Menu

Gotuję, bo lubię

Zupa porowa z bobem i młodymi ziemniakami

kasiaaaa24

 

Dzisiejszy przepis zadowoli zapewne tych wielbicieli bobu, którzy szukają oryginalnego sposobu na wykorzystanie go jako element dania, a nie traktują jedynie jako przekąskę.

Delikatna i kremowa zupa z duszonych porów, z dodatkiem młodych ziemniaków, aromatycznego czosnku i bobu. 

Całość podbita odrobiną słodkiej śmietanki i doprawiona sporą garścią świeżych ziół. 

 

 

Składniki:

 

* 2 litry delikatnego bulionu drobiowego* 

* 2 niewielkie pory

* ok. 700 g bobu

* 10 niewielkich, młodych ziemniaków

* 3 duże ząbki czosnku

* 1 pęczek kopru

* 1 pęczek dymki

* 1 łyżka masła

* 1 łyżka mąki

* 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% lub 36%

 

* BULION - przygotowałam z 1 marchewki, 1/2 pietruszki, niewielkiego kawałka selera i 1 dużego filetu z kurczaka (Zarówno warzywa jak i mięso pokroiłam na mniejsze kawałki). Do gotowania dodałam tylko soli do smaku.

 

Bób gotujemy w osolonej wodzie, a następnie zdejmujemy z niego skórki. (Bób nie powinien być zbyt długo gotowany, ponieważ rozpadnie się w zupie - powinien pozostać jędrny). 

W dużym garnku podsmażamy na maśle cienko pokrojonego pora oraz drobno posiekany czosnek (nie przeciśnięty przez praskę). Kiedy por zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i całość smażymy jeszcze kilka minut. Następnie do garnka wlewamy bulion. Gotujemy do czasu aż ziemniaki będą miękkie, po czym dodajemy obrany wcześniej bób oraz drobno posiekaną dymkę i koper. 

Mąkę łączymy z 100 ml wody i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy śmietankę i tak powstałą miksturę wlewamy przez sitko do gotującej się zupy. 

Kiedy zupa ponownie się zagotuje zdejmujemy ją z palnika. Doprawiamy do smaku solą, jeśli bulion nie był wystarczająco słony. 

Smacznego :)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci