, a nawet i bez nadzienia zjem :) pozdrawiam :)
Akurat mam trochę grzybów - może zrobię w weekend, bo wyglądają bardzo smacznie :)
Muszę tego spróbować, dość ciekawe połączenie. Samemu raczej nie skusiłbym się na dodanie grzybów do takiej bułki. Ale skoro dobre to muszę spróbować :)