Menu

Gotuję, bo lubię

Klopsy z cukinii z ricottą i parmezanem w sosie pomidorowym

kasiaaaa24

 

Dokładnie takiego dania było mi trzeba. Lato na talerzu. W 100%. 

Chociaż nie powiem, że jest jakoś wyjątkowo dietetyczne. Ale gdyby tak te klopsy upiec, to już prawie danie fit ;)

A jeśli nie boicie się kalorii, przed podaniem każdą porcję możecie dodatkowo posypać tartym parmezanem. I świeżymi ziołami.

Mnie co prawda zapas parmezanu skończył się po przygotowaniu klopsów, ale nie szczędziłam sobie rozrastającego się w szalonym tempie na moim balkonie oregano :)

 

Składniki na 4 porcje

Klopsy:

 

* 2 średniej wielkości cukinie 

* 1 duża cebula

* 3 duże ząbki czosnku

* 250 g ricotty

* 3 pełne łyżki tartego parmezanu

* 1 jajko

* 1 żółtko

* ok. 3/4 szklanki bułki tartej (najlepiej mielonej w domu, nie kupnej)

* ok. 20 liści świeżej bazylii

* sól i pieprz do smaku

 

Sos:

 

* 1 butelka passaty pomidorowej (ok. 650-700g)

* 100 ml wody

* 1 cebula

* 2 ząbki czosnku

* 5 łyżek słodkiej śmietanki ?

* 1 łyżka oliwy

* 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

* 1 łyżeczka słodkiej papryki

* ok. 10-15 liści świeżej bazylii

* 1 łyżka cukru

* sól i pieprz do smaku

 

Dodatkowo:

 

* olej do smażenia 

* mąka do obtoczenia klopsów

 

Cukinie i cebulę ścieramy na grubych oczkach tarki, a następnie zawijamy je w ścierkę (tworząc sakiewkę) i odciskamy nadmiar wody. 

Ricottę łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, parmezanem, jajkiem, żółtkiem, posiekaną bazylią i bułką tartą. Mieszamy. 

Kiedy składniki się połączą dodajemy cukinię i ponownie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Z masy formujemy 12 klopsów. Obtaczamy je w mące i obsmażamy na oleju po około 5-6 minut z każdej strony. (Najlepiej wlać na patelnię tyle oleju, by sięgał do połowy klopsów). 

Po usmażeniu klopsy delikatnie zdejmujemy z patelni i odkładamy na ręcznik papierowy. Ciepłe klopsy są dość delikatne, ale po około 15 minutach nabiorą właściwej konsystencji. W tym czasie gotujemy makaron i przygotowujemy sos.

Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, a następnie dodajemy passatę, śmietankę, wodę, posiekaną bazylię oraz pozostałe przyprawy (sos nie powinien być kwaśny, więc jeśli zaistnieje taka potrzeba, dodajcie odrobinę więcej cukru). Gotujemy na wolnym ogniu przez około 2-3 minuty, a następnie zdejmujemy z palnika i dodajemy klopsy. 

Smacznego :)  

Komentarze (6)

Dodaj komentarz
  • Gość: [http: katarzynakachel.blogspot.com ] 5.63.188.*

    Zdecydowanie moje klimaty! Wypróbuję w najbliższym czasie.

  • Gość: [Asia] *.dynamic.chello.pl

    Gdzie kupić ta riccotę? Czy można ja czymś zastąpić?

  • kasiaaaa24

    Ricotta dostępna jest w większości sklepów spożywczych począwszy od Biedronki czy Lidla (są tam w stałym asortymencie) na sklepach wielkopowierzchniowych (typu Carrefour, Auchan czy Tesco) kończąc.
    I raczej nie widzę dla niej zastępstwa.

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Fajny przepis tylko czym zastąpię ricottę? Dołącam się do pytania...

  • kasiaaaa24

    Osobiście nie widzę zastępstwa. Proszę użyć ricotty. To jest bardzo popularny ser i naprawdę dostępny wszędzie.

  • Gość *.19-2.cable.virginm.net

    Ricotta = Ser serwatkowy, jeśli ktoś robi ser w domu.
    Cukinii mam dużo w tym roku. Będzie pyszny obiad, dziękuje.

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci