Menu

Gotuję, bo lubię

Jagodowe latte

kasiaaaa24

 

Do tej pory na blogu pojawiła się kawa truskawkowa (klik) oraz malinowa (klik). 

Do idealnego, letniego trio brakowało tylko kawy z jagodami :)

I o ile poprzednie dwie propozycje to kawy na zimno, tak ta - w wersji podstawowej - jest kawą na ciepło. 

Oczywiście, jeśli wolicie wersję mrożoną, bez większego problemu możecie zmodyfikować przepis. 

Wystarczy, że dodacie zimne mleko, kilka kostek lodu oraz wcześniej schłodzicie espresso do temperatury pokojowej. 

 

Składniki na 1 porcję:

 

* 2 łyżki zmiksowanych z odrobiną cukru pudru jagód

* 1 espresso

* ok. 150 ml spienionego mleka

* bita śmietana 

* 1 łyżeczka cukru (pomińcie, jeśli nie słodzicie kawy)

 

Na dnie wysokiej szklanki umieszczamy mus z jagód. Następnie delikatnie wlewamy posłodzoną kawę i spienione wcześniej mleko. 

Tuż przed podaniem na wierzch kawy dodajemy solidną porcję bitej śmietany. 

Smacznego :)

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci