Menu

Gotuję, bo lubię

Ciasto z truskawkami

kasiaaaa24

 

Jest weekend, jest ciasto :)

Tym razem wypiek prosty, szybki i znany chyba każdemu. 

Klasyka sama w sobie - ot po porostu "ciasto z truskawkami".

Puszyste, wilgotne i odrobinę wciągające, bo spróbujcie poprzestać na jednym kawałku ;)

Dzięki dodatkowi skórki z cytryny pięknie pachnie, a jeśli posiadacie swój własny ekstrakt waniliowy, to również dodajcie solidną łyżeczkę. Z pewnością wyjdzie mu to na dobre :)

 

 

Składniki na formę o wymiarach 25x35 cm:

 

* 2,5 szklanki mąki

* 1 szklanka cukru

* 1 szklanka maślanki

* 1/2 szklanki oleju

* 3 jajka

* skórka otarta z 1 cytryny

* 1 kopiasta łyżka cukru waniliowego 

* 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

 

* ok. 500 g truskawek

* 1 łyżeczka mąki

 

Oczyszczone i przekrojone na pół truskawki oprószamy łyżeczką mąki (najlepiej zrobić to przy pomocy gęstego sitka).

Jajka ubijamy z cukrem (zwykłym i waniliowym) na jasną, puszystą masę, do której (miksując już na wolniejszych obrotach) wlewamy stopniowo olej i maślankę, a także dodajemy skórkę z cytryny. 

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Miksujemy krótko, tylko do chwili połączenia się składników. 

Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i układamy na nim truskawki - przecięciem do góry. 

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut (do suchego patyczka). 

Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. 

Smacznego :)

Komentarze (5)

Dodaj komentarz
  • Gość: [pikselek22] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Serdecznie dziękuję za przepis:)
    Jutro wypróbuję, na pewno będzie pysznie!
    Ciepło pozdrawiam!

  • Gość *.net.intersiec.net.pl

    Czy maślankę mogę zastąpić jogurtem naturalnym? ;3

  • kasiaaaa24

    Niestety w przypadku jogurtu może wyjść zakalec.
    Zalecam maślankę :)

  • Gość: [joanna] 80.50.98.*

    czy zamiast oleju można użyć np. rozpuszczonego masła, a jeśli tak, to jaką ilość?

  • kasiaaaa24

    Dokładnie taką samą - czyli po rozpuszczeniu masła powinno być 1/2 szklanki. Można ewentualnie dodać 2-3 łyżki więcej, ponieważ masło wchłania się inaczej niż olej.

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci