Menu

Gotuję, bo lubię

Sernik z truskawkami

kasiaaaa24

 

Początek lata praktycznie zbiegł się w tym roku z początkiem wakacji, więc mamy podwójną okazję do świętowania :)

A czym najlepiej świętować takie okazje?

Oczywiście czymś słodkim. I pysznym :)

To co powiecie na sernik?

Truskawkowy.

A w zasadzie potrójnie truskawkowy.

Kremowy, na bazie mascarpone z dodatkiem musu z truskawek, z warstwą truskawek zatopionych w galaretce i lekką truskawkowa pianką. 

W bardzo letnim, orzeźwiającym wydaniu.

Całość wzbogacona nutką naturalnej wanilii pochodzącą z nowych produktów marki Dr. Oetker - z serii "Ze Świata Natury" - naturalnym ekstraktem z Wanilii Bourbon z Madagaskaru oraz cukrem z wanilią Bourbon z Madagaskaru.

Zainteresowani?

Wasze cieszące się z pierwszego dnia wakacji Pociechy na pewno :)

 

 

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

Spód:

 

* 160 g herbatników maślanych

* 80 g masła

* 1 łyżeczka cukru pudru

 

Masa serowa

 

* 500 g mascarpone

* 2/3 szklanki cukru

* 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera

* 3 duże jajka

* 1 budyń waniliowy Dr. Oetker

* 2/3 szklanki musu truskawkowego (zmiksowanych truskawek)

 

Galaretka:

 

* ok. 500 g truskawek

* 1 galaretka truskawkowa Dr. Oetkera

 

Pianka:

 

* 1 opakowanie bitej śmietany Dr. Oetkera

* 3/4 szklanki mleka

* 1 galaretka truskawkowa Dr. Oetkera

* 100 ml wrzątku

* 1 szklanka musu truskawkowego (zmiksowanych truskawek)

* 1 opakowanie cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera

 


 

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

Herbatniki miksujemy na mąkę, a następnie dodajemy do nich cukier puder oraz roztopione i lekko przestudzone masło. Energicznie mieszamy do chwili połączenia się składników. Tak powstałą masą wykładamy spód tortownicy i dociskamy ją. 

Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki na około 20 minut. 

Składniki masy serowej łączymy ze sobą i miksujemy tylko do chwili połączenia (ok. 30 sekund). Masę serową przelewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy kolejne 40 minut. 

Po wyjęciu sernika z piekarnika odstawiamy go do całkowitego wystygnięcia. (Nie należy obkrawać go od formy - dzięki temu galaretka nie "ucieknie" na spód.)

Na wierzchu sernika, dość ciasno, układamy przekrojone na pół truskawki.

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i kiedy zacznie tężeć wylewamy ją na sernik i wstawiamy do lodówki. Chłodzimy do czasu, aż całkowicie zastygnie. 

Kolejną galaretkę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku i kiedy osiągnie temperaturę pokojową łączymy ją z musem z truskawek oraz cukrem z wanilią. 

Bitą śmietanę ubijamy z mlekiem do chwili aż zgęstnieje. Następnie, cały czas miksując, wlewamy do niej galaretkę. Tak powstałą piankę przekładamy na sernik i ponownie umieszczamy go w lodówce, tym razem na co najmniej 4 godziny. 

Smacznego :)

 

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Barbara P.] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wygląda niesamowicie. Zmierzę się z tym przepisem :)

  • Gość *.cable.smsnet.pl

    Czy budyń ma być ugotowany? Czy w proszku?

  • kasiaaaa24

    W proszku :)

  • Gość: [Mateusz] *.tkk.pl

    Teraz truskawki wreszcie są słodkie. Dobrze dopełniają smak ciast. Chętnie bym się poczęstował. :)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci