Menu

Gotuję, bo lubię

Tarta z budyniem i morelami

kasiaaaa24

 

I przyszła pora na wypiek z morelami :) 

Na początek wybór padł na tartę. Z wyjątkowo smacznego i idealnie kruchego ciasta (które od razu stało się moim faworytem do tart), z delikatnym, kremowym nadzieniem z budyniu, ułożonymi gęsto na budyniu morelami i oprószoną tuż przed podaniem cukrem pudrem kruszonką. 

Ciasto jest bardzo proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Możecie podać je schłodzone lub (jeśli nie zależy Wam na idealnie równych kawałkach) pokroić ją jeszcze lekko ciepłą i podać z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.  

Co prawda morele pojawiły się na placach już jakiś czas temu, ale wciąż są dostępne, więc może i Wy się skusicie :)

 

Składniki na formę o średnicy 24 cm. (Przy formie o średnicy 26 cm, należy zwiększyć składniki o 1/3)

Ciasto:

 

* 2 szklanki mąki krupczatki (po 250 ml)

* 130 g zimnego masła

* 1/2 szklanki cukru pudru

* 4 duże żółtka

* 2 łyżeczki wody

* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Budyń:

 

* 2 budynie waniliowe bez cukru

* 700 ml mleka 3,2%

* 3 łyżki cukru

* 1 łyżka cukru z ziarnami wanilii

 

Dodatkowo:

 

* ok. 10 moreli

 

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka, wodę oraz starte na tarce masło. Zagniatamy ciasto.* (Ciasto nie utworzy jednolitej kuli - raczej będzie przypominać kruszonkę, którą musimy przesypać do formy i dociskać dłońmi).

Ciasto dzielimy na dwie części - 2/3 i 1/3. Większą częścią wykładamy bok i spód formy, mniejszą zostawiamy na kruszonkę. Na cieście układamy kawałek folii aluminiowej (zasłaniając również boki) i wysypujemy na nią obciążenie, np. w postaci kilograma grochu. 

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 17 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i ciasto dopiekamy około 7-8 minut, do lekkiego zrumienienia. 

W czasie kiedy piecze się ciasto przygotowujemy budyń.

Budynie oraz oba cukru łączymy z 200 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę. Energicznie mieszamy. Jak tylko budyń zgęstnie zdejmujemy go z palnika. 

Gorący budyń wylewamy na podpieczone ciasto i układamy na nim przekrojone na pół i pozbawione pestek morele. Posypujemy je pozostałym ciastem, tworząc z niego drobną kruszonkę.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut (do zrumienienia). 

Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy.**

Smacznego :)

 

* Jeśli posiadacie malakser, to zdecydowanie najłatwiej będzie wykorzystać go do przygotowania ciasta. 

** Tarty nie należy trzymać w lodówce, ponieważ ciasto stwardnieje i stanie się niesmaczne. 

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • Gość: [wypiekibeaty] *.jmdi.pl

    Jeszcze nie robiłam kruchego ciasta z krupczatki - muszę spróbować :)

  • damaimama

    Idealna tarta na lato ! :)

  • Gość: [Justyba] *.cable-modem.tkk.net.pl

    A czy morele moznaby bylo zamienic z truskawkami? Czy raczej moze cos nie wyjsc?

  • kasiaaaa24

    Można, tylko proszę je układać rozcięciem do góry.

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci