Menu

Gotuję, bo lubię

Ciasto kajmakowo malinowe z czekoladowymi wafelkami i ganasz

kasiaaaa24

 

Idealnie kruchy spód, słodka i kremowa masa kajmakowo wafelkowa na mascarpone, czekoladowy ganasz i warstwa zanurzonych w galaretce malin. 

Brzmi nieźle?

I tak też smakuje :) 

 

 

Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm

 

Kruche ciasto:

 

* 1 szklanka mąki krupczatki (250 ml)

* 70 g masła

* 1/4 szklanki cukru pudru

* 2 duże żółtka

* 1 łyżka wody

* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa kajmakowo wafelkowa:

 

* 250 g mascarpone

* 200 g kajmaku

* 120 g wafelków czekoladowych bez polewy

 

Polewa czekoladowa (ganasz):

 

* 150 g mlecznej czekolady

* 6 łyżek śmietany kremówki

 

Dodatkowo:

 

* 3 szklanki świeżych malin

* 1 galaretka malinowa

* 350 ml wrzątku

 

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.  

Składniki ciasta łączymy ze sobą w malakserze i miksujemy do chwili powstania drobnej kruszonki, którą przesypujemy do tortownicy. Dociskamy dłonią do dna tworząc równomierną, dochodzącą do boków warstwę ciasta. 

Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut (do lekkiego zrumienienia). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. (Ciasto można upiec dzień, a nawet dwa dni wcześniej.) 

Wafelki rozdrabniamy w malakserze. Mascarpone łączymy z kajmakiem i miksujemy. Kiedy składniki się połączą dodajemy rozdrobnione wafelki i mieszamy dokładnie łyżką, by równomiernie rozprowadziły się w masie.

Masę wykładamy na ciasto i wstawiamy je do lodówki na około 2 godziny. 

Połamaną czekoladę łączymy z kremówką i podgrzewamy je w kąpieli wodnej do chwili połączenia składników. Kiedy masa osiągnie temperaturę pokojową przelewamy ją na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki na kolejne 2-3 godziny. 

W czasie, kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy galaretkę i mieszając od czasu do czasu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Maliny wykładamy na schłodzone ciasto i zalewamy tężejącą galaretką. 

Ciasto chłodzimy całą noc. 

Przed podaniem wierzch można udekorować bezami lub bitą śmietaną oraz świeżymi malinami. 

Smacznego :)

 

Komentarze (7)

Dodaj komentarz
  • Gość: [wypiekibeaty] *.jmdi.pl

    Zaszalałaś Kasia :) a czy masa serowa nie jest za słodka od karmelu i wafelków?

  • Gość: [Agnieszka] *.in.net.pl

    Kasiu a czy będą pasowały wiśnie w spirytusie zamiast malin? Mam dużo wiśni w spirytusie z nalewki- chciałabym je jakoś wykorzystać, bo szkoda mi ich wyrzucić. Chętnie zrobiłabym jakieś ciasto, bo w weekend będę miała gości. Może coś zaproponujesz??

  • Gość: [Anna H.] *.ssp.dialog.net.pl

    Witam,
    Pani Kasiu ciasto przygotowałam w niedzielę na 3 urodziny córeczki - goście zachwyceni, dziękuję za kolejny pyszny przepis:-)

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakowało :)

  • Gość: [Ewelele] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ciasto wyszło świetne. Połączenie słodyczy ze smakiem malin genialne ;)

  • Gość: [anula] *.dynamic.mm.pl

    Czy jal zagniotę ciasto dłońmi to nie będzie problemu? Nie mam malaksera niestety :/

  • kasiaaaa24

    Oczywiście, że można - żaden problem :)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci