Menu

Gotuję, bo lubię

Grillowy konkurs z Galeo

kasiaaaa24

 

Lato, wakacje, odpoczynek i spotkania ze znajomymi. Co je łączy? Oczywiście grillowanie :)

Nie ma wątpliwości, że Polacy pokochali spotkania przy grillu. I nic w tym dziwnego. Dla wielu z nas to jedna z najprzyjemniejszych form przygotowywania dań.

Coraz chętniej też eksperymentujemy ze smakami, odważniej łączymy składniki i uczymy się, jak przy pomocy odpowiednio dobranej mieszanki przypraw osiągnąć idealny smak i aromat. Bo jak wiadomo, odpowiednia marynata to w przypadku dań z grilla klucz do sukcesu.

W ofercie marki Galeo znajdziecie 4 mieszanki przypraw, które sprawią, że Wasze dania z grilla będą idealnie doprawione - grill klasyczny, grill ognisty, przyprawa do szaszłyków oraz do sosu tzatziki.

Grill klasyczny z pewnością przypadnie do gustu lubiącym aromat czosnku, papryki, kolendry czy majeranku, a dodatek przypraw korzennych sprawi, że smak grillowanych dań będzie oryginalny i wyrazisty.

Grill ognisty to propozycja dla osób, które preferują pikantne, konkretnie doprawione mięsa. I za ten pikantny charakter odpowiada tu chili, gorczyca oraz pieprz. 

Przyprawa do szaszłyków dedykowana jest osobom, które tę formę dań z grilla lubią najbardziej. Aromat czosnku, ziół oraz delikatna słodycz marchewki sprawdzą się zarówno w przypadku szaszłyków mięsnych, jak i warzywnych.

Przyprawa do sosu tzatziki to kompozycja charakterystycznych dla kuchni greckiej ziół i przypraw. Przygotowany z ich dodatkiem sos na bazie jogurtu uzupełnia i podkreśla smak zarówno grillowanych warzyw jak i mięs.  

 

Wszystkie cztery, opisane wyżej kompozycje przypraw wchodzą w skład nagród w konkursie, do którego razem z marką Galeo mam przyjemność Was dziś zaprosić :)

Zadanie jest oczywiście związane z grillowaniem, a każdy z Was może zostawić dowolną ilość propozycji, ale ważne jest, by każda z nich znalazła się w osobnym komentarzu, co ułatwi jury przeglądanie ich i ocenianie. 

 

Zadanie konkursowe:

 

Zaproponuj swoje popisowe danie z grilla, do którego wykorzystałbyś wygrane w konkursie przyprawy marki Galeo. 

 

Na Wasze odpowiedzi czekam do 30 lipca, a już 31 lipca zostanie ogłoszona lista zwycięzców.

Spośród przesłanych propozycji jury nagrodzi 8 z nich, a ich autorzy otrzymają następujące zestawy nagród:

 

 I Nagroda

* Karta podarunkowa do sklepu Duka o wartości 200 zł

* Nóż marki Gerlach 

* 20 opakowań przypraw marki Galeo

 

II i III Nagroda

* Nóż marki Gerlach

* 20 opakowań przypraw marki Galeo

 

 

 Wyróżnienie - 5 zestawów

* Fartuch kuchenny

* 20 opakowań przypraw marki Galeo

 

Zachęcam Was również do odwiedzenia i polubienia profilu Przypraw Galeo na Facebooku - o, TUTAJ :)

 

Powodzenia! :)

Komentarze (32)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Magdalena Wojtanowicz] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jak grill no to pyszna karkóweczka oczywiście marynowana w przyprawie Galeo grill klasyczny a do tego dip z avokado ;)

  • Gość: [Magdalena Wojtanowicz] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Grill nie może obejść się bez kaszanki która nacinam, obkładamy cebulką i doprawiam na ostro przyprawą Galeo grill ognisty a do przełamania smaku idealnie komponuje się sos tatziki

  • Gość: [Magdalena Wojtanowicz] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kolejnym wspaniałym daniem są szaszłyki z piersi kurczaka również marynowanych w przyprawie Galeo przyprawa do szaszłyków. I na przemian nabijam kawałek mięska, pieczarkę, paprykę, kawałek ananasa itd świetne połączenie smaków.

  • Gość: [Magdalena Wojtanowicz] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Moi znajomi bardzo lubią zapiekane w folii aluminiowej kapelusze pieczarek faszerowane serem pleśniowym z dodatkiem suszonych pomidorów oraz zielonych oliwek. Po ich upieczeniu każdy sobie je polewa sosem tzatziki zrobionym przy pomocy przyprawy Galeo do sosu tzatziki który naprawdę jest pyszny z tym połączeniem

  • Gość: [Kamila] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Moja propozycja jest prosta i dosyć szybka w przygotowaniu- szaszłyki z polędwicy wieprzowej i warzyw. Mięso kroje w kostkę Ok 2x2cm. Marynuje w oleju, papryce słodkiej i ostrej, świeżo zmielonym kolorowym pieprzu, tymianku i odrobinie sosu sojowego i worcester. Do marynaty dodaje również pokrojoną w plasterki cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Najlepiej aby mięso mogło poleżeć w niej conajmniej 1h. Trzy rodzaje papryki (zielona, czerwona i żółtą), cukinie, kabaczka i pieczarki również wkładam na Ok. 1h do marynaty z oliwy i ziół (bazylia, oregano, majeranek i tymianek). Na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków nakładam mięso na zmianę z warzywami. Do tego polecam jeden z moich ulubionych sosów na bazie jogurtu naturalnego, z odrobiną majonezu, upieczoną i obraną ze skórki czerwoną papryką, przyprawami ( sól,świeżo zmielony pieprz, bazylia, suszony czosnek i oregano) i świeżą posiekaną drobno kolendrą. Smacznego!!!

  • Gość: [abortnik-89] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    A więc u nas klasyka się znudziła.... Proponuję coś co wpadnie niejednemu do gustu. Pyszne grilowe tosty z mięsem mielonym. A do tego przepyszny sos tzatziki oczywiście pomoże w tym firma Galeo. Jedząc pierwszy raz to danie na każdym robi wrażenie. A więc Grilowe tosty górą

  • Gość: [Magdalena Wojtanowicz] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Od jakiegoś już czasu na grilla robię również pieczoną kukurydzę taką jeszcze nie obraną, kiedy podpiecze się skórka na czarno po długim pieczeniu jest ona wtedy w środku już gotowa. Fantastycznie smakuje, jest soczysta i pachnąca a dodatkowo zawsze jest sos tzatziki zrobiony z dodatkiem przyprawy Galeo do sosu tzatziki dla chcących umaczania sobie i urozmaicenia smaku :)

  • Gość: [Magdalena Wojtanowicz] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ku zdziwieniu przyjaciół, znajomych a także rodziny, robię kurczaka z nutą cynamonu. Cienko pokrojone piersi jak na kotlety oprószam mieloną słodką papryką, mielonym czarnym pieprzem i spora ilością mielonego cynamonu. Tak zamarynowane płaty grilluje z obu stron i podaję na sałatce ze sałaty lodowej, avocado, oraz pokrojonej w piórka czerwonej cebulki polanej sosem tzatziki z dodatkiem przyprawy Galeo do sosu tzatziki - bo tylko ta przyprawa potrafi dobrze go podprawić

  • Gość: [Kamila] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Salatka z pieczonych ziemniaków: ziemniaki pieczemy najlepiej w całości. Jeśli są młode to polecam nie obierać ze skórki. Pieczemy w folii z dodatkiem masła, tymianku i rozmarynu.Gdy wystygną kroimy w kostkę , dodajemy pokrojonego ogórka małosolnego, cebulkę szalotkę, drobny szczypiorek i natkę pietruszki. Wszystko doprawiamy sosem jogurtowym ( sól, pieprz, suszony czosnek i świeży tymianek). Sos jogurtowy można oczywiście zastąpić oczywiście oliwą lub olejem rzepakowym. Polecam:)

  • Gość *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    A więc u nas klasyka się znudziła.... Proponuję coś co wpadnie niejednemu do gustu. Pyszne grilowe tosty z mięsem mielonym. A do tego przepyszny sos tzatziki oczywiście pomoże w tym firma Galeo. Jedząc pierwszy raz to danie na każdym robi wrażenie. A więc Grilowe tosty górą co do przepisu jest bardzo prosty. Na chleb tostowy wykładamy wcześniej przyprawione mięsko mielone przyprawione tak jak na kotlety mielone z cebulka każdy wedle uznania. Tak przygotowane tosty pieczemy na ruszcie grilla z dwóch stron. Sos tzatziki: jogurt ogórek starty na tarce, czosnek + przyprawa.

  • Gość: [abortnik-89] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    A więc u nas klasyka się znudziła.... Proponuję coś co wpadnie niejednemu do gustu. Pyszne grilowe tosty z mięsem mielonym. A do tego przepyszny sos tzatziki oczywiście pomoże w tym firma Galeo. Jedząc pierwszy raz to danie na każdym robi wrażenie. A więc Grilowe tosty górą co do przepisu jest bardzo prosty. Na chleb tostowy wykładamy wcześniej przyprawione mięsko mielone przyprawione tak jak na kotlety mielone z cebulka każdy wedle uznania. Tak przygotowane tosty pieczemy na ruszcie grilla z dwóch stron. Sos tzatziki: jogurt ogórek starty na tarce, czosnek + przyprawa.

  • Gość: [nikajaz] 85.190.234.*

    A u mnie ostatnio królują ryby. Może być łosoś, doradca, pstrąg. Rybę posypuję przyprawą grupową klasyczną (w przypadku całej ryby do środka jeszcze cytryna i koper), zamykam w kartce do grillowania ryb i na ruszt. Do tego coś może banalnego ale jakże pysznego, grillowane w papilotach warzywa. Z goli aluminiowej robię kieszonkowe do środka daje warzywa pocięte w grubą kostkę - młoda marchewke, pietruszka, cukinia, ziemniak, kabaczek papryka, może być pieczarka i co nam innego wpadnie w rękę. Posypuję delikatnie przyprawą grupową i skrapiamy oliwą, kieszonkowe zamykam ściśle i na ruszt. Do warzywek idealnie pasuje sos tzatziki oczywiście na bazie przyprawy do sosu.
    nikajaz@wp.pl

  • Gość: [4katie] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Moja propozycja konkursowa to "grillowane cycki z kurczaka a'la gyros, ziemniaki w łupinkach i warzywne szaszłyki z sosem tzatziki'
    Składniki:
    1 szt. podwójna pierś z kurczaka
    10 ziemniaków
    3 kolorowe papryki
    2 cebule
    0,5 kg pieczarek średnich lub małych
    (opcjonalnie) 1 młoda mała cukinia
    1 jogurt naturalny typu greckiego
    1 duży ogórek lub dwa mniejsze
    dodatkowo:
    masło
    czosnek główka
    oliwa z oliwek
    koperek
    musztarda stołowa Galeo
    patyczki do szaszłyków
    folia aluminiowa
    tacki grillowe
    przyprawy:
    przyprawa do kurczaka Galeo
    przyprawa do kebaba i gyrosa Galeo
    papryka słodka Galeo
    przyprawa do szaszłyków Galeo
    przyprawa do ziemniaków Galeo
    przyprawa grill klasyczny/ ognisty wg uznania
    przyprawa do sałatek Galeo
    przyprawa do sosu tzatziki Galeo
    sól czosnkowa Galeo
    pieprz czarny Galeo
    PRZYGOTOWANIE:
    CYCKI:
    Pierś z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Oczyścić z włókien. Naciąć każdą pierś w formę kieszonki. Kieszonki natrzeć od środka ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, położyć wiórek z masła i zamknąć. Każdą kieszonkę posmarować dookoła oliwą z oliwek wymieszaną z łyżeczką musztardy stołowej Galeo, włożyć do miseczki i natrzeć przyprawą do kurczaka Galeo, przyprawą do kebaba i gyrosa Galeo oraz papryką słodka Galeo według uznania. Tak przygotowane piersi przykryć i włożyć do lodówki na minimum 1 godz. przed planowanym grillowaniem jednak najlepiej marynować je przez całą noc. Tuż przed grillowaniem wyjąć piersi z lodówki i każdą z osobna dokładnie zawinąć w folię aluminiową tworząc szczelną torebkę albo użyć gotowych. Tak przygotowana pierś nadaje się do grillowania na grillach elektrycznych, gazowych, węglowych, a w razie załamania pogody lub gdy goście okazali się być wegetarianami :) do pieczenia w piekarniku- obiad na drugi dzień :)
    ZIEMNIAKI:
    Ziemniaki średniej wielkości dokładnie wyszorować pod ciepłą bieżącą wodą. NIE OBIERAĆ. Krótko gotować w osolonej wodzie. Odsączyć i lekko przestudzić. Masło utrzeć z solą czosnkową, pieprzem czarnym, przyprawą do ziemniaków i ząbkiem czosnku na jednolitą masę. Każdego ziemniaka ułożyć na kawałku foli aluminiowej, naciąć na krzyż do środka łyżeczką nałożyć utarte z przyprawami masełko (ok. 1/3 łyżeczki do herbaty na jednego ziemniaka) i zawinąć. Piec do miękkości pod rusztem- w żarze. Gotowe mają smak pieczonych ziemniaków z ogniska. Tak tych samych, które zaspokajały największy wilczy apetyt w dzieciństwie :).
    SZASZŁYKI:
    Papryki dokładnie umyć, osuszyć, przekroić, wydrążyć z ziaren i pokroić w większą kostkę. Pieczarki umyć i osuszyć- większe przekroić na dwie lub cztery części. Cebulkę obrać i pokroić na ćwiartki. Opcjonalnie młodą cukinię umyć, przekroić, wydrążyć z gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa nadziewać naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Gotowe szaszłyki ułożyć na tacce, przesmarować pędzelkiem oliwą z oliwek i obsypać je przyprawą do szaszłyków Galeo, przyprawą grill klasyczny/ ognisty wg uznania. Szaszłyki można też obsypać na sucho bez smarowania ich wcześniej oliwą. Piec na ruszcie na aluminiowej tacce, aż warzywa zmiękną.
    SOS TZATZIKI;
    Ogórek/-ki dokładnie umyć i osuszyć. Zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Przełożyć do miski. Posolić i odstawić na 10 min aż zmięknie i puści sok. Po tym czasie odlać sok, delikatnie odciskając miąższ i z powrotem przełożyć do miski. Do ogórka przełóż jogurt typu greckiego. Zamieszaj. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekany drobno koperek. Dopraw przyprawą do sosu tzatziki Galeo wg zaleceń producenta i do smaku solą, pieprzem. Opcjonalnie możesz również użyć przyprawy do sałatek Galeo. Jeżeli wolisz wyraziste smaki możesz dodać do sosu także odrobinę soku z cytryny lub/-i kroplę oliwy z oliwek. Tak przygotowany sos należy schłodzić w lodówce i wyciągnąć tuż przed podaniem gdy cycki i ziemniaki będą gotowe.
    Smacznego i polecam serdecznie spróbować. To nasz coroczny mistrzowski przepis na otwarcie sezonu grillowego. Jeszcze się taki nie znalazł co by takich pyszności odmówił:).

  • Gość: [czerybka] *.cm-6-3b.dynamic.ziggo.nl

    Moją propzycją na grilla są młode ziemnaczki w boczku. Przepis banalnie prosty ale każdemu smakuje. Ziemniaczki wstępnie gotujemy (aby były pół twarde) po odcedzeniu posypujemy przyprawą Galeo grill ognisty oraz koperkiem. Dodajemy troszkę masła. Każdego ziemniaczka zawijamy w plasterek boczku, spinamy wykałaczką. Pieczemy na grillu, aż boczek się zarumieni a ziemnaki będą miękkie. Smacznego!!
    anja_21@o2.pl

  • oluus90

    Szaszłyk a'la Tropicana!

    Soczyste, doprawione mieszanką Grill klasyczny kawałki kurczaka, przełożone boczkiem i pomidorkami cherry. Niespodzianką natomiast są plasterki słodkiego banana dla przełamania smaku, a wszystko obsypane szczyptą curry ;) podawać obowiązkowo z grillowaną fetą lub czosnkowym sosem tzatziki!

  • Gość: [pompolina] *.apus-net.pl

    Moją propozycją na grilla są faszerowane pieczarki z kaszanką. Kaszankę podsmażam z cebulką, aby nabrała smaku doprawiam ją przyprawą Galeo Grill Ognisty. Pieczarki obieram ze skórki, lekko wydrążam środki i posypuję lekko pieczarki przyprawą Galeo Grill Klasyczny. Pieczarki faszeruję kaszanką i zapiekam na grillu do miękkości. Można je podać z sosem tzatziki, do którego używam przyprawy Galeo do tzatzików, jogurtu greckiego, startego ogórka, czosnku i kopru. SMACZNEGO.

  • Gość: [Agata Bebe] *.zvid.net

    Uwielbiam gotować ale grillować jeszcze bardziej. Ostatnio wszyscy zachwycali się moimi szaszłykami. Na grilla przygotowałam:
    HAWAJSKIE "SZAŁSZYKI" :)
    -piersi z kurczaka (ilość według uznania)
    -1 opakowanie GRILL KLASYCZNY Galeo
    -1 duży jogurt naturalny
    -ananas świeży lub z puszki (ja użyłam świeżego)

    Jogurt wymieszałam z przyprawą GRILL KLASYCZNY Galeo, piersi pokroiłam w duże kostki i wrzuciłam do jogurtu-wymieszałam. Odstawiłam do lodówki na noc. Przed grillem kurczaka nabijałam na patyczki do szaszłyków przekładając pokrojonym w kostkę ananasem. Pilnujemy aby nie przesmażyć szaszłyków o wtedy mięso będzie za suche.
    Szaszłyki były pyszne. Następnym razem do jogurtu dodam jeszcze mleczka kokosowego i soku z limonki - ciekawe jak wyjdzie.

    Przygotowałam również złociste bagietki z masłem ziołowym
    Bagietki przekroiłam wzdłuż a potem na pół.
    Miękkie masło wymieszałam z przyprawą do sosu TZATZIKI Galeo
    Jeszcze ciepłe złociste bagietki smaruję masłem i zajadam do szaszłyków

    SMACZNEGO!!

  • Gość: [nikajaz] *.maxnet.net.pl

    Pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami

    Wołowina
    Przyprawa do szaszłyków
    boczek wędzony
    papryka zielona, żółta, czerwona
    czerwona cebula
    syrop klonowy
    musztarda ostra
    sos sojowy
    olej
    Mięso osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w cienkie, długie paski. Papryki oraz boczek pokrój w kostkę 2x2 cm. Cebule w ósemki
    W miseczce wymieszaj przyprawę do szaszłyków, syrop klonowy, musztardę, sos sojowy, olej. Powstałą marynatą posmaruj paski mięsa.
    Paski mięsa nabijaj na patyki w tzw. wężyka na przemian z boczkiem oraz warzywami.
    Szaszłyki układaj na rozgrzanym grillu i smaż 5-8 minut obracają co chwilę
    Do szaszłyków świetnie pasuje sos tzatziki

    nikajaz@wp.pl

  • Gość: [nikajaz] *.maxnet.net.pl

    A i jeszcze wypróbowane ostatnio genialne szaszłyki

    Szaszłyki Świnka z jabłkiem :)
    Polędwiczka wieprzowa
    Jabłko zielone
    Cebula czerwona
    Przyprawa do szaszłyków
    Ketchup łagodny
    Mięso oczyść z błon i pokrój na mniejsze kawałki wielkości ćwiartki cebuli.
    Cebulę pokrój na ćwiartki. Jabłka pokrój w podobnej wielkości kawałki wraz ze skórą, ale bez pestek.
    Przyprawę do szaszłyków wymieszaj z ketchupem i w takiej mieszance zamarynuj mięso na 20 minut.

    nikajaz@wp.pl

  • Gość: [nikajaz] *.maxnet.net.pl

    że bataty są pyszne wiedzą wszyscy ale że świetne są tez z grilla to już nie koniecznie - ostatnio miałam okazje spróbować szaszłyków z batatem, przepis dostałam więc się dzielę

    Szaszłyki drobiowe z batatami i cukinią
    mięso z piersi kurczaka lub indyka
    1-2 bataty
    cukinia
    marynata: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka przyprawy grillowej do szaszłyków

    Wymieszać wszystkie składniki na marynatę. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą i odstawić na kilka godzin do lodówki.
    Cukinię pokroić w paski.
    Bataty obrać i pokroić w kostkę, (lekko obgotować wówczas szybciej się ugrilują.)
    Nabijać na patyczki składniki szaszłyków (na przemian). Grilować często obracając
    Podawać z sosem tzatziki

  • Gość: [dzusti] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Greckie kleftiko z grilla ?Czemu nie ?
    To alternatywa do naszych polskich pieczonek,pieczoków,kociołka w moim wydaniu-wakacyjny przebój ogniska lub grilla:-)
    Potrzebne ( w zależności od kociołka -moj jest średni)
    Wieprzowina lub baranina (ok 0,5kg
    4-5 ziemniaków
    2-3 marchewki
    2-3 cebule
    Fasolka szparagowa ( 0,5 kg)
    2 Pomidory
    Ser feta
    Czosnek
    Sól,pieprz,papryka,swiezy rozmaryn i oregano
    Oliwa
    Przyprawa Galileo- Grill klasyczny do peklowania mięsa
    Marynujemy mięso pokrojone w kostkę
    Resztę produktów kroimy w sporą kostkę( malutki,młode ziemniaki myjemy i zostawiamy w całości)
    Wszystko mieszamy z przyprawami i oliwą
    Kociołek smarujemy tłuszczem,wrzucamy do niego wymieszane produkty zamykamy szczelnie ...i na ogień!
    ( ma być ciepło a nie żywy ogień bo potrawa sie przypali)
    Feeria zapachów i niebo w gębie!
    Polecam:-)









  • Gość: [dzusti] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Drugi mój przepis to ekspresowy chłodnik z botwinki z przyprawą tzatziki z Galileo.Chlodnik jest tak gesty ze moze być traktowany jak sałatka lub sos do mięs.
    Kupuje
    gotowane tarte buraki
    Duuuużo kopru
    Jogurt grecki
    Czosnek
    Sól ,pieprz, liść laurowy ziele angielskie

    ( jak macie dużo gości to wszystko razy 2;-)

    Buraczki wrzucasz do znikomej części wody i obgotowujesz z przyprawami.
    Chłodzisz
    Dodajesz jogurt grecki wymieszany z przyprawą Galileo zgodnie z przepisem na opakowaniu
    Dorzucasz posiekany koper (dużo kopru!),czosnek,doprawiamy do smaku
    Odstawisz do lodówki aż sie "przegryzie" ja najcześciej kilka godzin przed grillem ,ale i tak najlepszy smak jest następnego dnia.
    Podajesz posypując jeszcze koperkiem dla kontrastu
    Nieziemski kolor
    Nieziemski smak
    Puste miseczki i zachwyt-gwarantowany :-)

  • kasia31310

    Jak grill to żeberka :) Chcę przedstawić rewelacyjny przepis na wspaniałe,aromatyczne i wręcz rozpływające się w ustach żeberka

    SKŁADNIKI

    -około 1-1,2 kg żeberek wieprzowych (paski)
    -przyprawa Galeo Grill klasyczny do mięs,ryb i warzyw

    MARYNATA

    -5 łyżek ketchupu łagodnego (jak lubicie dania pikantne-można dać pikantny)
    -3 łyżki miodu
    -3 łyżki musztardy sarepskiej
    -3 średnie ząbki czosnku
    -125 ml oleju rzepakowego
    -łyżeczka ziół prowansalskich Galeo
    -płaska łyżeczka słodkiej papryki Galeo
    -sól i pieprz do smaku

    Żeberka kroimy na kawałki i posypujemy przyprawą Galeo-obtaczamy je tak by były całe pokryte przyprawą.

    Następnie przygotowujemy marynatę. Miód podgrzewamy by był płynny, następnie dodajemy do niego musztardę, przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, dodajemy ketchup, olej, zioła, paprykę, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie mieszamy.
    Następnie żeberka przekładamy do dużej miski i polewamy marynatą, obtaczamy każdy kawałek dokładnie w marynacie, miskę zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na noc lub na kilka godzin.
    Następnie pieczemy je na grillu lub w piekarniku na złocisty kolor.
    Są rewelacyjne,aromatyczne i na każdym rodzinnym grillu znikają jako pierwsze
    Polecam

  • Gość: [Monika Och] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jabłka z kaszanką
    1 kg jabłek
    40 dkg. Kaszanki
    łyżka przyprawy grill klasyczny Galeo
    Kaszankę wymieszać z przyprawą do grilla i odstawić.
    Jabłka umyć i odkroić wierzch, wydrążyć środki. Napełnić kaszanką i przykryć odkrojonym wierzchem. Zawinąć w folię aluminiową i piec kilka minut na grillu.
    Zamiast jabłek można użyć pomidorów.

  • Gość: [Monika Och] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Szaszłykowe gofry z kurczakiem i sosem tzatziki

    pierś z kurczaka
    łyżka przyprawy do szaszłyków Galeo
    2 łyżki oleju


    Składniki na ciasto:

    1,5 szkl. mąki

    2 jajka

    2 serki naturalne ( 2 łyżki do ciasta a pozostała część na wierz)

    190 ml jogurtu naturalnego

    3 łyżki oleju

    pół łyżeczki soli

    łyżka cukru

    pieprz



    Pierś w kurczaka pokroić w paski, obtaczać w przyprawi i polać olejem i upiec na grilu . Każdy kawałek kurczak nadziać na duży patyk od szaszłyków.
    Jajka zmiksować z solą, cukrem i pieprzem, dodać jogurt i serek. Następnie dosypać mąkę a na koniec wlać olej. Wszystko razem zmiksować.
    Gofrownicę rozgrzać. Na jednego gofra położyć po dwa kawałki mięsa i zalać ciastem. Smażyć aż gofry będą rumiane. Po wyjęciu gofra przekroić na pół.
    Serek wymieszać z przyprawą tzatziki i położyć na wierzch gofra. Ostatnio hit grilla.

  • Gość: [Magdalena F.] *.plus.com

    Moje popisowe danie...szaszłyki z kurczaka i warzywami.
    Filety z kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do marynaty. Marynata...2 łyżki powidla sliwkowego, 2 łyżki oliwy z oliwke, 2 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, przyprawa do kurczaka. Na patyczki nabijamy na przemian. ..kurczaka, papryke, pieczarki. Gotowe szaszłyki posypujemy delikatnie przyprawa grillowa. Do takich szaszłyków robie sos...jogurt naturalny i przyprawa tzatziki. Całość smakuje wyśmienicie :)
    A na deser proponuje. ..ananasa pokroić w paski polać miodem, posypać odrobina cynamonu i cukru waniliowego, zawinąć w folię i grillowa ,)

  • Gość: [Anna Mochocka] *.c-plus.pl

    Polecam swoja karkówkę w musztardzie. Mięso dzięki marynacie z przyprawą Galeo zyskuje świetny smak, jest miękkie i soczyste. Składniki: 1 kg karkówki, 3 łyżki musztardy delikatesowej, 2 łyżki miodu, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka ostrej mielonej papryki, 2 ząbki czosnku, pieprz czarny mielony,2 łyżeczki przyprawy Grill klasyczny Galeo.
    Przygotowanie
    Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Musztardę wymieszać z miodem, oliwą, dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso dokładnie obtoczyć z każdej strony w marynacie,ułożyć w misce, odstawić do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie smażyć na grillu 15 - 20 minut, co jakiś czas odwracając.

  • Gość: [Beacia1978] *.adsl.inetia.pl

    Lato to czas kulinarnych szaleństw. Bogactwo świeżych aromatycznych składników i gorące Słońce, które swymi promieniami muska skórę i dodaje radości życiu. A jak człowiek radosny, to ma ochotę zjeść coś pysznego, by radość stała się jeszcze
    większa. W kuchni cenię sobie surowce najwyższej jakości, bo tylko z takich: świeżych, czystych, aromatycznych składników można wyczarować danie, które zachwyci podniebienia. Ale samo danie, przygotowane z najlepszych
    składników jest trochę smutne. A radość takiemu daniu zawsze przynoszą przyprawy. Dopełniają smak aromatem i uwodzą podniebienia.
    Dlatego danie, które polecam, to

    Aromatyczny boczek z grilla

    To typowe, grillowe, letnie danie, które cieszy się na moich letnich spotkaniach ogromną popularnością.
    2 kg boczku kroimy na plastry, rozbijamy je dodatkowo jak na kotlety schabowe. Gotowe kawałki marynujemy w 1/4 szklanki oleju,
    2 łyżkach musztardy francuskiej, 2 łyżkach musztardy miodowej,soku z cytryny, odrobinie cukru, miodu i soli oraz w przyprawie GRILL KLASYCZNY GALEO.
    Tak przygotowane mięso odkładamy na co najmniej 12 godzin i grillujemy z każdej strony po ok. 10 minut. Z mięsa wytapia się tłuszcz, więc staje się mniej kaloryczne, a niesamowity aromat jeszcze się wzmaga. A podane z grillowaną cukinią i grzankami... Po prostu niebo w gębie!

  • Gość: [Nulek] *.play-internet.pl

    GRILLOWANA PAPRYKA
    WE WŁOSKICH KOLORACH

    Składniki:

    2 dorodne czerwone papryki
    1/2 szklanki oliwy
    ulubione przyprawy: sól, pieprz, chili, imbir, gałka muszkatołowa, tymianek, bazylia
    2 łyżki miodu
    1/2 opakowania szynki parmeńskiej
    1/2 opakowania serka ziołowego
    kilka liści rukoli

    Przygotowanie:

    Z oliwy i przypraw oraz miodu przyrządzamy marynatę.
    Paprykę myjemy, kroimy na niewielkie kawałki, pozbywając się gniazd nasiennych.
    Marynujemy 2-3 godziny (można dłużej).

    Grillujemy na niewielkim ogniu z obu stron po kilkanaście-kilkadzieścia minut - aż zmięknie.
    Podajemy z serkiem, rukolą i szynką parmeńską. Załączam zdjęcie poglądowe. :)

    zapodaj.net/90b06a30d3742.jpg.html

    Smacznego!

    Pozdrawiam!
    anulawawrzyniak[at]gmail.com

  • Gość: [Mika83] 82.177.94.*

    A moi goście na grillu uwielbiają moje bułki:
    - 50 gram ziaren pszenicy - zmielić
    - 450 gram mąki pszennej
    - 150 gram wody
    - 70 gram ciepłego mleka
    - 1 łyżeczka soli
    - 40 gram oliwy
    - 20 gram drożdży

    Do posmarowania roztrzepane jajko i ewentualnie ulubione ziarenka do posypania bułek.

    Wszystkie składniki ciasta zagniatam. Wyrabiam ok. 6 bułek. Kształty wg fantazji:)
    Odstawiam na ok 0,5 h do wyrośnięcia. Przed wsadzeniem do nagrzanego do 200 st piekarnika smaruję jajkiem i posypuję ziarenkami. Piekę na ustawieniach góra dół, od 30-40 min w zależności od piekarnika. Bułeczki można zjadać jeszcze ciepłe. Fantastycznie pasują do sosu tzatziki;)
    Smacznego!

  • Gość: [Ewelina Pędzikowska] *.mpcnet.pl

    Drobiowe szaszłyki z kolorową papryką i kolbami kukurydzy

    Warzywno - drobiowe szaszłyki to świetna propozycja dla fanów kurczaka, który w połączeniu ze świeżymi, kolorowymi warzywami smakuje rewelacyjnie.

    Składniki:
    600g fileta z kurczaka
    2 kolby kukurydzy
    1 zielona papryka
    1 czerwona papryka
    2 cebule czerwone
    przyprawa do szaszłyków
    sól
    pieprz

    Wykonanie:
    1. Filet z kurczaka umyć, pokroić na 30 kawałków, oprószyć przyprawą
    do szaszłyków. Odstawić na około 20minut.
    2. Czerwoną i zieloną paprykę pokroić na 10 kawałków.
    3. Cebulę obrać i pokroić na 10 plastrów.
    4. Kolby kukurydzy, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie wystudzić i pokroić na 15 kawałków o grubości 1-1,5cm.
    5. Składniki nabijać na patyki do szaszłyków według kolejności:
    kukurydza, filet, cebula czerwona, filet, zielona papryka, czerwona papryka, filet, kukurydza, filet, czerwona papryka, zielona papryka, filet, cebula czerwona, filet, kukurydza.
    6. Gotowe szaszłyki posypać przyprawą do szaszłykó i grillować na grillu
    ze wszystkich stron aż będą upieczone.

    linka2107.88@o2.pl

  • Gość: [Patrycja] *.dynamic.mm.pl

    Najbardziej lubię organizować dla przyjaciół takiego grilla, którego atmosfera jest bardzo luźna - wtedy najprościej jest, kiedy każdy sam komponuje sobie swoje danie w chlebku pita.

    Składniki na 8 porcji:
    2 małe piersi z kurczaka
    przyprawa Galeo grill klasyczny - 1 łyżka
    1/4 łyżeczki cynamonu
    4 łyżki oleju rzepakowego
    Piersi marynujemy w przyprawie Galeo, cynamonie i oleju przez godzinę. Wrzucamy na rozgrzany grill, smażymy. Zdejmujemy z grilla, lekko studzimy, kroimy na kawałki.

    1 mała cukinia
    1 czerwona papryka
    2 łyżki oleju
    przyprawa Galeo do szaszłyków
    Cukinię kroimy na półplasterki a paprykę w kawałki. Mieszamy warzywa z olejem i przyprawą, nadziewamy na szpadki i grillujemy. Lekko studzimy, ściągamy z patyczków.

    pół główki sałaty lodowej
    2 pomidory
    mały ogórek
    mała cebula
    Sałatę szatkujemy, pomidory i ogórek kroimy w półplasterki, cebulę w cienkie piórka i układamy na talerzu.

    kubek jogurtu naturalnego
    przyprawa Tzatziki Galeo
    ząbek czosnku
    mały ogórek
    Ogórek obieramy i ścieramy na tarce, lekko odsączamy, dodajemy roztarty ząbek czosnku i mieszamy z jogurtem i przyprawą.

    4 chlebki pita (8 połówek)
    Chlebki grillujemy i przekrawamy na połówki.

    Każdy gość może nałożyć sobie do swojego chlebka taką ilość mięsa, warzyw i sosu jaką najbardziej lubi.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci