Menu

Gotuję, bo lubię

Klopsy mięsne z cukinią w sosie serowym

kasiaaaa24

 

W miniony weekend zafundowałam nam przepyszny obiad. 

Niby zwyczajne klopsy, ale jak wiadomo, diabeł tkwi w szczegółach :)

Dzięki dodatkowi podsmażonej cukinii stają się bardzo delikatne (nie jestem w stanie sobie przypomnieć, czy kiedykolwiek udało mi się zrobić delikatniejsze klopsy), ale też kremowy sos na bazie słodkiej śmietanki i serka topionego ma tu niemały udział.

Klopsy możecie podać zarówno z tłuczonymi ziemniakami, kaszą o niedominującym smaku (np. jęczmienną czy pęczakiem) lub z makaronem. Ja zdecydowałam się na ten ostatni, ponieważ to właśnie połączenie klopsów z makaronem jest dla mnie wspomnieniem dzieciństwa i obiadów przygotowywanych przez babcię. (I pamiętam, że wówczas nawet z makaronem rosołowym smakowały wybornie :) )

 

 

Klopsy:

 

* 500 g mielonego mięsa wieprzowego

* 1 niewielka cukinia

* 1 cebula

* 3 ząbki czosnku

* 1 czerstwa bułka pszenna

* 1 łyżka bułki tartej

* 1 jajko

* sól i pieprz do smaku

* olej

* mąka do obtoczenia

 

Sos:

 

* 200 g serka topionego (użyłam Tylżyckiego)

* 150 ml mleka

* 250 ml słodkiej śmietanki 30% (dla zmniejszenia ilości kalorii możecie użyć słodkiej śmietanki 18%, ale nie będzie to już to samo :) )

* 250 ml bulionu z gotowania klopsów

* 1/2 łyżeczki suszonego majeranku

* 2 łyżki mąki

* sól i pieprz do smaku

 

Czerstwą bułkę kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy mlekiem. Kiedy nasiąknie nim i zmięknie odciskamy ją w dłoniach i rozdrabniamy. 

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek przesmażamy kilka minut na 2 łyżkach oleju. Kiedy cebula zmięknie dodajemy startą na grubych oczkach tarki cukinię oraz odrobinę soli i całość dusimy do momentu, aż cukinia znacznie zmniejszy swoją objętość, a z patelni całkowicie odparuje woda. 

Przestudzone warzywa łączymy z mięsem, namoczoną bułką, jajkiem oraz bułką tartą. Dodajemy pieprz i sól, a następnie dokładnie mieszamy dłonią.

Z mięsa formujemy średniej wielkości kulki (większe od orzecha, ale też nie za duże), obtaczamy je w mące i obsmażamy na rumiano na oleju. 

W szerokim rondlu zagotowujemy wodę, odrobinę ją solimy i przekładamy do niej bezpośrednio z patelni obsmażone klopsy. Gotujemy przez około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. 

W garnku łączymy mleko z pokrojonym na mniejsze kawałki serkiem i podgrzewamy na niewielkim ogniu do czasu, aż ser całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy kremówkę i majeranek i mieszając od czasu do czasu sos doprowadzamy do wrzenia. 

Ugotowane klopsy wyjmujemy delikatnie na talerz, a do sosu dolewamy szklankę bulionu powstałego w trakcie ich gotowania. dodajemy również mąkę rozprowadzoną w około 100 ml zimnej wody sos ponownie zagotowujemy. 

Po zdjęciu z palnika do sosu dodajemy klopsy i pozwalamy im "przejść" sosem przez około kwadrans. 

Smacznego :)

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • Gość: [wypiekibeaty] *.jmdi.pl

    Bardzo fajna wersja klopsików :) ciekawe czy moje dzieci by się zorientowały, że jedzą cukinię ;)

  • kasiaaaa24

    Gwarantuję, że nie :) Poza tym jednak trochę więcej jest w nich mięsa, niż cukinii ;)

  • Gość: [krohmalny] *.18-2.cable.virginm.net

    będzie trzeba wypróbować :)

  • Gość: [Kasia] *.play-internet.pl

    Robię juz drugi raz i przeklinam, ale cóż - dzieci uwielbiają Minus, że jest to czasochłonne danie, ale jak najbardziej warte zachodu.

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci