Menu

Gotuję, bo lubię

Sałatka z fasolki szparagowej na zimę

kasiaaaa24

 

Przetworów ciąg dalszy :)

Tym razem przyszła pora na fasolkę szparagową, o pomysły na którą prosiliście już od jakiegoś czasu.

No to co powiecie na sałatkę z dodatkiem cebuli, papryki oraz marchewki? A całość zanurzona w słodko kwaśnym sosie pomidorowym z przyjemnie (choć niezbyt intensywnie) wyczuwalną nutą ostrej papryki.

 

Składniki na 8 słoików o pojemności 600 ml (waga warzyw po obraniu i pokrojeniu):

 

* 2 kg żółtej fasolki szparagowej

* 1/2 kg marchewki

* 1/2 kg cebuli

* 4 czerwone papryki

* 1 szklanka oleju

* 2 słoiczki koncentratu pomidorowego

* 7 łyżek octu spirytusowego

* 6 pełnych łyżek cukru

* 2 łyżki soli

* 3 liście laurowe

* 3 kulki ziela angielskiego

* 1 łyżka słodkiej papryki

* 3/4 łyżeczki ostrej papryki (możecie dodać więcej - według własnych preferencji)

* 1/3 łyżeczki pieprzu

 

Obraną fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 15 minut. Odcedzamy.

Startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojoną w cienkie piórka cebulę łączymy w garnku z olejem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą, cukrem i pieprzem. Mieszając od czasu do czasu dusimy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w krótkie paseczki paprykę, obie papryki w proszku i ok. 100 ml wody. Dusimy kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy koncentraty pomidorowe wymieszane z octem i kolejnymi 100 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Warzywa na tym etapie doprawiamy do smaku solą, cukrem lub pieprzem, jeśli zaistnieje taka potrzeba.

Do warzyw dodajemy fasolkę i delikatnie mieszamy. 

Gorącą sałatkę przekładamy do słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy (przez ok. 12 minut od chwili zagotowania się wody lub przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni). 

Smacznego :)

Komentarze (6)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Zielono na co dzień] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Taka sałatka zamknięta w słoiki to powiew lata w środku zimy kiedy chcemy się rozgrzać, super pomysł :).

  • Gość: [Aga] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Jak duże te słoiczki koncentratu pomidorowego?

  • kasiaaaa24

    Po 200 g

  • Gość: [Kasia_b] *.awacom.net

    Czy zamiast żółtej fasolki można użyć zielonej ?

  • kasiaaaa24

    Oczywiście.

  • Gość *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Super od razu zabieram się do roboty :)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci