Menu

Gotuję, bo lubię

Kostka cytrynowa z marakują

kasiaaaa24

 

Spróbujcie sobie tylko to wyobrazić...

Niesamowity aromat dojrzewających w promieniach sycylijskiego słońca, soczystych cytryn i przywołujące intensywnym aromatem obraz tropikalnej plaży marakuje. I cała masa fantastycznie przeplatających się smaków. A wszystko to zamknięte w jednej, niewielkiej kostce idealnego, wiosennego ciasta. 

Albo nie. Nie wyobrażajcie sobie. Po prostu je przygotujcie :)

 

Przy okazji tego wypieku chciałabym Wam także przedstawić nowe produkty z serii "Ze Świata Natury" marki Dr. Oetker. Są to cztery, nie zawierające alkoholu, ekstrakty przygotowane wyłącznie na bazie naturalnych składników.

Do Waszej dyspozycji są ekstrakty z:

* Wanilii Bourbon z Madagaskaru

* Pomarańczy z Brazylii

* Migdała z Maroka

* Cytryny z Sycylii

I to właśnie ten ostatni stał się inspiracją do przygotowania prezentowanego Wam dziś ciasta :)

Uzupełnieniem serii "Ze Świata Natury" jest także cukier ze skórką cytrynową, który również znalazł swoje zastosowanie w tym przepisie.

 

Oprócz smaku (który jest oczywiście największym jego atutem), ciasto również pięknie się prezentuje. A z racji tego, że aktualnie mamy sezon na marakuję i jest ona dostępna w większości sklepów, dlaczego by się nie pokusić i nie przygotować go na zbliżającą się Wielkanoc? 

Jestem pewna, że nie tylko przypadnie ono do gusty Waszym gościom, ale też będzie piękną ozdobą świątecznego stołu :)

 

Składniki na formę o wymiarach 23x28 cm

 

Lemon curd:

 

* 6 soczystych cytryn

* 6 dużych jajek

* 350 g cukru

* 200 g masła

 

Biszkopt cytrynowy:

 

* 2 duże jajka

* 1/3 szklanki cukru

* 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej

* 1 łyżka mąki ziemniaczanej

* 1 łyżeczka ekstraktu z cytryn Dr. Oetker

* 2 łyżeczki zimnej wody

 

Masa serowo cytrynowa:

 

* 500 g mascarpone

* 4 łyżki lemon curd

* 3 łyżki cukru pudru

* 2 łyżeczki cukru ze skórką cytrynową Dr. Oetkera

* 3 łyżeczki żelatyny Dr. Oetkera

* 50 ml wrzątku

* 100 ml schłodzonej kremówki

 

Warstwa cytrynowa:

 

* 650 ml lemon curd

* 3 łyżeczki żelatyny Dr. Oetkera

* 75 ml wrzątku

 

Pianka:

 

* 1 galaretka cytrynowa Dr. Oetkera

* 1 bita śmietana Dr. Oetkera

* 175 ml wrzątku

* 250 ml zimnego mleka 

 

Polewa z marakui:

 

* 8 marakui

* 2 łyżeczki cukru ze skórką cytrynową Dr. Oetkera

* 1 łyżeczka żelatyny

* 3 łyżki wrzątku

* 4 łyżki kremówki

 

Etap I

Cytryny myjemy, przelewamy wrzątkiem, ścieramy z nich skórkę (bez białej części) i wyciskamy sok. 

Jajka łączymy z cukrem w rondlu z grubym dnem i ubijamy przez około 3 minuty - do chwili połączenia składników. 

Masę jajeczną podgrzewamy na niewielkim płomieniu cały czas mieszając. Po około 3 minutach, kiedy masa będzie ciepła, dodajemy sok, skórkę z cytryny oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszamy trzepaczką do chwili połączenia się składników, a następnie doprowadzamy do wrzenia.

Gotujący się krem od razu zdejmujemy z ognia i przelewamy przez sito. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wstawiamy na całą noc do lodówki. 

 

Etap II

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (przez około 6-7 minut), a następnie dodajemy do niej ekstrakt cytrynowy oraz wodę. Następnie dodajemy przesiane mąki i mieszamy delikatnie łyżką, tylko do chwili połączenia się składników. 

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie go natłuszczamy. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 17 minut - do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika blachę upuszczamy z wysokości około 40 cm (dnem do podłogi) i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przestudzony biszkopt obkrawamy od boków formy, zdejmujemy z niego papier i ponownie umieszczamy w formie. 

 

Etap III

Mascarpone, lemon curd, cukier puder oraz cukier ze skórką cytrynową łączymy ze sobą i miksujemy do chwili połączenia się składników. 

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, a następnie dodajemy do niej kremówkę. Żelatynę, cały czas miksując, wlewamy do masy serowej i miksujemy do chwili połączenia. 

Masę wykładamy na biszkopt (dokładnie uszczelniając boki) i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. 

 

Etap IV

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i łączymy ze schłodzonym lemon curd. Dokładnie mieszamy i przelewamy na schłodzoną masę. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem na około 2 godziny.

 

Etap V

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i mieszając od czasu do czasu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kiedy galaretka osiągnie temperaturę pokojową, ale będzie wciąż płynna, wlewamy ją cienkim strumieniem do zmiksowanej z mlekiem bitej śmietany. 

Tak powstałą piankę wykładamy na zastygniętą masę cytrynową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na kolejne 2 godziny (można też pozostawić je w lodówce na całą noc). 

 

Etap VI

Miąższ z marakui łączymy z rozpuszczoną we wrzątku żelatyną oraz kremówką. Kiedy polewa zacznie gęstnieć rozsmarowujemy ją na cieście i odstawiamy do lodówki do momentu, aż polewa zastygnie. 

 

Przed podaniem ciasto kroimy w niewielkie kostki.

Smacznego :)

 

Komentarze (12)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Ewa] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Po prostu brak mi słów... Wygląda przepięknie:)

  • Gość *.internetdsl.tpnet.pl

    To jest najbardziej napawające pozytywną energią ciasto jakie kiedykolwiek widziałam!

  • Gość: [Ada1984] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Wiedziałam że gdy tylko zamkne
    listę świątecznych wypieków Kasia wyskoczy z ciastem które moja listę wywroci do góry nogami

  • Gość: [Katarzyna Musiał] *.sigma.jaslo.pl

    Wygląda przepysznie :D Twój blog jest dla mnie czystą inspiracją - najchętniej robiłabym wszystkie przepisy na raz :)

  • Gość: [Gosia] *.gemini.net.pl

    Na formę o jakich wymiarach jest ten przepis?
    Wygląda obłędnie!

  • Gość: [Graz] *.ip.onderwijs.casematelecom.nl

    Pytanie o etap 5:
    Zmiksowana smietana z mlekiem znaczy tylko wymieszane te dwa skladniki czy najpierw ubijamy smierane na sztywno a pozniej wlewamy mleko? A moze od poczatku razem ubijamy na sztywno? Jaka to ma miec razem konsystencje przed wlewaniem galaretki?

    @ Super blog, ciekawe przepisy i piekne zdjecia! Gratuluje!

  • kasiaaaa24

    Najpierw łączymy bitą śmietanę (proszek) z mlekiem i ubijamy na sztywno. Później dodajemy galaretkę :)

  • Gość: [Katarzyna] 185.41.81.*

    Witam,Jakie ciasto jest w smaku ,chodzi mi oto czy jest dosyć kwaskowate.Co mozna dac w zamian za ekstrat z cytryn i cukru ze skórka cytrynowa,nie moge tego nigdzie spotkac

  • kasiaaaa24

    Nie, ciasto nie jest kwaśne w smaku. Ewentualnie polewa może być kwaskowa, ale to zależy głównie od tego, jak dojrzałe będą marakuje. Im bardziej pomarszczona i sprawiająca wrażenie "przesuszonej" skórka, tym bardziej dojrzały owoc :)
    Jak chodzi o cukier i ekstrakt, to proponuję go szukać w sklepach wielkopowierzchniowych. Jeśli jednak nie uda się ich znaleźć, to do ciasta można dodać skórkę otartą ze sparzonej, niewoskowanej cytryny.

  • Gość: [Para z gara] *.173.59.165.tesatnet.pl

    Jeśli ta kostka smakuje tak samo jak wygląda, to na pewno będzie hitem tych
    Świąt:)

  • Gość: [Aluśka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    A ja mam pytanko- jak i czym, droga Kasiu, kroisz swoje ciasta, że wyglądają wręcz idealnie ( żadnej rozmazanej masy)?

  • kasiaaaa24

    Po pierwsze - używam długiego i bardzo ostrego noża.
    Po drugie - krojąc wykonuję tylko jeden płynny ruch, bez takiego charakterystycznego ruchu, jak np. przy krojeniu chleba :) Ale właśnie żeby móc sobie pozwolić na taki jeden płynny ruch, nóż musi być długi (moje ostrze ma około 25 cm) i musi być naprawdę ostry.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci