Menu

Gotuję, bo lubię

Wołowina w sosie cebulowym

kasiaaaa24

 

Dziś mam dla Was przepis na wołowinę w sosie cebulowym z dodatkiem brunatnych pieczarek. 

Danie odrobinę czasochłonne, ale nie wymagające dużo pracy - więc spokojnie - nie zmęczycie się przy nim :)

Składające się z zaledwie kilku niewyszukanych składników, ale z naprawdę świetnym efektem końcowym.

Z pewnością przypadnie do gusty tym, którzy podobnie jak ja, zaliczają cebulę do swoich ulubionych warzyw :)

Jeśli nie macie dostępu do pieczarek brunatnych (choć chyba są już dostępne we wszystkich sieciowych sklepach), możecie użyć zwykłych. Chociaż pieczarki brunatne są znacznie bardziej aromatyczne i do ciemnych sosów sprawdzają się najlepiej. 

A jak chodzi o mięso, to możecie wykorzystać też pręgę wołową, jeśli uda się Wam zakupić ładne plastry.

 

Składniki na 4 porcje:

 

* 4 plastry ligawy wołowej (u mnie po około 200 g każdy)

* 4 duże cebule

* 500 g pieczarek brunatnych (są bardziej aromatyczne od klasycznych)

* 3 łyżki oleju

* 1 pełna łyżka masła

* 1 pełna łyżka mąki

* sól i pieprz

 

Cebule obieramy z pierwszej warstwy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki (uzyskamy sporo soku i pulpę).

Olej rozgrzewamy na dużej patelni (lub w niskim i szerokim rondlu z grubym dnem) i obsmażamy na niej mięso do zrumienienia - po około 5 minut z każdej strony. 

Do obsmażonego mięsa dodajemy masło, a kiedy się rozpuści, między kawałki mięsa, dodajemy również starte cebule (z całym sokiem). Dusimy około 5-7 minut, do czasu aż cebula ściemnieje, po czym na patelnię wlewamy taką ilość wody, by przykryła mięso. Dodajemy solidną szczyptę soli i dusimy przez ok. 75 minut. (Jeśli przygotowujecie danie w patelni uważajcie - ja trzykrotnie w tym czasie dolewałam wody, by mięso zawsze było zanurzone.)

Następnie do mięsa dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy kolejne 45 minut. (Nadal, od czasu do czasu, kontrolując poziom wody.) 

Na koniec z sosu wyjmujemy mięso i dodajemy wymieszaną z około 150 ml zimnej wody mąkę. Kiedy sos się zagotuje doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ponownie umieszczamy w nim mięso. Jeśli sos będzie za rzadki możecie dodać więcej mąki, ale będzie to konieczne tylko w sytuacji, gdy jest go bardzo dużo. 

Przed podaniem sos można posypać świeżymi ziołami. Idealnie sprawdzi się natka pietruszki.

Smacznego :)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci