Menu

Gotuję, bo lubię

Grillowy konkurs z Galeo

kasiaaaa24

 

Lato, wakacje, odpoczynek i spotkania ze znajomymi. Co je łączy? Oczywiście grillowanie :)

Nie ma wątpliwości, że Polacy pokochali spotkania przy grillu. I nic w tym dziwnego. Dla wielu z nas to jedna z najprzyjemniejszych form przygotowywania dań.

Coraz chętniej też eksperymentujemy ze smakami, odważniej łączymy składniki i uczymy się, jak przy pomocy odpowiednio dobranej mieszanki przypraw osiągnąć idealny smak i aromat. Bo jak wiadomo, odpowiednia marynata to w przypadku dań z grilla klucz do sukcesu.

W ofercie marki Galeo znajdziecie 4 mieszanki przypraw, które sprawią, że Wasze dania z grilla będą idealnie doprawione - grill klasyczny, grill ognisty, przyprawa do szaszłyków oraz do sosu tzatziki.

Grill klasyczny z pewnością przypadnie do gustu lubiącym aromat czosnku, papryki, kolendry czy majeranku, a dodatek przypraw korzennych sprawi, że smak grillowanych dań będzie oryginalny i wyrazisty.

Grill ognisty to propozycja dla osób, które preferują pikantne, konkretnie doprawione mięsa. I za ten pikantny charakter odpowiada tu chili, gorczyca oraz pieprz. 

Przyprawa do szaszłyków dedykowana jest osobom, które tę formę dań z grilla lubią najbardziej. Aromat czosnku, ziół oraz delikatna słodycz marchewki sprawdzą się zarówno w przypadku szaszłyków mięsnych, jak i warzywnych.

Przyprawa do sosu tzatziki to kompozycja charakterystycznych dla kuchni greckiej ziół i przypraw. Przygotowany z ich dodatkiem sos na bazie jogurtu uzupełnia i podkreśla smak zarówno grillowanych warzyw jak i mięs.  

 

Wszystkie cztery, opisane wyżej kompozycje przypraw wchodzą w skład nagród w konkursie, do którego razem z marką Galeo mam przyjemność Was dziś zaprosić :)

Zadanie jest oczywiście związane z grillowaniem, a każdy z Was może zostawić dowolną ilość propozycji, ale ważne jest, by każda z nich znalazła się w osobnym komentarzu, co ułatwi jury przeglądanie ich i ocenianie. 

 

Zadanie konkursowe:

 

Zaproponuj swoje popisowe danie z grilla, do którego wykorzystałbyś wygrane w konkursie przyprawy marki Galeo. 

 

Na Wasze odpowiedzi czekam do godz. 23:59 30 lipca, a już 31 lipca zostanie ogłoszona lista zwycięzców.

Spośród przesłanych propozycji jury nagrodzi 8 z nich, a ich autorzy otrzymają następujące zestawy nagród:

 

 I Nagroda

* Karta podarunkowa do sklepu Duka o wartości 200 zł

* Nóż marki Gerlach 

* 20 opakowań przypraw marki Galeo

 

II i III Nagroda

* Nóż marki Gerlach

* 20 opakowań przypraw marki Galeo

 

 

 Wyróżnienie - 5 zestawów

* Fartuch kuchenny

* 20 opakowań przypraw marki Galeo

 

Zachęcam Was również do odwiedzenia i polubienia profilu Przypraw Galeo na Facebooku - o, TUTAJ :)

 

Powodzenia! :)

 

WYNIKI (31.07.2017)

W imieniu swoim oraz marki Galeo dziękuję wszystkim za wspólną zabawę i podzielenie się pomysłami na smakowite dania z grilla. 

Poniżej znajduje się lista nagrodzonych, którym serdecznie gratuluję :)
Proszę też o kontakt mailowy [kasiaguzik1982 (małpa) interia.pl] oraz przesłanie danych do wysyłki nagród (adres + numer telefonu). 

Na wiadomości czekam do 6.08. 

 

Miejsce I - B.S (mango w szynce szwarcwaldzkiej, polędwica ze śliwką i ziemniaki)

Miejsce II - Anula Wawrzyniak (naleśniki z grillowanym arbuzem)

Miejsce III - Oluus90 - (szaszłyki z bananem)

Wyróżnienia - Abortnik-89 (tosty z grilla), Nikajaz (szaszłyki z batatami), Beacia1978 (boczek), RedNails (za wierszyk), Iza Jankowska (za opis).

 

Komentarze (84)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Magdalena Wojtanowicz] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jak grill no to pyszna karkóweczka oczywiście marynowana w przyprawie Galeo grill klasyczny a do tego dip z avokado ;)

  • Gość: [Magdalena Wojtanowicz] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Grill nie może obejść się bez kaszanki która nacinam, obkładamy cebulką i doprawiam na ostro przyprawą Galeo grill ognisty a do przełamania smaku idealnie komponuje się sos tatziki

  • Gość: [Magdalena Wojtanowicz] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kolejnym wspaniałym daniem są szaszłyki z piersi kurczaka również marynowanych w przyprawie Galeo przyprawa do szaszłyków. I na przemian nabijam kawałek mięska, pieczarkę, paprykę, kawałek ananasa itd świetne połączenie smaków.

  • Gość: [Magdalena Wojtanowicz] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Moi znajomi bardzo lubią zapiekane w folii aluminiowej kapelusze pieczarek faszerowane serem pleśniowym z dodatkiem suszonych pomidorów oraz zielonych oliwek. Po ich upieczeniu każdy sobie je polewa sosem tzatziki zrobionym przy pomocy przyprawy Galeo do sosu tzatziki który naprawdę jest pyszny z tym połączeniem

  • Gość: [Kamila] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Moja propozycja jest prosta i dosyć szybka w przygotowaniu- szaszłyki z polędwicy wieprzowej i warzyw. Mięso kroje w kostkę Ok 2x2cm. Marynuje w oleju, papryce słodkiej i ostrej, świeżo zmielonym kolorowym pieprzu, tymianku i odrobinie sosu sojowego i worcester. Do marynaty dodaje również pokrojoną w plasterki cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Najlepiej aby mięso mogło poleżeć w niej conajmniej 1h. Trzy rodzaje papryki (zielona, czerwona i żółtą), cukinie, kabaczka i pieczarki również wkładam na Ok. 1h do marynaty z oliwy i ziół (bazylia, oregano, majeranek i tymianek). Na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków nakładam mięso na zmianę z warzywami. Do tego polecam jeden z moich ulubionych sosów na bazie jogurtu naturalnego, z odrobiną majonezu, upieczoną i obraną ze skórki czerwoną papryką, przyprawami ( sól,świeżo zmielony pieprz, bazylia, suszony czosnek i oregano) i świeżą posiekaną drobno kolendrą. Smacznego!!!

  • Gość: [abortnik-89] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    A więc u nas klasyka się znudziła.... Proponuję coś co wpadnie niejednemu do gustu. Pyszne grilowe tosty z mięsem mielonym. A do tego przepyszny sos tzatziki oczywiście pomoże w tym firma Galeo. Jedząc pierwszy raz to danie na każdym robi wrażenie. A więc Grilowe tosty górą

  • Gość: [Magdalena Wojtanowicz] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Od jakiegoś już czasu na grilla robię również pieczoną kukurydzę taką jeszcze nie obraną, kiedy podpiecze się skórka na czarno po długim pieczeniu jest ona wtedy w środku już gotowa. Fantastycznie smakuje, jest soczysta i pachnąca a dodatkowo zawsze jest sos tzatziki zrobiony z dodatkiem przyprawy Galeo do sosu tzatziki dla chcących umaczania sobie i urozmaicenia smaku :)

  • Gość: [Magdalena Wojtanowicz] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ku zdziwieniu przyjaciół, znajomych a także rodziny, robię kurczaka z nutą cynamonu. Cienko pokrojone piersi jak na kotlety oprószam mieloną słodką papryką, mielonym czarnym pieprzem i spora ilością mielonego cynamonu. Tak zamarynowane płaty grilluje z obu stron i podaję na sałatce ze sałaty lodowej, avocado, oraz pokrojonej w piórka czerwonej cebulki polanej sosem tzatziki z dodatkiem przyprawy Galeo do sosu tzatziki - bo tylko ta przyprawa potrafi dobrze go podprawić

  • Gość: [Kamila] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Salatka z pieczonych ziemniaków: ziemniaki pieczemy najlepiej w całości. Jeśli są młode to polecam nie obierać ze skórki. Pieczemy w folii z dodatkiem masła, tymianku i rozmarynu.Gdy wystygną kroimy w kostkę , dodajemy pokrojonego ogórka małosolnego, cebulkę szalotkę, drobny szczypiorek i natkę pietruszki. Wszystko doprawiamy sosem jogurtowym ( sól, pieprz, suszony czosnek i świeży tymianek). Sos jogurtowy można oczywiście zastąpić oczywiście oliwą lub olejem rzepakowym. Polecam:)

  • Gość *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    A więc u nas klasyka się znudziła.... Proponuję coś co wpadnie niejednemu do gustu. Pyszne grilowe tosty z mięsem mielonym. A do tego przepyszny sos tzatziki oczywiście pomoże w tym firma Galeo. Jedząc pierwszy raz to danie na każdym robi wrażenie. A więc Grilowe tosty górą co do przepisu jest bardzo prosty. Na chleb tostowy wykładamy wcześniej przyprawione mięsko mielone przyprawione tak jak na kotlety mielone z cebulka każdy wedle uznania. Tak przygotowane tosty pieczemy na ruszcie grilla z dwóch stron. Sos tzatziki: jogurt ogórek starty na tarce, czosnek + przyprawa.

  • Gość: [abortnik-89] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    A więc u nas klasyka się znudziła.... Proponuję coś co wpadnie niejednemu do gustu. Pyszne grilowe tosty z mięsem mielonym. A do tego przepyszny sos tzatziki oczywiście pomoże w tym firma Galeo. Jedząc pierwszy raz to danie na każdym robi wrażenie. A więc Grilowe tosty górą co do przepisu jest bardzo prosty. Na chleb tostowy wykładamy wcześniej przyprawione mięsko mielone przyprawione tak jak na kotlety mielone z cebulka każdy wedle uznania. Tak przygotowane tosty pieczemy na ruszcie grilla z dwóch stron. Sos tzatziki: jogurt ogórek starty na tarce, czosnek + przyprawa.

  • Gość: [nikajaz] 85.190.234.*

    A u mnie ostatnio królują ryby. Może być łosoś, doradca, pstrąg. Rybę posypuję przyprawą grupową klasyczną (w przypadku całej ryby do środka jeszcze cytryna i koper), zamykam w kartce do grillowania ryb i na ruszt. Do tego coś może banalnego ale jakże pysznego, grillowane w papilotach warzywa. Z goli aluminiowej robię kieszonkowe do środka daje warzywa pocięte w grubą kostkę - młoda marchewke, pietruszka, cukinia, ziemniak, kabaczek papryka, może być pieczarka i co nam innego wpadnie w rękę. Posypuję delikatnie przyprawą grupową i skrapiamy oliwą, kieszonkowe zamykam ściśle i na ruszt. Do warzywek idealnie pasuje sos tzatziki oczywiście na bazie przyprawy do sosu.
    nikajaz@wp.pl

  • Gość: [4katie] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Moja propozycja konkursowa to "grillowane cycki z kurczaka a'la gyros, ziemniaki w łupinkach i warzywne szaszłyki z sosem tzatziki'
    Składniki:
    1 szt. podwójna pierś z kurczaka
    10 ziemniaków
    3 kolorowe papryki
    2 cebule
    0,5 kg pieczarek średnich lub małych
    (opcjonalnie) 1 młoda mała cukinia
    1 jogurt naturalny typu greckiego
    1 duży ogórek lub dwa mniejsze
    dodatkowo:
    masło
    czosnek główka
    oliwa z oliwek
    koperek
    musztarda stołowa Galeo
    patyczki do szaszłyków
    folia aluminiowa
    tacki grillowe
    przyprawy:
    przyprawa do kurczaka Galeo
    przyprawa do kebaba i gyrosa Galeo
    papryka słodka Galeo
    przyprawa do szaszłyków Galeo
    przyprawa do ziemniaków Galeo
    przyprawa grill klasyczny/ ognisty wg uznania
    przyprawa do sałatek Galeo
    przyprawa do sosu tzatziki Galeo
    sól czosnkowa Galeo
    pieprz czarny Galeo
    PRZYGOTOWANIE:
    CYCKI:
    Pierś z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Oczyścić z włókien. Naciąć każdą pierś w formę kieszonki. Kieszonki natrzeć od środka ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, położyć wiórek z masła i zamknąć. Każdą kieszonkę posmarować dookoła oliwą z oliwek wymieszaną z łyżeczką musztardy stołowej Galeo, włożyć do miseczki i natrzeć przyprawą do kurczaka Galeo, przyprawą do kebaba i gyrosa Galeo oraz papryką słodka Galeo według uznania. Tak przygotowane piersi przykryć i włożyć do lodówki na minimum 1 godz. przed planowanym grillowaniem jednak najlepiej marynować je przez całą noc. Tuż przed grillowaniem wyjąć piersi z lodówki i każdą z osobna dokładnie zawinąć w folię aluminiową tworząc szczelną torebkę albo użyć gotowych. Tak przygotowana pierś nadaje się do grillowania na grillach elektrycznych, gazowych, węglowych, a w razie załamania pogody lub gdy goście okazali się być wegetarianami :) do pieczenia w piekarniku- obiad na drugi dzień :)
    ZIEMNIAKI:
    Ziemniaki średniej wielkości dokładnie wyszorować pod ciepłą bieżącą wodą. NIE OBIERAĆ. Krótko gotować w osolonej wodzie. Odsączyć i lekko przestudzić. Masło utrzeć z solą czosnkową, pieprzem czarnym, przyprawą do ziemniaków i ząbkiem czosnku na jednolitą masę. Każdego ziemniaka ułożyć na kawałku foli aluminiowej, naciąć na krzyż do środka łyżeczką nałożyć utarte z przyprawami masełko (ok. 1/3 łyżeczki do herbaty na jednego ziemniaka) i zawinąć. Piec do miękkości pod rusztem- w żarze. Gotowe mają smak pieczonych ziemniaków z ogniska. Tak tych samych, które zaspokajały największy wilczy apetyt w dzieciństwie :).
    SZASZŁYKI:
    Papryki dokładnie umyć, osuszyć, przekroić, wydrążyć z ziaren i pokroić w większą kostkę. Pieczarki umyć i osuszyć- większe przekroić na dwie lub cztery części. Cebulkę obrać i pokroić na ćwiartki. Opcjonalnie młodą cukinię umyć, przekroić, wydrążyć z gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa nadziewać naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Gotowe szaszłyki ułożyć na tacce, przesmarować pędzelkiem oliwą z oliwek i obsypać je przyprawą do szaszłyków Galeo, przyprawą grill klasyczny/ ognisty wg uznania. Szaszłyki można też obsypać na sucho bez smarowania ich wcześniej oliwą. Piec na ruszcie na aluminiowej tacce, aż warzywa zmiękną.
    SOS TZATZIKI;
    Ogórek/-ki dokładnie umyć i osuszyć. Zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Przełożyć do miski. Posolić i odstawić na 10 min aż zmięknie i puści sok. Po tym czasie odlać sok, delikatnie odciskając miąższ i z powrotem przełożyć do miski. Do ogórka przełóż jogurt typu greckiego. Zamieszaj. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekany drobno koperek. Dopraw przyprawą do sosu tzatziki Galeo wg zaleceń producenta i do smaku solą, pieprzem. Opcjonalnie możesz również użyć przyprawy do sałatek Galeo. Jeżeli wolisz wyraziste smaki możesz dodać do sosu także odrobinę soku z cytryny lub/-i kroplę oliwy z oliwek. Tak przygotowany sos należy schłodzić w lodówce i wyciągnąć tuż przed podaniem gdy cycki i ziemniaki będą gotowe.
    Smacznego i polecam serdecznie spróbować. To nasz coroczny mistrzowski przepis na otwarcie sezonu grillowego. Jeszcze się taki nie znalazł co by takich pyszności odmówił:).

  • Gość: [czerybka] *.cm-6-3b.dynamic.ziggo.nl

    Moją propzycją na grilla są młode ziemnaczki w boczku. Przepis banalnie prosty ale każdemu smakuje. Ziemniaczki wstępnie gotujemy (aby były pół twarde) po odcedzeniu posypujemy przyprawą Galeo grill ognisty oraz koperkiem. Dodajemy troszkę masła. Każdego ziemniaczka zawijamy w plasterek boczku, spinamy wykałaczką. Pieczemy na grillu, aż boczek się zarumieni a ziemnaki będą miękkie. Smacznego!!
    anja_21@o2.pl

  • oluus90

    Szaszłyk a'la Tropicana!

    Soczyste, doprawione mieszanką Grill klasyczny kawałki kurczaka, przełożone boczkiem i pomidorkami cherry. Niespodzianką natomiast są plasterki słodkiego banana dla przełamania smaku, a wszystko obsypane szczyptą curry ;) podawać obowiązkowo z grillowaną fetą lub czosnkowym sosem tzatziki!

  • Gość: [pompolina] *.apus-net.pl

    Moją propozycją na grilla są faszerowane pieczarki z kaszanką. Kaszankę podsmażam z cebulką, aby nabrała smaku doprawiam ją przyprawą Galeo Grill Ognisty. Pieczarki obieram ze skórki, lekko wydrążam środki i posypuję lekko pieczarki przyprawą Galeo Grill Klasyczny. Pieczarki faszeruję kaszanką i zapiekam na grillu do miękkości. Można je podać z sosem tzatziki, do którego używam przyprawy Galeo do tzatzików, jogurtu greckiego, startego ogórka, czosnku i kopru. SMACZNEGO.

  • Gość: [Agata Bebe] *.zvid.net

    Uwielbiam gotować ale grillować jeszcze bardziej. Ostatnio wszyscy zachwycali się moimi szaszłykami. Na grilla przygotowałam:
    HAWAJSKIE "SZAŁSZYKI" :)
    -piersi z kurczaka (ilość według uznania)
    -1 opakowanie GRILL KLASYCZNY Galeo
    -1 duży jogurt naturalny
    -ananas świeży lub z puszki (ja użyłam świeżego)

    Jogurt wymieszałam z przyprawą GRILL KLASYCZNY Galeo, piersi pokroiłam w duże kostki i wrzuciłam do jogurtu-wymieszałam. Odstawiłam do lodówki na noc. Przed grillem kurczaka nabijałam na patyczki do szaszłyków przekładając pokrojonym w kostkę ananasem. Pilnujemy aby nie przesmażyć szaszłyków o wtedy mięso będzie za suche.
    Szaszłyki były pyszne. Następnym razem do jogurtu dodam jeszcze mleczka kokosowego i soku z limonki - ciekawe jak wyjdzie.

    Przygotowałam również złociste bagietki z masłem ziołowym
    Bagietki przekroiłam wzdłuż a potem na pół.
    Miękkie masło wymieszałam z przyprawą do sosu TZATZIKI Galeo
    Jeszcze ciepłe złociste bagietki smaruję masłem i zajadam do szaszłyków

    SMACZNEGO!!

  • Gość: [nikajaz] *.maxnet.net.pl

    Pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami

    Wołowina
    Przyprawa do szaszłyków
    boczek wędzony
    papryka zielona, żółta, czerwona
    czerwona cebula
    syrop klonowy
    musztarda ostra
    sos sojowy
    olej
    Mięso osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w cienkie, długie paski. Papryki oraz boczek pokrój w kostkę 2x2 cm. Cebule w ósemki
    W miseczce wymieszaj przyprawę do szaszłyków, syrop klonowy, musztardę, sos sojowy, olej. Powstałą marynatą posmaruj paski mięsa.
    Paski mięsa nabijaj na patyki w tzw. wężyka na przemian z boczkiem oraz warzywami.
    Szaszłyki układaj na rozgrzanym grillu i smaż 5-8 minut obracają co chwilę
    Do szaszłyków świetnie pasuje sos tzatziki

    nikajaz@wp.pl

  • Gość: [nikajaz] *.maxnet.net.pl

    A i jeszcze wypróbowane ostatnio genialne szaszłyki

    Szaszłyki Świnka z jabłkiem :)
    Polędwiczka wieprzowa
    Jabłko zielone
    Cebula czerwona
    Przyprawa do szaszłyków
    Ketchup łagodny
    Mięso oczyść z błon i pokrój na mniejsze kawałki wielkości ćwiartki cebuli.
    Cebulę pokrój na ćwiartki. Jabłka pokrój w podobnej wielkości kawałki wraz ze skórą, ale bez pestek.
    Przyprawę do szaszłyków wymieszaj z ketchupem i w takiej mieszance zamarynuj mięso na 20 minut.

    nikajaz@wp.pl

  • Gość: [nikajaz] *.maxnet.net.pl

    że bataty są pyszne wiedzą wszyscy ale że świetne są tez z grilla to już nie koniecznie - ostatnio miałam okazje spróbować szaszłyków z batatem, przepis dostałam więc się dzielę

    Szaszłyki drobiowe z batatami i cukinią
    mięso z piersi kurczaka lub indyka
    1-2 bataty
    cukinia
    marynata: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka przyprawy grillowej do szaszłyków

    Wymieszać wszystkie składniki na marynatę. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą i odstawić na kilka godzin do lodówki.
    Cukinię pokroić w paski.
    Bataty obrać i pokroić w kostkę, (lekko obgotować wówczas szybciej się ugrilują.)
    Nabijać na patyczki składniki szaszłyków (na przemian). Grilować często obracając
    Podawać z sosem tzatziki

  • Gość: [dzusti] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Greckie kleftiko z grilla ?Czemu nie ?
    To alternatywa do naszych polskich pieczonek,pieczoków,kociołka w moim wydaniu-wakacyjny przebój ogniska lub grilla:-)
    Potrzebne ( w zależności od kociołka -moj jest średni)
    Wieprzowina lub baranina (ok 0,5kg
    4-5 ziemniaków
    2-3 marchewki
    2-3 cebule
    Fasolka szparagowa ( 0,5 kg)
    2 Pomidory
    Ser feta
    Czosnek
    Sól,pieprz,papryka,swiezy rozmaryn i oregano
    Oliwa
    Przyprawa Galileo- Grill klasyczny do peklowania mięsa
    Marynujemy mięso pokrojone w kostkę
    Resztę produktów kroimy w sporą kostkę( malutki,młode ziemniaki myjemy i zostawiamy w całości)
    Wszystko mieszamy z przyprawami i oliwą
    Kociołek smarujemy tłuszczem,wrzucamy do niego wymieszane produkty zamykamy szczelnie ...i na ogień!
    ( ma być ciepło a nie żywy ogień bo potrawa sie przypali)
    Feeria zapachów i niebo w gębie!
    Polecam:-)









  • Gość: [dzusti] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Drugi mój przepis to ekspresowy chłodnik z botwinki z przyprawą tzatziki z Galileo.Chlodnik jest tak gesty ze moze być traktowany jak sałatka lub sos do mięs.
    Kupuje
    gotowane tarte buraki
    Duuuużo kopru
    Jogurt grecki
    Czosnek
    Sól ,pieprz, liść laurowy ziele angielskie

    ( jak macie dużo gości to wszystko razy 2;-)

    Buraczki wrzucasz do znikomej części wody i obgotowujesz z przyprawami.
    Chłodzisz
    Dodajesz jogurt grecki wymieszany z przyprawą Galileo zgodnie z przepisem na opakowaniu
    Dorzucasz posiekany koper (dużo kopru!),czosnek,doprawiamy do smaku
    Odstawisz do lodówki aż sie "przegryzie" ja najcześciej kilka godzin przed grillem ,ale i tak najlepszy smak jest następnego dnia.
    Podajesz posypując jeszcze koperkiem dla kontrastu
    Nieziemski kolor
    Nieziemski smak
    Puste miseczki i zachwyt-gwarantowany :-)

  • kasia31310

    Jak grill to żeberka :) Chcę przedstawić rewelacyjny przepis na wspaniałe,aromatyczne i wręcz rozpływające się w ustach żeberka

    SKŁADNIKI

    -około 1-1,2 kg żeberek wieprzowych (paski)
    -przyprawa Galeo Grill klasyczny do mięs,ryb i warzyw

    MARYNATA

    -5 łyżek ketchupu łagodnego (jak lubicie dania pikantne-można dać pikantny)
    -3 łyżki miodu
    -3 łyżki musztardy sarepskiej
    -3 średnie ząbki czosnku
    -125 ml oleju rzepakowego
    -łyżeczka ziół prowansalskich Galeo
    -płaska łyżeczka słodkiej papryki Galeo
    -sól i pieprz do smaku

    Żeberka kroimy na kawałki i posypujemy przyprawą Galeo-obtaczamy je tak by były całe pokryte przyprawą.

    Następnie przygotowujemy marynatę. Miód podgrzewamy by był płynny, następnie dodajemy do niego musztardę, przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, dodajemy ketchup, olej, zioła, paprykę, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie mieszamy.
    Następnie żeberka przekładamy do dużej miski i polewamy marynatą, obtaczamy każdy kawałek dokładnie w marynacie, miskę zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na noc lub na kilka godzin.
    Następnie pieczemy je na grillu lub w piekarniku na złocisty kolor.
    Są rewelacyjne,aromatyczne i na każdym rodzinnym grillu znikają jako pierwsze
    Polecam

  • Gość: [Monika Och] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jabłka z kaszanką
    1 kg jabłek
    40 dkg. Kaszanki
    łyżka przyprawy grill klasyczny Galeo
    Kaszankę wymieszać z przyprawą do grilla i odstawić.
    Jabłka umyć i odkroić wierzch, wydrążyć środki. Napełnić kaszanką i przykryć odkrojonym wierzchem. Zawinąć w folię aluminiową i piec kilka minut na grillu.
    Zamiast jabłek można użyć pomidorów.

  • Gość: [Monika Och] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Szaszłykowe gofry z kurczakiem i sosem tzatziki

    pierś z kurczaka
    łyżka przyprawy do szaszłyków Galeo
    2 łyżki oleju


    Składniki na ciasto:

    1,5 szkl. mąki

    2 jajka

    2 serki naturalne ( 2 łyżki do ciasta a pozostała część na wierz)

    190 ml jogurtu naturalnego

    3 łyżki oleju

    pół łyżeczki soli

    łyżka cukru

    pieprz



    Pierś w kurczaka pokroić w paski, obtaczać w przyprawi i polać olejem i upiec na grilu . Każdy kawałek kurczak nadziać na duży patyk od szaszłyków.
    Jajka zmiksować z solą, cukrem i pieprzem, dodać jogurt i serek. Następnie dosypać mąkę a na koniec wlać olej. Wszystko razem zmiksować.
    Gofrownicę rozgrzać. Na jednego gofra położyć po dwa kawałki mięsa i zalać ciastem. Smażyć aż gofry będą rumiane. Po wyjęciu gofra przekroić na pół.
    Serek wymieszać z przyprawą tzatziki i położyć na wierzch gofra. Ostatnio hit grilla.

  • Gość: [Magdalena F.] *.plus.com

    Moje popisowe danie...szaszłyki z kurczaka i warzywami.
    Filety z kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do marynaty. Marynata...2 łyżki powidla sliwkowego, 2 łyżki oliwy z oliwke, 2 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, przyprawa do kurczaka. Na patyczki nabijamy na przemian. ..kurczaka, papryke, pieczarki. Gotowe szaszłyki posypujemy delikatnie przyprawa grillowa. Do takich szaszłyków robie sos...jogurt naturalny i przyprawa tzatziki. Całość smakuje wyśmienicie :)
    A na deser proponuje. ..ananasa pokroić w paski polać miodem, posypać odrobina cynamonu i cukru waniliowego, zawinąć w folię i grillowa ,)

  • Gość: [Anna Mochocka] *.c-plus.pl

    Polecam swoja karkówkę w musztardzie. Mięso dzięki marynacie z przyprawą Galeo zyskuje świetny smak, jest miękkie i soczyste. Składniki: 1 kg karkówki, 3 łyżki musztardy delikatesowej, 2 łyżki miodu, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka ostrej mielonej papryki, 2 ząbki czosnku, pieprz czarny mielony,2 łyżeczki przyprawy Grill klasyczny Galeo.
    Przygotowanie
    Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Musztardę wymieszać z miodem, oliwą, dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso dokładnie obtoczyć z każdej strony w marynacie,ułożyć w misce, odstawić do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie smażyć na grillu 15 - 20 minut, co jakiś czas odwracając.

  • Gość: [Beacia1978] *.adsl.inetia.pl

    Lato to czas kulinarnych szaleństw. Bogactwo świeżych aromatycznych składników i gorące Słońce, które swymi promieniami muska skórę i dodaje radości życiu. A jak człowiek radosny, to ma ochotę zjeść coś pysznego, by radość stała się jeszcze
    większa. W kuchni cenię sobie surowce najwyższej jakości, bo tylko z takich: świeżych, czystych, aromatycznych składników można wyczarować danie, które zachwyci podniebienia. Ale samo danie, przygotowane z najlepszych
    składników jest trochę smutne. A radość takiemu daniu zawsze przynoszą przyprawy. Dopełniają smak aromatem i uwodzą podniebienia.
    Dlatego danie, które polecam, to

    Aromatyczny boczek z grilla

    To typowe, grillowe, letnie danie, które cieszy się na moich letnich spotkaniach ogromną popularnością.
    2 kg boczku kroimy na plastry, rozbijamy je dodatkowo jak na kotlety schabowe. Gotowe kawałki marynujemy w 1/4 szklanki oleju,
    2 łyżkach musztardy francuskiej, 2 łyżkach musztardy miodowej,soku z cytryny, odrobinie cukru, miodu i soli oraz w przyprawie GRILL KLASYCZNY GALEO.
    Tak przygotowane mięso odkładamy na co najmniej 12 godzin i grillujemy z każdej strony po ok. 10 minut. Z mięsa wytapia się tłuszcz, więc staje się mniej kaloryczne, a niesamowity aromat jeszcze się wzmaga. A podane z grillowaną cukinią i grzankami... Po prostu niebo w gębie!

  • Gość: [Nulek] *.play-internet.pl

    GRILLOWANA PAPRYKA
    WE WŁOSKICH KOLORACH

    Składniki:

    2 dorodne czerwone papryki
    1/2 szklanki oliwy
    ulubione przyprawy: sól, pieprz, chili, imbir, gałka muszkatołowa, tymianek, bazylia
    2 łyżki miodu
    1/2 opakowania szynki parmeńskiej
    1/2 opakowania serka ziołowego
    kilka liści rukoli

    Przygotowanie:

    Z oliwy i przypraw oraz miodu przyrządzamy marynatę.
    Paprykę myjemy, kroimy na niewielkie kawałki, pozbywając się gniazd nasiennych.
    Marynujemy 2-3 godziny (można dłużej).

    Grillujemy na niewielkim ogniu z obu stron po kilkanaście-kilkadzieścia minut - aż zmięknie.
    Podajemy z serkiem, rukolą i szynką parmeńską. Załączam zdjęcie poglądowe. :)

    zapodaj.net/90b06a30d3742.jpg.html

    Smacznego!

    Pozdrawiam!
    anulawawrzyniak[at]gmail.com

  • Gość: [Mika83] 82.177.94.*

    A moi goście na grillu uwielbiają moje bułki:
    - 50 gram ziaren pszenicy - zmielić
    - 450 gram mąki pszennej
    - 150 gram wody
    - 70 gram ciepłego mleka
    - 1 łyżeczka soli
    - 40 gram oliwy
    - 20 gram drożdży

    Do posmarowania roztrzepane jajko i ewentualnie ulubione ziarenka do posypania bułek.

    Wszystkie składniki ciasta zagniatam. Wyrabiam ok. 6 bułek. Kształty wg fantazji:)
    Odstawiam na ok 0,5 h do wyrośnięcia. Przed wsadzeniem do nagrzanego do 200 st piekarnika smaruję jajkiem i posypuję ziarenkami. Piekę na ustawieniach góra dół, od 30-40 min w zależności od piekarnika. Bułeczki można zjadać jeszcze ciepłe. Fantastycznie pasują do sosu tzatziki;)
    Smacznego!

  • Gość: [Ewelina Pędzikowska] *.mpcnet.pl

    Drobiowe szaszłyki z kolorową papryką i kolbami kukurydzy

    Warzywno - drobiowe szaszłyki to świetna propozycja dla fanów kurczaka, który w połączeniu ze świeżymi, kolorowymi warzywami smakuje rewelacyjnie.

    Składniki:
    600g fileta z kurczaka
    2 kolby kukurydzy
    1 zielona papryka
    1 czerwona papryka
    2 cebule czerwone
    przyprawa do szaszłyków
    sól
    pieprz

    Wykonanie:
    1. Filet z kurczaka umyć, pokroić na 30 kawałków, oprószyć przyprawą
    do szaszłyków. Odstawić na około 20minut.
    2. Czerwoną i zieloną paprykę pokroić na 10 kawałków.
    3. Cebulę obrać i pokroić na 10 plastrów.
    4. Kolby kukurydzy, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie wystudzić i pokroić na 15 kawałków o grubości 1-1,5cm.
    5. Składniki nabijać na patyki do szaszłyków według kolejności:
    kukurydza, filet, cebula czerwona, filet, zielona papryka, czerwona papryka, filet, kukurydza, filet, czerwona papryka, zielona papryka, filet, cebula czerwona, filet, kukurydza.
    6. Gotowe szaszłyki posypać przyprawą do szaszłykó i grillować na grillu
    ze wszystkich stron aż będą upieczone.

    linka2107.88@o2.pl

  • Gość: [Patrycja] *.dynamic.mm.pl

    Najbardziej lubię organizować dla przyjaciół takiego grilla, którego atmosfera jest bardzo luźna - wtedy najprościej jest, kiedy każdy sam komponuje sobie swoje danie w chlebku pita.

    Składniki na 8 porcji:
    2 małe piersi z kurczaka
    przyprawa Galeo grill klasyczny - 1 łyżka
    1/4 łyżeczki cynamonu
    4 łyżki oleju rzepakowego
    Piersi marynujemy w przyprawie Galeo, cynamonie i oleju przez godzinę. Wrzucamy na rozgrzany grill, smażymy. Zdejmujemy z grilla, lekko studzimy, kroimy na kawałki.

    1 mała cukinia
    1 czerwona papryka
    2 łyżki oleju
    przyprawa Galeo do szaszłyków
    Cukinię kroimy na półplasterki a paprykę w kawałki. Mieszamy warzywa z olejem i przyprawą, nadziewamy na szpadki i grillujemy. Lekko studzimy, ściągamy z patyczków.

    pół główki sałaty lodowej
    2 pomidory
    mały ogórek
    mała cebula
    Sałatę szatkujemy, pomidory i ogórek kroimy w półplasterki, cebulę w cienkie piórka i układamy na talerzu.

    kubek jogurtu naturalnego
    przyprawa Tzatziki Galeo
    ząbek czosnku
    mały ogórek
    Ogórek obieramy i ścieramy na tarce, lekko odsączamy, dodajemy roztarty ząbek czosnku i mieszamy z jogurtem i przyprawą.

    4 chlebki pita (8 połówek)
    Chlebki grillujemy i przekrawamy na połówki.

    Każdy gość może nałożyć sobie do swojego chlebka taką ilość mięsa, warzyw i sosu jaką najbardziej lubi.

  • Gość: [Monika Och] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Grillowane Hamburgery
    8 bułek do hamburgerów
    8 liści sałaty
    8 krążków dużej czerwonej cebuli
    8 plastrów pomidora
    16 plasterków świeżego ogórka
    8 plastrów żółtego sera topionego
    kg mięsa mielonego
    przyprawa grill klasyczny Galeo
    sól, pieprz
    20 dkg startej na dużych oczkach cukinii
    majonez
    2 korniszony
    cebulka
    Mięso mieszamy z przyprawami i cukinią. Formujemy kotlety ok 1 cm grubości i wielkości takiej jak bułka. Grillujemy z obu stron.
    Bułkę kroimy na pół i również układamy na ruszcie i delikatnie grillujemy z obu stron.
    Układamy hamburgera: dół bułki smarujemy sosem( majonez wymieszany z korniszonem i cebulką oraz sól i pieprz), kładziemy sałatę, krążek cebuli, kotleta, ser, plaster pomidora i 2 plasterki ogórka, smarujemy sosem i wierzch bułki. Smacznego.

  • Gość: [nattula] *.zkm.pl

    Dań na grilla jest wiele,
    Każdy je lubi i sobie ceni.
    Najlepsze są pyszne szaszłyki z warzywami,
    które zajadamy ze znajomymi.
    Każdego lata,
    a nawet już wiosną,
    myślę jak przyprawię tym razem szaszłyczki
    A przyprawy Galeo nadałyby się do tego idealnie :)

  • Gość: [Dagmara Bandzarewicz] *.ipv4.supernova.orange.pl

    Moja propozycja na grilla jest pyszna:
    - ziemniaki nacinamy do okoła na patyczku do szaszłyków posypujemy przyprawą grill ognisty i polewamy oliwą i pieczemy na grillu
    -salatka z kalafiora, kalafiora gotujemy 2 minuty i dzielimy na różyczki, doprawiamy pęczkiem posiekanego koperku i sosem tzatziki
    - szaszłyki z piersi indyka z warzywami. Mięso kroimy na kawałki marynujac je w przyprawia do szaszłyków oraz jogurcie naturalnym. Kroimy cukinię paprykę i cebulę a następnie nadziewamy na patyki naprzemiennie mięso i warzywa. Grilulujemy. Życzę smacznego:-)

  • monisia8585

    Moją propozycją to:
    Szaszłyki z krewetek marynowanych w mleczku kokosowym, z curry, imbirem i chilli, nadziane wraz ze świeżymi kostkami ananasa. Posypane przyprawą do szaszłyków marki "Galeo".
    Grilowane krótko tak aby krewetki nie zrobił się "gumowe"
    Na koniec posypane świeżą kolendrą :)

  • Gość: [Justyna Binczewska] *.play-internet.pl

    Na grilla szaszłyki muszą być obowiązkowo u mnie lżejsze i nieco inne. Mianowicie wątróbka drobiow opruszona przyprawą do szaszłylow owinięte wędzony boczkiem do tego na przemian pieczarki i cebulka. Mniam!

  • Gość: [Angelika] *.centertel.pl

    Danie idealne na grilla ale w przypadku niepogody możemy zadowolić się pysznymi szaszłykami z piekarnika.

    Składniki:
    300 gram filetu z łososia
    1 cukinia
    1 papryka
    2 małe cebule
    sól, pieprz, oliwa
    Przyprawa do szaszłyków

    Przygotowanie:
    Z łososia odcinamy skórę, kroimy go w kostkę średniej wielkości. W podobne kawałki kroimy pozostałe warzywa, ja pokroiłam w krążki cukinie,cebulę i w kostkę paprykę. Marynujemy wszystko w soli, pieprzu i przyprawia do grilla. Ostawiamy na 1-2 h.
    Po tym nadziewamy na patyki do szaszłyków wcześniej namoczone w wodzie. Pieczemy. Takie szaszłyki serwujemy z dipami czosnkowym, ziołowym, i paprykowo pomidorowym. Do tego letnia sałatka i grzanki.
    angelika.kasiak@gmail.com

  • Gość: [Eve19d] *.static.ip.netia.com.pl

    A ja proponuję wątróbkę z cebulką i jabłkiem prosto z grilla doprawione ostra i wyrazista przyprawą Galeo. Oczyszczone drobiowe wątróbki kroję w kosteczkę, dodaje podsmażoną na maśle cebulkę (talarki) razem z jabłkiem pokrojonym w kosteczkę. Porcjuje, delkatnie doprawiam przyprawa galeo i zawijam w folię aluminiową. Piekę na rozgrzanym grillu az watrobka bedzie dobra.

  • Gość: [MagdaKru] *.net.hawetelekom.pl

    Ja bym przygotowała iście grecką ucztę! Na pierwszy rzut poszłyby kofty wieprzowo-wołowe z dodatkiem przyprawy Galeo grill klasyczny, co podczas grillowania podkreśliłoby wszystkie aromaty. A do tego oczywiście nie może zabraknąć sosu tzatziki, który powstałby dzięki Galeo przyprawa do sosu tzatziki. Do tego kilka warzyw prostu z rusztu obsypanych delikatnie (ponownie) przyprawą Galeo grill klasyczny. Mmmm,to dopiero uczta! Za pomocą kilku prostym składnikom i przyprawom można stworzyć greckie dania, w ogóle nigdzie nie wyjeżdżając! To jest dopiero rarytas :)

  • Gość: [dzist] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Szaszłyki a'la Kofty podane z sosem jogurtowym oraz grillowanymi warzywami.
    Kofty:
    300g mielonej wołowiny
    200g mielonej wieprzowiny (może być również cielęcina lub jagnięcina)
    1 jajko
    2-3 łyżki bułki tartej
    2 ząbki czosnku
    pół łyżeczki grubo mielonego pieprzu
    1 łyżeczka suszonej kolendry lub pół pęczka świeżej
    1 łyżka przyprawy do szaszłyków Galeo
    pół łyżeczki pieprzu cayenne
    1 łyżeczka soku z cytryny
    sól do smaku
    patyki do szaszłyków
    Wszystkie składniki mieszamy razem w misce. Masę nabijamy na patyczki i formujemy podłużny ok 2 cm grubości szaszłyk 2/3 długości patyczka. Grillujemy do zrumienienia.
    Sos
    1 jogurt grecki 400ml
    2 ząbki czosnku
    ok 10-15 listków świeżej mięty
    2 łyżeczki soku z cytryny
    1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
    1 łyżeczka przyprawy do tzatzyków Galeo
    sól do smaku
    Wszystkie składniki sosu mieszamy w misce. Doprawiamy do smaku. Na górze kładziemy odrobinę swieżej mięty.
    Warzywa grillowane
    3 papryki każda w innym kolorze
    1 cukinia
    1 mały bakłażan
    1 czerwona cebula
    100g sera feta
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
    1 łyżka przyprawy klasycznej do grilla Galeo
    Warzywa kroimy w grubą kostkę, mieszamy z przyprawami oraz olejem. Przekładamy na tackę do grillowania i trzymamy na grillu aż do miękkości, ok 20min. Pod koniec posypujemy serem feta i trzymamy na grillu jeszcze ok 5 min wcześniej przykrywając górę folią aluminiową.
    Zapraszamy przyjaciół i cieszymy się smakiem pysznej grillowanej kolacji. Mnaim!
    Smacznego :-)

  • Gość: [Katarzyna Musiał] *.k2media.com.pl

    NACINANE ZIEMNIAKI Z WĘDZONYM BOCZKIEM I ZIOŁAMI Z GRILLA Z SOSEM TZATZIKI

    Wspaniałe i niezwykle aromatyczne i proste danie na grilla
    Wygląda pięknie,i jeszcze lepiej smakuje
    Mowa o ziemniakach pieczonych z wędzonym boczkiem i ziołami,podanych z sosem Tzatziki z przyprawą Galeo do sosu Tzatziki

    SKŁADNIKI

    4 duże podłużne ziemniaki
    masło
    8 plasterków wędzonego boczku
    zioła prowansalskie Galeo
    sól,pieprz

    SOS

    duży jogurt grecki
    ogórek świeży
    czosnek 1 ząbek
    przyprawa do sosu tzatziki Galeo


    1. Ziemniaki dokładnie umyj i osusz
    2. Natnij ziemniaki tak jak do ziemniaków po szwedzku czyli cienko i nie do końca
    3. w szpary daj kawałki boczku i masło (naprzemiennie) całość posyp ziołami prowansalskimi i solą oraz pieprzem.
    4. ziemniaki zawiń w folie aluminiową i piecz na grillu do miękkości.
    5. SOS ogórka zetrzyj,czosnek zmiażdż ,dodaj jogurt i przyprawę Galeo.
    Podawaj z ziemniakami.








  • Gość: [Nulek Anula Wawrzyniak ] *.play-internet.pl

    Mój ukochany grillowy przysmak to papryka - kiedy rozgrzeje się i zmięknie, podbija podniebienia największych nawet niejadków! :) Dzielę się z Wami moją wielką, paprykową miłością! :)


    GRILLOWANA PAPRYKA
    WE WŁOSKICH KOLORACH

    Składniki:

    2 dorodne czerwone papryki
    1/2 szklanki oliwy
    ulubione przyprawy: sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, tymianek, bazylia oraz przyprawa Grill Ognisty GALEO
    2 łyżki miodu
    1/2 opakowania szynki parmeńskiej
    1/2 opakowania serka ziołowego
    kilka liści rukoli

    Przygotowanie:

    Z oliwy i przypraw oraz miodu przyrządzamy marynatę.
    Paprykę myjemy, kroimy na niewielkie kawałki, pozbywając się gniazd nasiennych.
    Marynujemy 2-3 godziny (można dłużej).

    Grillujemy na niewielkim ogniu z obu stron po kilkanaście-kilkadzieścia minut - aż zmięknie.
    Podajemy z serkiem, rukolą i szynką parmeńską. Załączam zdjęcie poglądowe. :)

    zapodaj.net/90b06a30d3742.jpg.html

    Smacznego!

    Pozdrawiam!
    anulawawrzyniak[at]gmail.com

  • Gość: [Nulek - Anula Wawrzyniak] *.play-internet.pl

    Owoce na grillu to dla mnie nie nowość, ale do tej pory poczynałam tak sobie głównie z bananami. Okazuje się, że arbuz z grilla też świetnie smakuje!

    ARBUZ Z GRILLA
    w doborowym towarzystwie

    Składniki:

    1/4 dojrzałego arbuza
    1 łyżeczka dobrej jakości oliwy o ładnym zapachu
    cynamon Galeo
    kardamon
    Grill Ognisty Galeo - odrobina

    kilka naleśników ze śniadania
    ulubiony dżem, krem lub inna masa (u mnie lemon curd, bo miałam akurat zapas)


    Grillowy ruszt smarujemy olejem. Rozpalamy grilla.
    Arbuza kroimy na plastry grubości ok. 1 cm.
    Pędzelkiem smarujemy go oliwą z obu stron i oprószamy przyprawami.

    Grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony.
    Podajemy w naleśniku z dżemem lub ulubionym kremem.

    Smacznego!

    A tu foto: zapodaj.net/c83581f3cc819.jpg.html

  • Gość: [Nulek - Anula Wawrzyniak] *.play-internet.pl

    SZASZŁYKI-SMAKOŁYKI

    Składniki:

    600 g łopatki lub karkówki bez kości albo innego nadającego się na grilla mięsa (polecam odważnym poliki wołowe albo łatę wołową, np. bawetę - pychota, choć brzmi groźnie...)
    200 g boczku wędzonego
    2-3 cebule (u mnie czerwona i biała)
    1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
    1 szklanka piwa (najlepiej ciemne, ale niekoniecznie)
    3 łyżki oliwy
    ulubione przyprawy Galeo (przyprawa do szaszłyków, pieprz, sól, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy, bazylia, czosnek, curry... pełna dowolność! ma być smacznie i tyle)
    do smaku: musztarda, keczup etc.

    Przygotowanie:

    Tu nie ma mowy o spontaniczności - trzeba się przygotować kilka godzin, a najlepiej dzień wcześniej. Z wina, piwa, oliwy i przypraw robimy marynatę (najlepiej w gęsiarce/brytfance/naczyniu żaroodpornym), w której ląduje mięso (nie boczek) pokrojony na spore kawałki (mniejsze mogą się rozpadać, a po co marnować mięcho...). Wkładamy to do lodówki na kilka godzin, niech się zmaceruje.

    Na 2 godziny przed grillowaniem naczynie z aromatyczną zawartością ląduje w piekarniku w temperaturze 100-110 stopni Celsjusza. Przez 60-80 minut mięso będzie się teraz dusić we własnych sokach i alkoholu, nabierając aromatu i wilgotności. Jeśli ktoś lubi cukinię, może ją dorzucić do puli - taka gorąca kąpiel też jej dobrze zrobi. :)

    Potem studzimy zawartość brytfanki i odsączamy na sicie lub cedzaku.

    Z tak przygotowanego mięsa sporządzamy szaszłyki, łącząc je z boczkiem i cebulą na specjalnych szaszłykowych kijkach lub szpilach.

    Grillujemy na małym ogniu, aż cebula i boczek dojdą do właściwego stanu (15-20 minut, nie za długo, bo się zwęgli, a zwęglone mięso jest rakotwórcze!).

    Podajemy z musztardą, keczupem, grillowanym chlebem i z czym dusza zapragnie. :) Takie szaszłyki - delikatne, wilgotne, aromatyczne - podbiją serce nawet największego smakosza! :)

    web.facebook.com/photo.php?fbid=10204434680454278&set=a.2214871418512.2129337.1449381022&type=3&theater

  • Gość: [Marta NG] *.centertel.pl

    Moim popisowym daniem z grilla są banany w bekonie. Banany (najlepiej zielonkawe) należy pokroić w ok 4-centymetrowe kawałki, wrzucić do 100 ml koniaku lub whisky z przyprawami (świetnie sprawdzi się tu marynata ognista). Owoce powinny marnować się po 5-10 minut z każdej strony. Po odsączeniu zawinąć każdy kawałek w plaster bekonu, spiąć wykałaczką i grillować na chrupko.

  • Gość: [Ewelina Pędzikowska] *.mpcnet.pl

    Grillowane ziemniaki otulone boczusiem

    Pieczone na ruszcie ziemniaki przesiąknięte smakiem aromatycznego, chrupiącego wędzonego boczku to świetny dodatek do grillowanego mięsa.

    Składniki:
    8szt młodych średnich ziemniaków
    8 plastrów wędzonego boczku
    przyprawa do grilla klasycznego Galeo
    oliwa z oliwek
    pieprz i sól

    Wykonanie:
    1. Młode ziemniaki dokładnie umyć, wyszorować.
    2. Ziemniaki skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem i oprószyć przyprawą
    do grilla klasycznego.
    3. Ziemniaki otulić boczkiem i każdy ziemniak owinąć w folię aluminiową.
    4. Ziemniaki grillować na grillu z każdej strony do miękkości.

    linka2107.88@o2.pl

  • Gość: [Mirka Wawrzyniak] *.play-internet.pl

    GRILLOWE DODATKI ZAMIAST SAŁATKI - CUKINIA I PAPRYKA

    Choć grill kojarzy się nam, zwykłym śmiertelnikom, głównie z przeróżnymi i pysznymi mięsiwami, to jednak warto też na ruszt wrzucić od czasu do czasu warzywa. Przedstawiam Wam mój ulubiony grillowy dodatek, który znakomicie uzupełnia smak kiełbasek czy karkówki - grillowaną cukinię i paprykę, które w połączeniu z serami okazują się bardzo smaczne!

    Potrzebne będą:

    1 duża cukinia
    2 papryki
    kilka plasterków sera żółtego
    1 mały pomidor (może być też pomidor koktajlowy)
    pół opakowania sera feta
    ok. 1 szklanki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
    przyprawy: Grill Klasyczny Galeo, czosnek, pieprz, sól, tymianek i bazylia

    Przygotowanie:

    Zaczynamy od zrobienia marynaty - w tym celu mieszamy sobie oliwę z przyprawami. W marynacie lądują następnie cukinia - pokrojona w równej grubości plastry - oraz papryka - pokrojona dla odmiany w łódeczki. Warzywa powinny się macerować co najmniej godzinę, można też przygotować je rano i wstawić w chłodne miejsce, żeby mogły nasiąknąć wspaniałym aromatem przypraw.

    Tuż przed grillowaniem odsączamy warzywa z nadmiaru oleju (żeby nie wywołać pożaru na grillu) np. na sitku lub papierowym ręczniku.
    Grillujemy cukinię i paprykę przez kilka minut, po obu stronach, aż zmiękną. Najlepiej przykryć wtedy grilla, żeby mocniej "chwyciły" aromat. Następnie na cukinię nakładamy po kawałku żółtego sera i pomidora, a do łódeczek z papryki po kilka kostek sera feta. Grillujemy jeszcze przez kilka minut, a potem wykładamy na talerze i cieszymy się ich wspaniałym smakiem - solo lub z pyszną kiełbaską. :)

    P.S. Jeśli po grillu zostanie kilka kawałków, można je zjeść później na zimno lub odgrzać w piekarniku - są równie dobre, sprawdziłam. I nic się nie zmarnuje. :D

    Pozdrawiam!
    wawrzyniakmirka[at]gmail.com

  • kasia31310

    Wspaniała cukinia z grilla z wędzonym boczkiem i farszem z kaszy gryczanej z pieczarkami-przepyszna

    SKŁADNIKI

    4 cukinie średniej wielkości
    250g pieczarek
    1 średnia cebula
    1 ząbek czosnku
    łyżka masła
    250g wędzonego boczku cienko pokrojonego
    100g (1 torebka) kaszy gryczanej ugotowanej według instrukcji
    100g koncentratu pomidorowego
    150g sera żółtego
    sól,pieprz
    przyprawa GALEO grill klasyczny



    Najpierw przygotowujemy farsz

    Pieczarki kroimy w kostkę,czosnek drobno siekamy,cebulkę również-
    smażymy na maśle. Do całości dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną,koncentrat. mieszamy,doprawiamy solą i pieprzem.


    Cukinie kroimy wzdłuż,wydrążamy środki tak by powstały łódki. Posypujemy je w środku przyprawą Galeo grill klasyczny,następnie dna wykładamy wędzonym boczkiem,na niego dajemy farsz. Następnie całość posypujemy startym żółtym serem.

    Pieczemy na grillu pod przykryciem do miękkości,około 20-30 minut,można też piec w piekarniku w naczyniu żaroodopornym.

    Cukinia jest syta,pyszna i bardzo ładnie wygląda. Polecam gorąco :)


    kasia31310@op.pl

  • Gość: [Gosc: Barbara Dobija] *.tvtom.pl

    MEKSYKANSKA SALATKA Z GRILOWANYM KURCZAKIEM I AWOKADO

    Tylko 487 kcalorii! Lekka i idealna na letnie upaly.

    Marynata/sos:
    - 2 lyzki soku z limonki
    - 1 lyzka miodu
    - 65 ml oliwy z oliwek
    - 1 rozgnieciony zabek czosnku
    - pieprz i sol do smaku

    Kurczak:
    - 2 piersi z kurczaka ok
    - przyprawa Galeo do grila ognistego lub klasycznego, w zaleznosci od upodoban

    Dodatkowo:
    -1 awokado pokrojone w kostke
    - 1 szklanka pokrojonych pomidorkow koktajlowych
    - pol czerwonej cubuli cienko pokrojonej w paski lub
    - mala puszka kukurydzy, kukurydze dac na sitko i oplukac
    - 1/4 kubka swiezej pokrojonej drobno kolendry
    - salata rzymska, pokroic w gruba kostke,

    Przygotowanie:
    1. Wymieszac w sloiku skladniki na marynate/sos, odlac polowe. Reszte pozostala w sloiku wlozyc do lodowki.
    Do odlanej czesci dodac 2 lyzeczki przyprawy Galeo i wymieszac.
    2. Natrzec przygotowana marynata piersi z kurczaka i przelozyc do worka z zapieciem. Marynowac w lodowce pomiedzy 30 min - a cala noca.
    3. Ugrilowac piersi z kurczaka i pokroic w paski.
    4. Dodac kolendre do sloika z sosem i wymieszac.
    5. Do miski dac awokado, kukurydze, pomidory, cebule i polac sosem. Delikatnie wymieszac.
    6. Salate rzymska pokrojona poukladac na duzym talerzu. Rozlozyc na wierzch salaty awokado, kukurydze, pomidorki i cebule, oraz pokrojone w paski piersi z kurczaka. Kurczaka mozna polac reszta sosu.
    7. Smacznego.


  • Gość: [Gosc: Barbara Dobija] *.tvtom.pl

    Szaszlyki z karkowki z grilla oraz lekka salatka z awokado.

    Skladniki na szaszlyki:
    - 700g karkowki
    - paczke przyprawy Galeo do szaszlykow
    - papryka kolorowa 3 sztuki
    - cebula czerwona 3 sztuki
    - boczek wedzony 200g
    -rozmaryn swiezy 2 galazki
    - olej rzepakowy

    1. Mieso pokroj w 4 cm kostke. W misce polacz przyprawe Galeo do szaszlykow z olejem i posiekanym drobno rozmarynem. Dodac pokrojone mieso i wymieszaj. Zafoliowac miske szczelnie oraz wstawic do lodowki na min 30 minut.
    2. Warzywa oraz boczek pokroj w kostke jak mieso.
    3. Natrzyj metalowe szpikulce oliwa. Nabijaj na przemian wszystkie warzywa z miesem i boczkiem.
    4. Grilluj, obracajac szaszlyki co kilka minut.
    5. Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami oraz salatka z awokado.

    Przepis na salatke z awokado:

    - caly swiezy ogorek, umyc
    - 3 sztuki awokado
    - 4 pomidory, umyc
    - pol czerwonej cebuli
    - pol peczka swiezej kolendry
    - sol, pieprz, oliwa z oliwek 2 lyzki
    -sok z 1 malej cytryny

    Ogorek pokroic ze skorka w polplasterki. Pokroic pomidory i awokado w kostke. Cebule w wiorki. Kolendre drobno. Przelozyc do miski i polac sokiem z cytryny. Doprawic sola i pieprzem, oraz oliwa. Delikatnie wymieszac.

    Goraco polecam. Smacznego.

  • Gość: [B.S] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Moje popisowe danie z grilla składa się z 3 elementów.

    1. Łódeczki świeżego mango owijamy szynką szwarcwaldzką i oprószamy ostrą papryką (Galeo). Układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy aż szynką będzie chrupiąca.

    2. Spore plastry polędwiczki wieprzowej cienko rozbijamy, nacieramy olejem, musztardą i oprószamy klasyczną przyprawą grillową (Galeo). Na środku układamy kilka piórek cebuli oraz wędzoną śliwkę. Zwijamy w roladkę i nabijamy na patyk do szaszłyków. Na każdym patyku umieszczamy po 3 roladki. Grillujemy do czasu aż mięso mocno się zarumieni.

    3. Ugotowane na półtwardo ziemniaki kroimy w grube plastry, nacieramy oliwą i obficie posypujemy przyprawą do ziemniaków i granulowanym czosnkiem (Galeo). Grillujemy do czasu aż na ziemniakach utworzy się chrupiąca, mocno przypieczona skórka.

    Do takiej kompozycji można też podać sałatę z winegretem lub inną lekką sałatkę.

  • Gość: [Ewa Rzepiela] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Dla mnie od niedawna grill jest przede wszystkim warzywny, wiec caly smak warzyw musi być idealnie podkreślony. Własne kompozycje nie zawsze zachwycają moje podniebienie, ale jestem pewna, ze użyta przyprawa do szaszłyków idealnie wyciągnie smak warzyw i idealnie je doprawi. Szaszłyki są zawsze u mnie z różnymi sosami, tzaziki do tej pory gościły u mnie na kanapce, ale z warzywami sprawdzi się doskonale! Chociaż na chwile, dzięki przyprawie będę mogła przenieść się myślami do dalekiej Grecji... warzywa jakie najchętniej jem w formie szaszłyków do bakłażany, cukinie, papryki, pieczarki. Moim hitem będą ziemniaki pieczone w ostrej przyprawie! Takiego palącego ziemniaka zawsze można zagryźć odpowiednio doprawionym warzywnym szaszłykiem, a całość zagryźć dobrze schłodzonym greckim sosem! Mniam, aż zrobiłam się głodna :-)

  • Gość: [Monika] *.centertel.pl

    Witam...

    Ze moj przyjsciel jest grekiem to nauczyl i pokazal mi tak wiele prostych i ltwych przepisow a smakuja super...np zwykly chlebek pomozyc na grilla i podpiec , zdjac i polac oliwa z oliwek i posypac oregano..albo zawinac w foli alzminiowwk serek feta z plastrami pomidora i czosnka polac oliwa i oregano i dobrze zawinac i na grill...do tego wasze tzazygi...i tak dalej....moglabym ksiazke napisac. Buziaki i powodzenia dla wszystkich

  • Gość: [RedNails] *.dynamic.gprs.plus.pl

    ...Gdy grill już przygasa,
    Ściągnięta kiełbasa,
    Karkówka zjedzona,
    Kromeczka zwęglona,
    Gdy węgiel się żarzy
    Nie trzeba już marzyć!
    Czas włożyć ziemniaki
    Do foliowej paki,
    Zostawić chwil parę
    Sam-na-sam z tym żarem,
    A ser śmietankowy,
    Galeo Tzatzikowy,
    I ogórek szklarniowy
    Wymieszać. Dip gotowy!
    W tym czasie ziemniaczki
    Mogą już wyjść z paczki,
    Czas obrać, wstudzić,
    Pakować do buzi!
    Najlepsze na świecie
    Ziemniaki w komplecie
    z Galeo sosikiem-
    Są MAJSTERSZTYKIEM!

  • Gość: [Paula G] *.static.sl-net.pl

    Danie z grilla dla osób, które chcą poszaleć w plenerze jednak są FIT:

    "Faszerowane papryki"

    -3 duże czerowne papryki (przecinamy "główki" i wyciągamy pestki)
    -ugotowana kasza jęczmienna podsmażona delikatnie na oliwie z dodatkiem przyprawy "tzatziyki" od Galeo
    -1 duży filet z kurczaka pokrojony w kostkę przysmażony na oleju kokosowym z dodatkiem zielonej cebulki oraz przyprawy "Grill klasyczny" od Galeo
    -1 natka pietruszki, posiekana

    Kaszę mieszamy z kurczakiem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i faszerujemy papryki. Papryki zawijamy w filię aluminiową i grillujemy delikatnie ok 30 min (aż będą miękkie)

    PS. Świetną alternatywą dla kurczaka jest TOFU, które jest zdrowe i rewelacyjne w smaku z przyprawą "Grill klasyczne" Galeo (W ten weekend sama taki przepis sprawdziłam- goście byli zachwyceni)

    Mniam!

  • Gość: [Monika] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    U mnie na grillu zawsze sprawdzają się szaszłyki. Mięso zazwyczaj piersi z kurczaka lub karkówkę albo rybę ( używałam filetów z morszczuka) marynuje wcześniej w marynacie. Marynata najlepsza wychodzi mi zawsze bez jakiegoś konkretnego przepisu, czyli co mam pod ręka to daję. Zazwyczaj podstawa olej i sok z cytryny albo jogurt, do tego może być musztarda lub sos sojowy i oczywiście jakaś przyprawa. Tu mogą sprawdzić się 3 polecane przyprawy Galeo zarówno przyprawa do szaszłyków, przyprawa ognista i grill klasyczny. Do towarzystwa do mięsa oczywiście warzywa: papryka,cebula,cukinia i pieczarki. Warzywa czasem skrapiam olejem i również posypuję przyprawą i tu znowu mogą być te trzy przyprawy Galeo które wymieniłam wyżej lub po prostu daję bez żadnych dodatków a smaku nabierają od marynaty z mięsa. Czasem dorzucam słodki akcent w postaci ananasa. I szaszłyczki wychodza palce lizać.

  • Gość: [Karaibska Magnolia] *.dynamic.chello.pl

    Grill to możliwości ugoszczenia gości !Przygotowalabym indyka w miodzie i czosnku.

  • Gość: [Paula G] *.static.sl-net.pl

    Przepis dla gości,którzy lubią sobie dobrze zjeść na grillowej imprezie!

    "Faszerowane bułki na bogato"

    -10 bułek kajzerek, wyciągamy miękki środek bułki, zostawiamy "kapelusiki" (środek bułeczki odkładam i delikatnie złoce- super zastępuje grzanki w zupie- u mnie nic się nie marnuje!:) )

    -2 piersi z kurczaka kroję w kostkę (2 godziny wcześniej marynuję w przyprawie "Grill Ognisty" Galeo oraz 3 łyżkami oliwy), dodaję 3 zielone cebulki, 10 plasterków boczku też pokrojonego w kostkę i delikatnie podsmażam

    -ok 10 sztuk pieczarek kroję w grube plastry i podsmażam na oliwie z dodatkiem "Przyprawy do szaszłyków" Galeo, gdy pieczarki są już dobrze wysmażone mieszam je z posiekanymi cebuszkami (które pozostały z zielonych cebulek- tak jak wcześniej wspomniałam - nic się nie zmarnuje:) )

    Mięsko łączę z pieczarkami i "nadziewam" moje kajzerki, zanim zamknę bułkę "kapelusikiem" dodaję plasterek żółtego sera i delikatnie opruszam przyprawą "Grill klasyczny" Galeo dla podkręcenia smaku.

    Każdą bułeczkę zawijam w filię alumioniową i griluję ok 20 min (nie na mocnym ogniu aby sie nie spaliy)

    Smacznego!

  • Gość: [Gosc: Barbara Dobija] *.tvtom.pl

    TORTILLA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM

    - szczypta kminu mielonego
    - 3 lyzki oliwy z oliwek
    - 1 lyzeczka przyprawy Galeo do grilla klasycznego
    - sol i pieprz wg uznania
    - pare swiezych listkow rozmarynu
    - 2 zabki czosnku wycisniete
    - 2 piersi z kurczaka
    Wszystkie skladniki wymieszac w misce i wlozyc piersi z kurczaka. Zafoliowac i dac do lodowki na pare godzin.
    Piersi ugrillowac.
    Nastepnie dac do miski 2 lyzki majonezu, 1 wycisniety zabek czosnku, 1 lyzeczka ziol prowansalskich, szklanka jogurtu naturalnego. Wymieszac. Smarowac tortille, na to posypac drobno pokrojona salata rzymska, pokrojonymi w paski pomidorkami, pokrojona w wiorki czerwona cebule i kukurydza z puszki. Ulozyc pokrojona w paski ugrillowana piers z kurczaka. Zawinac. Mozna obgrillowac gotowa tortille po 1-2 minucie z obu stron.
    Pychotka!

  • Gość: [Karaibska Magnolia] *.dynamic.chello.pl

    Z przyprawą Grill klasyczny Galeo przygotowałabym Szaszłyki Halloumi :
    2 cm kawałki halloumi posypane przyprawą Galeo Grill klasyczny,plastry batatów, cukinii, czerwonej cebuli i kawałki zielonej papryki.Upieklabym na grillu i skropiłabym oliwą.

  • Gość: [Paula G] *.static.sl-net.pl

    Idealny dodatek do pieczonego mięsa:

    "Sałatka ziemnaiczana na ciepło polana sosem Tzatziki"


    -10 sztuk ziemniaków gotuję i studzę

    -10 plasterków boczku kroje w słupki i podsmażam z 4 ząbkami czosnku na patelni. Gdy boczek jest już "chrupiący" dodaje ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Dodaję przyrawę "Grill pikantny" od Galeo i delikatnie mieszam.

    Gotowe ziemniaczki z boczkiem przekładam na tace grillowe i pozostawima na grillu ok 10 min aby sie "przypiekły".

    Gdy ziemniaki sa gotowe przekładam do miski, dodaję garść posiekanego szczypionru oraz ok 20 sztuk słodkich pomidorków koktajlowych.

    Do polania przygotowuję standardowy sos Tzatziki:
    -1 duży jogurt grecki
    -2 łyżeczki przyprawy "Tzatziki" Galeo
    -3 ząbki czosnki
    -sól/pieprz do smaku

    Myślę, że przepis jest idealny dla osób, które nie lubią długo "stać przy grillu"

    Smacznego!

  • Gość: [Slawka202] *.dynamic.mm.pl

    My wlasnie od poludnia w trakcie grila i dzis tzw.miszamasz wszystko czego dusza zapragnie.
    1. Mieso mielone doprawione przyprawa kalsyczna na grila cebulka czosnkiem plus papryka czerwona w drobna kosteczke sol pieprz do smaku i kulamy mielone do srodka kosteczka miekkiego zoltego sera owijamy boczkiem i na grila. Mozna przesmatowac oliwa nawet w trakcie grilowania.
    2. Tym samym mielonym wypelniam pomidory wydrazone i male polowki cukini i podgotowane wydrazone lekko polowki ziemniakow i wszystko w folie mozna przesmarowac oliwa zawinac i na grlila.
    3. Kielbaski w marynacie piwnej
    Piwo jasne ciemne obojetnie
    1 szklanka do tego 2 lyczeki miodu przyprawa do grila papryka chili kielbaski ponacinac marynowac minimum godzinke i na grila.
    4. Do tej samej marynaty dodac jogurt naturalny i fileta z kurczaka lub indyka pokrojonevo w paski i na grila po minimum godzinnej matynacie.
    5. Nasze ulubione szybkie chlebki z grila czyli ciasto.na pizze klasyka 2 szkl maki paczuszka suchych drozdzy szczypta soli i cukru 4 lyzki oliwy i woda ok szklanki ja daje na oko ciasto.musi byc nieklejace gietkie. Gotowe ciasto zostawiam do krotkiwgo wyrosniecia. Odrywam po kawalku i formuje placek plaski wielkosci dloni posypuje dowolna przyprawa do grila lub mieszanka do pizzy i kazdy placek podsypany maka klade na tacy na grilu i pieke az ladnie sie opieka od dolu gore mozna przesmaroac oliwa z czosnkiem i sa pyszne placki alternarywa zwylego pieczywa z grila.
    6. Grzanki z grila.smarujemy maslem.czosnkowym na to pomidory z cebulka w piora i kiszony ogorek.
    7. Sos curry: jogurt naturalny 1 szklanka lyzka majonezu i 2 lyzeczki przyprawy curry i gotowe wymieszac i polewac miesiwo
    8. Osobiscie uwielbiam rowniez warzywa grilowane tak poprostu mieszanka papryka zolta czerwona zielona w paski cebula w piora grube cukinia w plasterki kawalki dowolne i moj hit kiszona kapustka ja to wszystko ukladam w takich paczuszkach zaknietych posypuje przyprawa do grila i skrapiam oliwa zamykam i griluje.
    Dla meza robie wesje miesna czyli skruszam obok kapusty kiszonej kaszanke

  • Gość: [magdalena] *.dynamic.chello.pl

    Grillowane warzywa: cukinia, pieczarki i papryka polane oliwą oraz posypane niewielką ilością przypraw do grilla klasycznego (żeby warzywa nie straciły smaku a zyskały doskonały posmak przypraw). Oprócz tego ziemniaczki w mundurkach zrobione w folii i elegancko smakują wraz z sosem tzatzykowym. Do mięsko: cienko pokrojone piersi z kurczaka, marynowane kilka godzin przed grillowaniem, oczywiście w przyprawie grill klasyczny, jak również szaszłyki z surowego, cienko pokrojonego, boczku zawiniętego na patyczki od szaszłyków i te szaszłyki można zrobić w zwykłej przyprawie do szaszłyków (moje dzieci uwielbiają- NAZYWAJĄ TO PO SWOJEMU SZCZURY- czemu nie mam pojęcia :)) a lubimy też na ostro grillem ognistym. Uwielbiam grillowanie jest mega proste od początku do końca dzięki przyprawom Galeo i cudowny czas spędzany z rodzinką :)

  • Gość: [Slawka202] *.dynamic.mm.pl

    9. W duze kapelusze pieczarek wkladam kosteczke sera zoltego i wczesniej przygotowny podpieczony w kostke boczek z kielbaska i z cebulka do tego lyzka ketchupu wszystko doprawione przyprawami do grila w.folie i na grila.

  • Gość: [Karaibska Magnolia] *.dynamic.chello.pl

    Grill to okazja i mówię to wszystkim, do bycia człowiekiem bardzo towarzyskim!
    Przygotowalabym kolejną wersję szaszłyków z przyprawą Galeo do szaszłyków.
    Kawałki tuńczyka( ryby zakupionej w sklepie rybnym), czerwonej cebuli, marchewki, bakłażana i czosnku.Wszystko posypane przyprawą do szaszłyków Galeo.

  • Gość: [Slawka202] *.dynamic.mm.pl

    10. A dla dzieci mini chaburgery z grila bo dziala na wyobraznie czyli mieso mielone drobiowe z domieszka wieprzowego pol na pol moze byc doprawione mieszanka grilowa i upieczone na placek ale nie za cienki zeby sie nie rozpadl. Bula zgrilowa od srodka obojetnie jaka salata.ogorek.pomidor ser opjonalnie i sos dla.dzieci robie jogurt naturalny maly z.dwoma.lyzkami ketchupu ja daje domowej roboty aleo obojetnie.jaki i skladamy chamburgera dla starszych tez fajna alternatywa ale wtedy wiecej przypraw i jak dla mnie cebula

  • Gość: [Iza Jankowska] *.static.ip.netia.com.pl

    Grill ma być przede wszystkim świetną zabawą, która zbliża ludzi, rodzi miliony tematów do rozmowy i pozwala oderwać się na chwilę od codziennych spraw. Kiedyś uwielbiałam ogniska, w których każdy brał czynny udział i miał taką kiełbaskę na jaką sobie zapracował, a przy okazji świetnie się bawił. Jednak teraz zamiast ogniska mam w ogrodzie piękny i duży grill wymurowany przez tatę i chętnie z niego korzystamy podczas spotkań. Moim znajomi uwielbiają wyzwania, za to nie lubią różnych rzeczy np. cukinii, kiełbasy, kaszanki, cebuli itp. niestety każdy nie lubi czegoś innego. Wydawałoby się, że nie sposób każdego zadowolić, a jednak. U mnie każdy dostaje swoją tackę, folię aluminiową oraz duży wybór produktów i przypraw i sam tworzy swoje danie z półproduktów. Przed przyjściem gości przygotowuję w miseczkach najróżniejsze warzywa które nadają się do grillowania, myję je i jeśli trzeba obieram. Część pozostawiam jedynie przecięte na połówki i wydrążone np. papryka, cukinia, wstępnie podgotowane ziemniaki w mundurkach, pieczarki. Inne natomiast kroję w plasterki, słupki, piórka itp. Każdy może wybrać warzywną bazę i nadziać ją czym sobie życzy. A żeby nie było, że samymi warzywami człowiek żyje przygotowuję też kartkóweczki, fileciki z kurczaka, kiełbaski i rybki. Oczywiście wszystko musi być świetnie zamarynowane i przyprawione i tu Galeo sprawdza się doskonale. Tworzę marynaty w wersji ostrej oraz ziołowej mieszając ze sobą na oko ulubione przyprawy. Każdy ma do wyboru dodatki takie jak sery i różne warianty sosów, które sama tworzę na bazie jogurtów, majonezu lub musztardy z dodatkiem aromatycznych przypraw Galeo. Każdy składa sobie część warzywną z dodatkiem kawałków kiełbaski, boczku, sera, sosu itd opatula ją folią aluminiową i kładzie na swojej tacce obok ulubionych rodzajów zamarynowanych mięs. Wszystkie pakieciki lądują na grillu, a mi odchodzi ciągłe kontrolowanie go, bo każdy jest tak ciekaw jak się grilluje jego przysmak, że podchodzi i przy okazji przewracania swojego mięska alarmuje innych w razie potrzeby. Każdy dostaje to co najbardziej lubi i przyprawione w ulubiony sposób, a przy okazji jest sporo zabawy, a czekanie za daniami wcale się nie dłuży.

  • Gość: [Slawka202] *.dynamic.mm.pl

    11. banany z grila na deser z lodami. Z bana zdejmuje gorna skorke takie glebsze naciecie wkaladam kostki czekolady i griluje az skorka zrobi sie ciemna podaje z.lodami.
    Mozna bez czekolady wtedy posypuje delokatnie cynamonem i skrapiam jak sie upieka rumem taka.wesja dla.doroslych

  • Gość: [Slawka202] *.dynamic.mm.pl

    12. Camembert z grilla czyli bierzemy oliwe plus przyprawe pikatna do grila na 1\4 szklanki oliwy ok 2 lyzeczki przyprawy optaczam w tym ser i ukadam w folii. Griluje ok 10....15 minut i delitatnie wyjmije z.foliii albo zostawiam.w takim.foliowym talerzyku trzeba delikatnie zeby ser nie wyplynal pychotka polecam.

  • Gość: [Kasia mitms@wp.pl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    *Pstrąg z grilla.
    Oczyszczoną rybę nacieramy Galeo Grill klasyczny i odstawiamy na ok. 30 -40 min. minimum. Następnie wkładamy do środka kilka gałązek świeżego koperku, plaster cytryny i wiórki masła. Tak przygotowana rybę układamy na posmarowaną olejem folię aluminiową zawijając dokładnie i szczelnie boki folii, taką kieszonkę układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy po ok. 10-15 min z każdej strony. Po kilku minutach zdejmujemy z grilla, układamy z folią na talerzu i jemy najlepszą i, najszybciej przygotowaną, soczystą, pyszną i zdrową rybkę. Podobnie można przygotować każda inna rybę i wg uznania dodać dodatkowo starkowane ( na dużych oczkach lub pokrojone w słupki) dowolne warzywa oprószone również przyprawą Galeo Grill klasyczny , np. marchewkę, pietruszkę, seler, por i cebulkę. Polecam serdecznie.

  • Gość: [Kasia mitms@wp.pl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    *Najlepszy i najłatwiejszy sos tzatziki.
    Do 5 łyżek jogurtu naturalnego, dodaję łyżkę majonezu, ok 1-2 łyżki ( do smaku) Galeo Przyprawa do sosu tzatziki oraz starkowany i odciśnięty z soku ogórek zielony.
    Podaję do grillowanych mięs, warzyw, ryb i pieczywa.

  • Gość: [Kasia mitms@wp.pl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    *Najlepszy i najłatwiejszy sos tzatziki.
    Do 5 łyżek jogurtu naturalnego, dodaję łyżkę majonezu, ok 1-2 łyżki ( do smaku) Galeo Przyprawa do sosu tzatziki oraz starkowany i odciśnięty z soku ogórek zielony.
    Podaję do grillowanych mięs, warzyw, ryb i pieczywa.

  • Gość: [Kasia mitms@wp.pl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    *Bułeczki grillowane.
    Bierzemy bułeczki jakie mamy w domu-mogą być wczorajsze, zwykle lub bagietka, kroimy i smarujemy masełkiem . Następnie posypujemy wg uznania dowolną przyprawą GALEO- ja robię najczęściej do wyboru z każdą przyprawą, aby był wybór: Galeo Grill klasyczny , Galeo Grill ognisty, Galeo. Przyprawa do szaszłyków, Galeo Przyprawa do sosu tzatziki- każda się sprawdza idealnie! Tak przygotowane pieczywo grillujemy i delektujemy się fantastycznymi grzankami. Znikają tak szybka jak i się je przygotowuje- ekspresowa przekąska, dodatek do mięsa i / lub sosu.

  • Gość: [Kasia mitms@wp.pl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    *Warzywa z grilla ;)
    Bierzemy warzywa- te które lubimy i/lub mamy pod ręką.
    U mnie najczęściej jest to cebula, papryka, brokuł, szparagi, cukinia, pieczarki i młode ziemniaki oraz marchewka.
    Warzywa obieramy, myjemy i posypujemy po obsuszeniu ( ok 30 min. przed gillowaniem) przyprawą Galeo Grill klasyczny- nic więcej !!! :)
    Układamy na rozgrzany grill, na folii aluminiowej skrapiamy oliwą lub posypujemy wiórki masła.

  • Gość: [Kasia mitms@wp.pl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    *Karkówka pyszna i dziecinnie łatwa ;)
    Karkówkę kroimy w cieniutkie plasterki ( misi być dobrze schłodzona, lub nawet na troszkę włożona do zamrażarki).
    Posypujemy przyprawą Galeo Grill klasyczny lub Galeo Grill ognisty wg upodobań, skrapiamy octem balsamicznym i odstawiamy na kilka godzin( najlepiej na cała noc) do lodówki.
    Pieczemy na rozgrzanym ogniu.
    W podobny sposób przygotowuję min. kurczaka, żeberka i schab.
    W ten sposób przygotowane mięso jest soczyste i bardzo łatwe do przygotowania. Często właśnie przyprawia mi je ośmioletnia córka, która jest zawsze dumna, gdy goście zachwycają się mięskiem i pytają o przepis.
    Do karkówki podaję warzywa świeże oraz z grilla przygotowane na bazie przyprawy Galeo Grill klasyczny, a także najczęściej wybierany sos tzatziki z Galeo Przyprawa do sosu tzatziki.

  • Gość: [Kasia mitms@wp.pl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    *Karkówka pyszna i dziecinnie łatwa ;)
    Karkówkę kroimy w cieniutkie plasterki ( misi być dobrze schłodzona, lub nawet na troszkę włożona do zamrażarki).
    Posypujemy przyprawą Galeo Grill klasyczny lub Galeo Grill ognisty wg upodobań, skrapiamy octem balsamicznym i odstawiamy na kilka godzin( najlepiej na cała noc) do lodówki.
    Pieczemy na rozgrzanym ogniu.
    W podobny sposób przygotowuję min. kurczaka, żeberka i schab.
    W ten sposób przygotowane mięso jest soczyste i bardzo łatwe do przygotowania. Często właśnie przyprawia mi je ośmioletnia córka, która jest zawsze dumna, gdy goście zachwycają się mięskiem i pytają o przepis.
    Do karkówki podaję warzywa świeże oraz z grilla przygotowane na bazie przyprawy Galeo Grill klasyczny, a także najczęściej wybierany sos tzatziki z Galeo Przyprawa do sosu tzatziki.

  • Gość: [Slawka202] *.dynamic.mm.pl

    13. Nietypowe zastosowanie przyprawy tzaziki w.moim.autorskim.przepisie czyli dwie wesje rybna i miesna jak dla mnie obie super.
    Rybna czyli rozmrozona rybe 4 nieduze filety odsaczone suche bez skory dowolna dorsz miruna miele lub kroje jak na tatara dodaje 2 lyzki oliwy przyprawe do tzazykow 2 lyzeczki plackie okolo pieprz sol.do smaku i formuje na dlugich wykalaczkach szaszlyki i griluje.
    Wesja miesna jest identyczna tylko zamiast ryby daje fileta z kurczaka
    Do tego robie sos tzacyki z przyprawa i odrobina soku z cytryny.
    Jak ktos lubi mozna gotowe placki tortilii.przekroic na 4 kawalki i chwile grilowac i szaszyki.po.zdjeciu zawinac w.placek polac sosem i wszamac. Smacznego

  • Gość: [Aneta] *.internetia.net.pl

    Moja propozycja to wyjątkowe pod każdym względem danie - grillowana połowa homara z grillowanym mango i awokado, podane z waniliowym sosem vinaigrette.

    Potrzebujemy:
    Homar:
    2 ogony homara i 4 szczypce homara (mięso wyjęte, oczyszczone)
    przyprawa Grill ognisty Galeo
    50 ml oleju roślinnego
    świeżo mielony czarny pieprz

    Mięso homara przeciąć wzdłuż na pół, natrzeć olejem roślinnym i posypać przyprawą Grill ognisty Galeo. Homara położyć na rozgrzanym grillu i grillować pod pokrywką przez około 10 minut. Na krótko przed podaniem doprawić homara świeżo mielonym czarnym pieprzem i pociąć na kawałki.

    Dodatki:
    1 dojrzałe mango
    1 cytryna
    2 limonki
    1 łyżka cukru trzcinowego
    2 młode pory
    2 dojrzałe awokado

    Vinaigrette z wanilią:
    50 ml białego octu balsamicznego
    50 ml drobiowego bulionu
    50 ml oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
    1 łyżeczka miodu akacjowego
    1 laska wanilii ziarenka
    odrobina soli morskiej
    odrobina mielonego chilii Galeo

    Obrane mango przeciąć na pół. Sok i startą skórkę z limonek wymieszać z cukrem trzcinowym i mieszankę nanieść pędzelkiem na połówki mango. Grill posmarować olejem roślinnym, ułożyć na niej połówki mango przeciętą stroną do dołu i owoce grillować pod pokrywką około 5 minut. Awokado przeciąć na pół, usunąć pestki, posmarować sokiem z cytryny i grillować na rozgrzanym grillu przez około 5 minut. Następnie wyjąć ze skórki i pokroić na kawałki. Grillowane mango pokroić na romby. Młode pory przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w krążki. Mango wymieszać z porami, awokado i sosem vinaigrette. Aby przygotować sos vinaigrette z wanilią - wszystkie jego składniki wymieszać.

  • Gość: [a763@gazeta.pl] *.internetia.net.pl

    Moja propozycja to wyjątkowe pod każdym względem danie - grillowana połowa homara z grillowanym mango i awokado, podane z waniliowym sosem vinaigrette.

    Potrzebujemy:
    Homar:
    2 ogony homara i 4 szczypce homara (mięso wyjęte, oczyszczone)
    przyprawa Grill ognisty Galeo
    50 ml oleju roślinnego
    świeżo mielony czarny pieprz

    Mięso homara przeciąć wzdłuż na pół, natrzeć olejem roślinnym i posypać przyprawą Grill ognisty Galeo. Homara położyć na rozgrzanym grillu i grillować pod pokrywką przez około 10 minut. Na krótko przed podaniem doprawić homara świeżo mielonym czarnym pieprzem i pociąć na kawałki.

    Dodatki:
    1 dojrzałe mango
    1 cytryna
    2 limonki
    1 łyżka cukru trzcinowego
    2 młode pory
    2 dojrzałe awokado

    Vinaigrette z wanilią:
    50 ml białego octu balsamicznego
    50 ml drobiowego bulionu
    50 ml oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
    1 łyżeczka miodu akacjowego
    1 laska wanilii ziarenka
    odrobina soli morskiej
    odrobina mielonego chilii Galeo

    Obrane mango przeciąć na pół. Sok i startą skórkę z limonek wymieszać z cukrem trzcinowym i mieszankę nanieść pędzelkiem na połówki mango. Grill posmarować olejem roślinnym, ułożyć na niej połówki mango przeciętą stroną do dołu i owoce grillować pod pokrywką około 5 minut. Awokado przeciąć na pół, usunąć pestki, posmarować sokiem z cytryny i grillować na rozgrzanym grillu przez około 5 minut. Następnie wyjąć ze skórki i pokroić na kawałki. Grillowane mango pokroić na romby. Młode pory przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w krążki. Mango wymieszać z porami, awokado i sosem vinaigrette. Aby przygotować sos vinaigrette z wanilią - wszystkie jego składniki wymieszać.

  • Gość: [Ja-Wiktor Wic] *.ip.oxynet.pl

    Proponuję Ognistego Arbuza z Rusztu (Y)

    Arbuza kroję w grube plastry i dzielę na ósemki niczym pizzę , marynuję miodem, świeżą miętą i przyprawą Galeo Grill Ognisty. Kilka minut na rozgrzanym do czerwoności ruszcie i ... rozkosz dla podniebienia gotowa :)

    wiktoria19042001@gmail.com

  • Gość: [Magdalena Wojtanowicz] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    mój email: kiciax1@gmail.com

  • Gość: [nikajaz] *.maxnet.net.pl

    bardzo dziękuje za wyróżnienie i gratuluje zwycięzcom

    nikajaz@wp.pl

  • Gość: [Nulek - Anula Wawrzyniak] *.internetdsl.tpnet.pl

    Dziękuję! <3

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci