Menu

Gotuję, bo lubię

Anielskie ciasto z agrestem (Angel Food Cake)

kasiaaaa24

 

Anielskie ciasto (z ang. Angel Food Cake) to ciasto o konsystencji przypominającej biszkopt, ale znacznie od niego delikatniejsze. Bardzo popularne w Ameryce i Wielkiej Brytanii gdzie przygotowywane jest bez dodatków, ale już po upieczeniu serwowane np. z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Jest to sposób w jaki i Wy możecie je przygotować, ponieważ to właśnie w takiej klasycznej formie zdobyło swoją popularność i serwowane jest w krajach z których się wywodzi.

Ciasto jednak nabiera całkiem nowego charakteru jeśli dodacie do niego owocowy akcent w postaci dojrzałego agrestu. O tak - to świetne połączenie :)

Dzięki dodatkowi agrestu ciasto jest wilgotne i aromatyczne, ale też staje się odrobinę... gąbczaste :) Wiem - może to mało kulinarne porównanie, ale właśnie ta konsystencja jest jego największym atutem.

Oryginalny jest nie tylko jego smak czy konsystencja, a też sposób studzenia. Bo jak później dowiecie się z przepisu, ciasto studzi się do góry nogami. I to bez wyjmowania z tortownicy :)

Więc jeśli nie macie jeszcze planów na weekendowy wypiek i jesteście w posiadaniu odrobiny agrestu - zachęcam do wypróbowania. Taki wypiek nie pojawił się do tej pory na blogu, więc myślę, że wato spróbować.

 

 

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

 

* 260 g białek (z około 8 dużych jaj)

* 2 szczypty soli

* 1 łyżeczka soku z cytryny

* skórka otarta z 1 cytryny

* 150 g cukru

* 15 g cukru waniliowego

* 85 g mąki pszennej tortowej

* 250 g obranego agrestu (pomińcie, jeśli chcielibyście przygotować to ciasto w wersji klasycznej)

 

Białka łączymy z solą i sokiem z cytryny i ubijamy na średniej prędkości miksera do czasu powstania półpłynnej piany. Następnie dodajemy po łyżce cukru i miksujemy do chwili uzyskania gęstej i błyszczącej piany (cały proces trwa ok 8 minut). Pod koniec ubijania dodajemy skórkę z cytryny.

Mąkę przesiewamy i dodajemy w 3 partiach mieszając za każdym razem delikatnie (dużą łyżką lub silikonową szpatułką) do chwili połączenia się składników. Na koniec dodajemy umyty i wysuszony na ręczniku papierowym agrest i jeszcze raz delikatnie mieszamy. 

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, ale ani jego, ani boków tortownicy nie natłuszczamy.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut. 

Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na około 10 minut w otwartym piekarniku, a następnie ciasto studzimy na kratce - dnem do góry. Nie martwcie się - jeśli nie natłuścicie formy - ciasto nie wypadnie :) Moje ciasto studziło się w ten sposób około 4 godziny. Po tym czasie możemy je wyjąć z tortownicy i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Apetyt na Smaka] *.plastcom.pl

    Ciekawy przepis, a ciasto wygląda na baardzo delikatne, faktycznie ANIELSKIE :)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci