Menu

Gotuję, bo lubię

Sajgonki z mango, kapustą pak choi i marynowanym kurczakiem ze słodko pikantnym sosem z nutą curry i papai

kasiaaaa24

 

Świeże, słodkie mango, papryka, marchew, zielona cebulka, kapusta pak choi, makaron somen, warstwa kremowego serka z papają i curry oraz smażony w aromatycznej marynacie kurczak. A wszystko to owinięte chrupiącym ciastem i podane na gorąco z obłędnym, słodko pikantnym sosem.

Tak. Dzisiaj mam dla Was wyjątkowy przepis :)

Szybki i bardzo prosty, a przy tym tak zaskakujący smakiem, że z każdą kolejną sztuką mieliśmy ochotę na więcej.

Tak więc jeśli lubicie sajgonki, koniecznie spróbujcie tego połączenia.

A jeśli jeszcze nie mieliście okazji ich spróbować, to jestem przekonana, że zachwycicie się nimi od pierwszego kęsa :)

 

 

 

Składniki na 10 sajgonek:

 

* 10 arkuszy ciasta do sajgonek (lub taka sama ilość arkuszy papieru ryżowego)

* 1 jajko

 

Nadzienie:

 

* 1 opakowanie serka twarogowego do pieczywa (użyłam o smaku papai i curry)

* 2 małe filety z kurczaka

* 1/2 dojrzałego mango

* 1 czerwona papryka

* 1 duża marchewka

* 1 pęczek dymki

* 200 g makaronu pszennego somen (można zastąpić ryżowym)

* 2 główki kapusty pak choi (dostępna już w większości supermarketów)

 

Marynata do mięsa

 

* 2 łyżki sosu sojowego

* 1,5 łyżeczki srirachy

* 1/2 łyżeczki zielonej pasty curry

* płaska łyżeczka słodkiej papryki

* 1/2 łyżeczki soli

* 4 łyżki oleju

 

Sos:

 

* 1 opakowanie serka Arla Apetina Papaja i Curry

* 1/2 dojrzałego mango (obrane i pokrojone w drobną kostkę)

* 1 łyżka srirachy

* 100 ml słodkiej śmietanki

 

Dodatkowo

 

* olej do smażenia 

 

Makaron łamiemy na pół, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (zazwyczaj są to 3 minuty).

Kurczaka kroimy na 10 około 10 centymetrowych pasków o średnicy ok 1,5 cm. 

Składniki marynaty łączymy ze sobą, a następnie nacieramy nią mięso. 

Mięso układamy na suchej, rozgrzanej patelni i obsmażamy z każdej strony do zrumienienia. 

Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. 

Obrane ze skórki mango oraz paprykę kroimy w wąskie słupki o długości podobnej jak mięso.

Na podobnej długości kawałki kroimy również dymkę. 

Każdy płat ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przy jednej z krawędzi układamy po kilka pasków mango, papryki oraz dymki. Następnie nakładamy porcję makaronu, który smarujemy łyżeczką serka. Na serku układamy porcję marchewki oraz obsmażone mięso, które uprzednio zawijamy w kawałek liścia kapusty. Całość dość ciasno zwijamy. 

Sajgonki wrzucamy na głęboki, mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy do chwili, aż zarumienią się z każdej strony. Po usmażeniu wyjmujemy je na ręcznik papierowy i pozostawiamy na nim przez kilka minut. W tym czasie przygotowujemy sos. 

Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i miksujemy blenderem do czasu, aż uzyskamy gładką konsystencję.

Smacznego :)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci