Menu

Gotuję, bo lubię

Sernik "Dyniowe Cappuccino"

kasiaaaa24

  

Ogród i parapety powoli wypełniają wrzosy, obok których nigdy nie potrafiłam przejść obojętnie.

Coraz chętniej sięgam po zapomniane latem herbaty i jakoś już odruchowo oprószam popołudniową kawę cynamonem.

O poranku ciepły sweter powoli staje się nieodłącznym elementem garderoby, a z pobliskiego targu (zamiast malin) przynoszę do domu dynie. 

Niby jeszcze lato, ale odkąd pamiętam, koniec sierpnia zawsze wprawiał mnie już w jesienny nastrój. I myślę, że tę jesień poczujecie też w pojawiających się na blogu przepisach :) 

Na początek jeden z moich ulubionych serników. Dodatek dyni sprawia, że ma on piękny kolor i przyjemnie kremową konsystencję, a cynamon, kawa i pomarańcza, że zarówno cudownie pachnie, jak i smakuje. 

 

 

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

Spód:

* 200 g ciastek imbirowych

* 90 g masła

* 1 płaska łyżka cukru pudru

 

Masa serowa:

* 750 g twarogu sernikowego

* 250 g mascarpone

* 250 ml puree z pieczonej dyni* 

* 1 i 1/3 szklanki cukru

* 3 jajka

* 3 łyżki karmelowego cappuccino w proszku

* 1/2 łyżeczki cynamonu

* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

* skórka otarta z połowy pomarańczy

 

Bita śmietana:

* 500 ml kremówki

* 2 łyżki cukru pudru

 

Ciastka mielimy na mąkę i łączymy z cukrem oraz roztopionym masłem. Tak powstałą masą wykładamy pokryty papierem do pieczenia spód tortownicy. Wyrównujemy i dociskamy łyżką. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wstawiamy do lodówki.

Składniki masy serowej łączymy ze sobą i miksujemy na wolnych obrotach tylko do chwili połączenia - nie dłużej niż 30 sekund. Tak przygotowaną masę przelewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy 30  minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy kolejne 50-60 minut.

Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, po czym wstawiamy go do lodówki na całą noc.

Przed podaniem wierzch sernika dekorujemy ubitą z dodatkiem cukru pudru śmietaną i delikatnie oprószamy ją cynamonem.

(Możecie też wykorzystać do dekoracji karmel z pestkami dyni. W tym celu, nie mieszając, rozpuśćcie na patelni 2/3 szklanki cukru i kiedy nabierze bursztynowego odcienia dodajcie do niego 1/2 szklanki pestek dyni. Szybko zamieszajcie i zdejmijcie patelnię z kuchenki, by dynia nie strzelała. Następnie karmel przelejcie na deskę pokrytą papierem do pieczenia i pozostawcie do zastygnięcia. Zastygnięty karmel połamcie na mniejsze kawałki.) 

 

* Ja do puree zawsze używam wyłącznie dyni hokkaido. Przekrawam ją na ćwiartki, wyjmuję pestki i piekę owiniętą folią w 180 stopniach, w zależności od wielkości, od 1,5 do 2 godzin. Przestudzoną obieram ze skórki (chociaż w przypadku tej dyni nie jest to konieczne) i miksuję. Tak przygotowane puree możecie przechowywać w lodówce do 5 dni lub poporcjować i zamrozić. 

Komentarze (10)

Dodaj komentarz
  • Gość: [pinkyyy] *.dynamic.chello.pl

    Mi koniec sierpnia też już z jesienią się kojarzy - i chyba właśnie też dynia to taki znak, że powoli się zaczyna :D Ale sernik to pierwsza klasa, przepięknie wygląda :)

  • Gość: [Justyna] *.dynamic.mm.pl

    przepiękny wypiek :) mnie także koniec sierpnia spowalnia i nastraja na jesień. Bardzo lubię ten czas :) a sernik zapisuję do wypróbowania!

  • Gość: [Marta] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    I kolejny sernik z twoich przepisów do wypróbowania:) Patera rewelacyjna:) możesz zdradzić gdzie go kupiłaś?:) pozdrawiam serdecznie

  • kasiaaaa24

    Tą paterę kupiłam mniej więcej 3 lata temu w TK Maxx :)

  • Gość: [Anka] *.rdns.ukservers.com

    Dynię bardzo lubię. Często robie z niej zupę krem, zapiekam. Ewentualnie podaję pokrojona w kostkę i pod beszamelem.Nigdy jeszcze nie robiłam z niej ciasta chociaż słyszałam,ze ciasto potrafi wyjść całkiem smaczne :)

    No cóż - trzeba się będzie widocznie do tego przekonać :)

  • Gość: [ewa] *.dynamic.mm.pl

    Pyszny sernik, kolejny przepis do wypróbowania i delektowania się smakiem w jesiennej aurze :-) Kasiu popraw tylko ilość twarogu sernikowego....:-):-)

  • Gość: [Zdrowie i Uroda] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Sernik, jedno z moich ulubionych ciast. W Twoim wykonaniu wygląda niezwykle apetycznie :)

  • Gość: [molagola] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Upiekłam. Cudowny smak, prawdziwie jesienny.

  • Gość: [Marika] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Nie przekonywało mnie to pure z dyni. No tak nie za bardzo na pierwszy rzut oka to pasuje do sernika :D Jednak efekt końcowy zaskakuje, mega dobry sernik :)

  • kasiaaaa24

    Dynia i sernik to świetne połączenie! Cieszę się, że jednak się skusiłaś :)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci