Menu

Gotuję, bo lubię

Pikantna zapiekana makaronowa z białą kiełbasą

kasiaaaa24

 

Próbowaliście kiedyś przygotować białą kiełbasę w sposób inny niż pieczoną z dodatkiem cebuli, w żurku lub zanurzoną w sosie chrzanowym?

Jeśli nie, to będziecie mieli okazję spróbować :), 

Dziś pomysł na oryginalną i bardzo smaczną zapiekankę. Najlepszą chyba na drugi dzień, odgrzaną w taki sposób, by makaron mocno się przypiekł i przyjemnie chrupał. A by chrupał nie możecie sobie szczędzić parmezanu i to on, obok kiełbasy oczywiście, jest tu drugim, najważniejszym składnikiem. Trzecim jest wino i raczej nie radziłabym z niego rezygnować, ale pamiętajcie, by całkowicie odparować go z patelni. 

No to jak? Zainteresowani? :)

 

 

Składniki:

 

* 350 g makaronu rigatoni

* 500 g dobrej jakości, surowej białej kiełbasy

* 1 duża cebula

* 4 średniej wielkości marchewki

* 3 ząbki czosnku

* 1 puszka krojonych pomidorów z ziołami

* 200 ml pulpy pomidorowej (z kartonu)

* 1/2 szklanki czerwonego wina (użyłam półsłodkiego)

* 100 g mozzarelli 

* 1/2 łyżeczki suszonego oregano

* 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

* 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

* 1/3 łyżeczki ostrej papryki (lub odrobinę więcej - w zależności od preferencji)

* 1 łyżeczka cukru

* 100 ml wody

* 50-70 g tartego parmezanu

* 3 łyżki oliwy 

* sól do smaku

 

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę, startą na grubych oczkach tarki marchew oraz drobno posiekany czosnek podsmażamy na 2 łyżkach oliwy przez około 10 minut.

Kiedy warzywa będą miękkie zdejmujemy je z patelni, dodajemy trzecią łyżkę oliwy i pozbawioną błonki kiełbasę. Podczas smażenia rozdrabniany ją na niewielkie kawałki, a następnie dodajemy oregano, bazylię oraz obie papryki. Po około 5 minutach smażenia dodajemy podsmażone wcześniej warzywa oraz wino. Gotujemy tak długo, aż wino całkowicie odparuje. 

Kiedy wino zniknie z patelni dodajemy cukier, pomidory oraz pulpę i gotujemy jeszcze 3-4 minuty, tym razem na niewielkim ogniu. Na koniec doprawiamy do smaku solą.

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, a następnie łączymy go z sosem mięso pomidorowym, wodą i startą na tarce mozzarellą. (Na tym etapie można dodać też świeżą natkę pietruszki lub świeżą, posiekaną bazylię). 

Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy parmezanem. 

Naczynie wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy 25 min-30 min. 

Smacznego :)

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Anna H.] *.ssp.dialog.net.pl

    Pani Kasiu, wypróbowałam kilka przepisów na zapiekanki z Pani bloga bo oboje z mężem lubimy pomieszanie składników i smaków, które tego typu dania umożliwiają:-) dotychczas naszą ulubioną była zapiekanka z ajvarem. Zapiekanka z białą kiełbasą nie przemawiała do mnie, jednak muszę przyznać że jest baaardzo smaczna, łatwa w przygotowaniu i to kolejne danie, dzęki któremu mam obiad dla męża z głowy:-)

  • kasiaaaa24

    Ja osobiście nie przepadam za białą kiełbasą, ale w tym wydaniu i mnie bardzo smakuje :)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci