Menu

Gotuję, bo lubię

Skrzydełka na słodko

kasiaaaa24

 

Słodko pikantne, w lepkiej glazurze, po której jeszcze długo będziecie oblizywać palce. Dziś propozycja dla tych, którzy podobnie jak ja, nie mają wątpliwości, czy skrzydełko, czy nóżka ;)

Chociaż sprawdzą się zarówno jako propozycja obiadowa (i w takim charakterze zostały przygotowane), to powiem Wam, że nie mogę się już doczekać aż ułożę je na ruszcie. Na szczęście sezon grillowy coraz bliżej :)

Dodam jeszcze, że chociaż ja do marynaty użyłam soku z pomarańczy to myślę, że fajny smak uzyskamy również dodając sok z ananasa lub brzoskwiń. 

 

 

Składniki:

 

* 12 skrzydełek z kurczaka

 

Marynata:

 

* 4 łyżki ketchupu

* 2 łyżki słodkiego sosu chili

* 5 łyżek soku ze świeżej pomarańczy

* 2 łyżki syropu klonowego (lub 1 pełna łyżka płynnego miodu)

* 2 łyżki oleju

* 1 płaska łyżka gęstego kremu balsamicznego (użyłam malinowego)

* 1 łyżka octu ryżowego

* 1 łyżeczka sosu Sriracha

* 1 łyżeczka słodkiej papryki

* 4 ząbki czosnku

* 1 szalotka

* niewielki kawałek świeżego imbiru

(czosnek, szalotkę oraz imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki)

 

Ze skrzydełek odcinamy lotki, a następnie przekrawamy je na pół. Oprószamy solą i przekładamy do miski. 

Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i zalewamy nią mięso. Dokładnie mieszamy, miskę owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. 

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim skrzydełka. Pieczemy 35 minut. Po tym czasie do pozostałej w misce marynaty dodajemy kolejną łyżkę oleju, mieszamy i przy pomocy pędzelka rozsmarowujemy ją na podpieczonych skrzydełkach. Pieczemy kolejne 10 minut (lub dłużej, do zarumienienia). 

Smacznego :)

Komentarze (7)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Justyna] 91.133.105.*

    Witaj Kasiu, obserwuję Twój blog już od dość dawna, uwielbiam zwłaszcza Twoje pięknie wyglądające ciasta :-). Sama jestem blogerką i niedługo chciałabym
    wystartować z nowym projektem, powiązanym również częściowo z moim
    blogiem. Szczegółami chętnie się podzielę za 2-3 miesiące. Dlatego mam
    ogromną prośbę: czy zdradzisz mi jaki jest Twój ulubiony kolor i czy
    dominuje on w Twojej kuchni oraz jaki jest Twój ulubiony kształt?
    Oczywiście jeżeli Twoi czytelnicy mają ochotę podzielić się taką
    informacją, chętnie poczytam :-) pozdrawiam Justyna Pielech relaxtime.pl

  • Gość: [Lena Gotuje] *.internetdsl.tpnet.pl

    Palce lizać

  • Gość: [Lubiąca kuchnię] *.dynamic.mm.pl

    Smacznie wyglądają :) Kasiu czy można przyrządzić bioderka czy pałki kurczaczka ? )

  • kasiaaaa24

    Oczywiście, tylko wówczas musimy wydłużyć czas pieczenia :)

  • Gość *.play-internet.pl

    Kasiu narobiłaś mi smaku na te skrzydełka :) ale nie posmakuję tak szybko bo zamienników chyba nie da się użyć a nie mam sosu chili, octu ryżowego, sosu Schiracha...aaa, mam ocet balsamiczny a nie krem :( Syrop klonowy musi poczekać aż kupię pozostałe...

  • katja_05

    Pysznie to wygląda!!! Na pewno wykorzystam podany przepis:)

  • ewa-r

    Wyglądają bardzo apetycznie :)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci