Menu

Gotuję, bo lubię

Ciasteczka kokosowo czekoladowe z cukinią

kasiaaaa24

 

 

Kotlety, pasztety, zapiekanki i sałatki na zimę. 

Uwielbiam cukinię pod każdą postacią, ale umówmy się - to wszystko już było. 

Tak więc co powiecie na kokosowo czekoladowe ciasteczka z tartą cukinią i płatkami owsianymi?

Miękkie, z intensywnie wyczuwalnym w smaku kokosem i równie mocnym aromatem czekolady. 

Z niewyczuwalną w smaku, ale wpływającą na ich strukturę cukinią i płatkami owsianymi, które (zwłaszcza w duecie z warzywem) sprawiają, że od razu postrzegamy je jako zdrowsze i bardziej wartościowe niż inne słodkości :)

Jak dla mnie absolutnie genialne, a najlepsze jeszcze lekko ciepłe (chociaż istnieje ryzyko, że po spróbowaniu pierwszego i reszta nie zdąży przestygnąć ;) ).

Mam nadzieję, że się skusicie :)

 

Składniki na 12 ciastek:

 

* 2/3 szklanki startej na drobnych oczkach cukinii

* 70 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady

* 1/2 szklanki mąki 

* 2/3 szklanki wiórków kokosowych

* 1/3 szklanki cukru trzcinowego

* 1 pełna szklanka płatków owsianych (górskich)

* 1 jajko

* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

* 4 łyżki płynnego oleju kokosowego  

* 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Startą cukinię lekko odciskamy z soku. 

Olej kokosowy studzimy (Aby uzyskać formę płynną olej należy delikatnie podgrzać. 4 łyżki oleju płynnego odpowiadają około 2 pełnym łyżkom oleju w formie stałej, ale precyzyjnie da się odmierzyć jego ilość dopiero po podgrzaniu.)

W misce łączymy cukier, jajko oraz olej kokosowy. Miksujemy około 5 minut, na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy cukinię i jeszcze chwilę miksujemy.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, kokosem oraz płatkami owsianymi i dodajemy do miski. Kiedy składniki się połączą, dodajemy czekoladę. 

Masę odstawiamy na około 20 minut. 

Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na nią, przy pomocy łyżki, 12 porcji ciasta (nie spłaszczamy ich, raczej formujemy je w kulki). 

Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 14 minut (do lekkiego zrumienienia). 

Po wyjęciu z piekarnika ciastka delikatnie zdejmujemy i studzimy na kratce. 

Smacznego :)

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • jelka1969

    Ciasteczka? Świetny pomysł. A ja polecam Ci jeszcze cukiniowe carpaccio z młodziutkiej cukinii.

  • Gość: [wypiekibeaty] *.jmdi.pl

    To brzmi pysznie :)

  • Gość: [Aneta W.] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Zainspirowałaś mnie i zrobię! :) nie wiem czy kokosowe, ale cukinii mam nadmiar to się nie zmarnuje ;)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci