Menu

Gotuję, bo lubię

Pieczarki Caprese

kasiaaaa24

 

Dziś mam dla Was bardzo prostą, ale też niezwykle smaczną propozycję, której przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka minut.

Obtoczone masłem czosnkowym i nadziewane składnikami klasycznej sałatki caprese kapelusze pieczarek, które sprawdzą się nie tylko jako przekąska czy nawet bezmięsny obiad, ale też stanowią świetną propozycję na grilla.

Dzięki dodatkowi czosnku są bardzo aromatyczne, a świeża bazylia i krem balsamiczny sprawiają, że całość smakuje po prostu obłędnie. A jeśli podamy do nich również posmarowane masłem z dodatkiem świeżego czosnku i szczypty soli grzanki, to jestem przekonana, że będziecie podawać je przy każdej, możliwej okazji :)

Oczywiście do tego dania niezbędne są duże kapelusze (klasyczne, małe pieczarki raczej się tu nie sprawdzą), ale od jakiegoś czasu w sklepach dostępne są już takie, przeznaczone do nadziewania lub grillowania pieczarki, których średnica zazwyczaj przekracza 10 cm.

Warto też zwrócić uwagę na, moim zdaniem, dość istotny składnik, jakim jest krem balsamiczny. Często pod przepisami, w których go wykorzystuję, pojawiają się pytania co to takiego i czy jest konieczny. 

Krem balsamiczny to rodzaj gęstego sosu przygotowanego z octu balsamicznego. Jest on słodszy w smaku i sprawdza się głównie jako dodatek do sałatek i pieczonych warzyw. Ja zawsze wybieram krem z owocowym akcentem - truskawkowym, malinowym lub jagodowym. I chociaż za samym octem balsamicznym nie przepadam, butelka kremu balsamicznego zawsze znajdzie się w mojej spiżarce :)

 

 

Składniki:

 

* 8 kapeluszy dużych pieczarek

* 250 g mozzarelli

* 20-25 pomidorków koktajlowych

* 3 łyżki masła

* 5 ząbków czosnku

* sól

 

Dodatkowo:

 

* krem balsamiczny 

* świeża bazylia

 

Masło podgrzewamy do chwili całkowitego rozpuszczenia i zdejmujemy je z palnika. Do ciepłego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sporą szczyptę soli. Mieszamy chwilę, dość energicznie. 

Oczyszczone pieczarki pozbawiamy nóżek, smarujemy z każdej strony masłem i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z piekarnika. W zagłębieniach umieszczamy pokrojoną w mniejsze kawałki mozzarellę oraz przekrojone na pół pomidorki. 

Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy na opcji "grill" przez około 25 minut. Na ostatnie 5 minut można podwyższyć temperaturę do 230 stopni, by ser ładnie się przyrumienił.

Pieczarki przed podaniem skrapiamy kremem balsamicznym (użyłam malinowego) i posypujemy świeżą bazylią. 

Smacznego :)

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Michalina] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Świetny pomysł na przekąskę na imprezę. W takiej odsłonie pieczarek jeszcze nie jadłam. Na pewno spróbuję w najbliższym czasie :)

  • olekssandra

    Witam,
    Czy pieczarki nie puszczają wody? Mi zawsze jakoś puszczają;(


    Ola

  • kasiaaaa24

    Początkowo mogą puścić, ale później ta woda powinna odparować :)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci