Menu

Gotuję, bo lubię

Ogórki w zalewie miodowo musztardowej

kasiaaaa24

 

 

W szczycie sezonu ogórkowego mam dla Was kolejną propozycję.

Tym razem są to ogórki kanapkowe w wersji miodowo musztardowej. 

Świetnie sprawdzą się nie tylko jako dodatek do kanapki, ale też jako imprezowa przekąska i jestem pewna, że w takiej formie znikną ze stołu jako pierwsze :) 

Pamiętajcie tylko, by przed szatkowaniem ogórki zalać zimną wodą i pozwolić im poleżakować w niej przez 2-3 godziny. 

A jeśli nie posiadacie szatkownicy ogórki możecie po prostu obrać i pokroić (wzdłuż) w ćwiartki, jest to jednak znacznie bardziej czasochłonne.

 

Składniki na ok. 10 słoików po 600 ml:

 

* ok. 3 kg średniej wielkości ogórków (nie za drobnych)

 

Zalewa:

 

* 5 szklanek wody

* 1,5 szklanki octu spirytusowego

* 3/4 szklanki cukru

* 3 pełne łyżki miodu (dałam 2 łyżki rzepakowego i 1 gryczanego)

* 4 łyżki musztardy sarepskiej

* 1 łyżka gorczycy

* 3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku

 

Przy pomocy szatkownicy ogórki kroimy w podłużne plastry i układamy je bardzo ciasno w słoikach (kupując ogórki warto wybierać te zbliżone długością do wysokości słoika).

Składniki zalewy łączymy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki, mocno je zakręcamy i wstawiamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika. Pasteryzujemy 25 minut. 

Jeśli zdecydujecie się pasteryzować je w garnku z wodą, gotujemy je około 7-8 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć.

Wystudzone słoiki odstawiamy na co najmniej miesiąc. 

Smacznego :)

 

INNE PRZEPISY NA PRZETWORY Z OGÓRKÓW

(Przepis ładuje się po kliknięciu w nazwę)

 

 Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne na sucho

 Sałatka szwedzka

 Ogórki konserwowe

 Ogórki kanapkowe

 Ogórki musztardowe

 Sałatka z ogórków

 Sałatka zimowa

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Ada1984] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Zwolnij kobieto dopiero skończyłam pasteryzowac sałatkę z kalafiorem.

  • kasiaaaa24

    A jutro kolejna sałatka ;)

  • Gość: [Buka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Robię takie ogóreczki co roku tylko bardziej na słodko, gdyż używam miodu wielokwiatowego. Na różne imprezki mój mąż owija w nie kawałki kabanosów i spina wykałaczką- takie roladki jako pierwsze znikają ze stołu. Polecam.

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci