Menu

Gotuję, bo lubię

Sernik malinowy na zimno

kasiaaaa24

 

W ubiegłym roku poczyniłam wyjątkowo hojne zapasy owoców, dzięki czemu mogliśmy cieszyć się letnimi smakami przez cały okres jesienno zimowy. I powiem Wam, że koktajl czy pierogi (zwłaszcza te z jagodami) nabierają zupełnie innego smaku, kiedy za oknem śnieg i srogi mróz :)

Zapasy jednak okazały się być odrobinę za duże i wciąż zajmują sporą część mojej zamrażarki. I ten sernik jest właśnie jednym ze sposobów na wygospodarowanie przestrzeni na nowe zbiory :)

Oczywiście w sezonie letnim możecie przygotować go ze świeżych owoców. Możecie również zastąpić maliny truskawkami, które już pojawiają się na targach. I myślę, że w takiej wersji, będzie idealnym prezentem z okazji zbliżającego się Dnia Matki :)

 

Biszkopt:


·         1 jajko

·         1 żółtko

·         1/3 szklanki mąki

·         1/3 szklanki cukru

·         1 łyżka cukru waniliowego

·         2 łyżki wody


Wkładka malinowa:


·         500 g malin

·         2 łyżki cukru pudru

·         150 ml wody

·         1 ½ galaretki malinowej (ok. 100g)


Masa serowa


·         1 kg twarogu sernikowego z wiaderka

·         250 g mascarpone

·         150 g cukru pudru

·         100 g musu z malin

·         4 pełne łyżeczki żelatyny

·         100 ml wrzątku

·         1 kropla różowego barwnika (opcjonalnie)


Biszkopt

Jajko, żółtko oraz cukry ubijamy na jasną, puszystą masę, do której dodajemy wodę oraz przesianą mąkę. Całość delikatnie miksujemy, tylko do chwili połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.

 

Wkładka

Maliny miksujemy z cukrem pudrem a następnie przecieramy przez gęste sito by pozbyć się pestek. Do musu dodajemy rozpuszczoną we wrzątku galaretkę i kiedy masa zacznie tężeć przelewamy ją do wyłożonej folią spożywczą tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż masa malinowa stężeje.

 

Masa serowa

Twaróg miksujemy z mascarpone i cukrem pudrem, a następnie dodajemy do niego mus z malin oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę (i ewentualnie barwnik).

Część masy serowej przelewamy na biszkopt i układamy na niej galaretkę malinową. Resztę masy serowej przelewamy na wierzch sernika (wypełniając na początku miejsce między galaretką a tortownicą.

Sernik wstawiamy do lodówki na całą noc, aby stężał.

Komentarze (12)

Dodaj komentarz
  • Gość: [kasia] 178.213.161.*

    Ta wkładka to bardzo fajny pomysł.
    Muszę spróbować :-)

  • Gość: [wypiekibeaty] *.jmdi.pl

    Kasia - jak zwykle sernik idealny :) a ten smak musi być nieziemski :)

  • Gość: [kaska] *.dynamic.chello.pl

    Witam, jaki mus malinowy, o co chodzi?

  • kasiaaaa24

    Mus malinowy = zmiksowane i przetarte maliny.

  • Gość: [Nika] *.dip0.t-ipconnect.de

    Czysta perfekcja!


  • Gość: [Lena Gotuje] *.internetdsl.tpnet.pl

    Jak zawsze pięknie wygląda

  • Gość: [magda] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam.Czy zamiast mascarpone mogę dać gęstą część mleczka kokosowego?Dziękuję za odpowiedz.

  • kasiaaaa24

    Myślę, że tak.

  • Gość: [anna] *.*.bain.com

    Sernik prezentuje się wspaniale! Nie wiem jakim cudem zrobiłaś tak idealne geometrycznie kształty ale podziwiam. Sama kilka razy podchodziłam do robienia takiego sernika. I w smaku był ok, tylko z wyglądu niekoniecznie tak jak w przepisie :)

    Kwiaty równeiż prezentują się cudownie, aczkolwiek sama położyłabym na serniczku jadalne bratki.

  • Gość: [Karolina] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Pani Kasiu, a czy w składnikach na biszkopt nie brakuje proszku do pieczenia?
    Serdecznie pozdrawiam i przy okazji muszę powiedzieć, że mimo że odkryłam Pani blog kilka miesięcy temu to jestem zachwycona przepisami, gdzie z niejednego już korzystałam no i zdjęciami, które aż proszą żeby z tych przepisów korzystać :)

  • kasiaaaa24

    Nie, nie brakuje :) Proszek nie jest tu potrzebny.
    Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :)

  • Gość: [Sosna] *.dynamic-ww-05.vectranet.pl

    Ładniutki :D

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci